ROVINJ

Otvoren razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije otvoren je u petak u Rovinju u sklopu EU projekta ARGOS "Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom kao sredstvo zaštite morskih resursa u Jadranskom moru", sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska.

Po riječima zamjenika istarskog župana Tulija Demetlike, uloga Centra bit će razvoj ribarstva i akvakulture na području Istarske županije kroz suradnju znanstvenika, ribara i ribarske industrije putem inovativnih načina dodavanja vrijednosti ulovu te diversifikacije ribolovnog gospodarstva uz zaštitu i očuvanje mora i ribljeg fonda.  

"Ribarstvo je tradicija i kultura u Istri, a danas je važno i u turističkoj promociji naše regije kao vrhunske gastronomske destinacije. Naša je uloga zaštititi naše Jadransko more, koje se danas suočava s mnogim opasnostima, od klimatskih promjena do prevelikog zagađenja, i upravo kroz Centar sada imamo priliku povezati sve naše institucije s obje strane Jadrana, i s hrvatskog i talijanskog dijela, u jednu sinergiju koja će nam omogućiti daljnji razvoj ribarstva, ali i održivo upravljanje morem”", poručio je Demetlika.

Zahvalio je ministarstvima poljoprivrede Hrvatske i Italije te ostalim partnerima na projektu na potpori i kreiranju pozitivne sinergije "koja je vidljiva od ribara na moru do najviših tijela vlasti uključenih država".

Posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić rekao je da je Centar značajan iskorak u stvaranju uvjeta za bolju valorizaciju tradicije ribarstva i za bolju suradnju sa znanstvenim i stručnim institucijama i agencijama te partnerima iz inozemstva.

"Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 670 ugovora vrijednih 20,8 milijuna eura u kojima su sudjelovale lokalne akcijske grupe za ribarstvo i mnogi drugi koji se bave ribarstvom, što pokazuje veliku brigu koje Ministarstvo vodi o ribarstvu", poručio je Bratulić. 

Ta projekt je započeo 1. travnja 2020. godine, a završava 30. lipnja ove godine. Ukupna mu je vrijednost 5,7 milijuna eura, a za aktivnosti Istarske županije osigurano je 394.825 eura, od čega je 85 posto novca financirano iz Europske unije. 

Opći cilj projekta je promicanje zajedničkog integriranog pristupa koji će se provoditi na više razina, a orijentiran je na izravno i neizravno smanjenje pritiska ribarskih i akvakulturnih aktivnosti na morsko okruženje.

             

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter