REAKCIJA IZ IDS-a

Dalibor Paus: "Istri ne treba helikopterski pristup, da se inspekcija spusti, zapraši i odleti te je više nema"

| Autor: Glas Istre
Dalibor Paus

Dalibor Paus


Na jučerašnju najavu glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da će Inspektorat uskoro u Istru poslati četiri inspektora iz drugih dijelova zemlje, danas je reagirao čelnik IDS-a Dalibor Paus.

"Zadovoljan sam da je naša inicijativa istarskih općina i gradova protiv bespravne gradnje pokrenula Državni inspektorat da ozbiljnije shvati problem i pošalje inspekciju u Istru.

No, Istri ne treba helikopterski pristup na način da se inspekcija spusti, zapraši i odleti te je više nema, već nam treba sustavno rješenje koje će svakodnevno moći pratiti i reagirati na stanje u prostoru", poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

"Slanje dodatnih inspektora u Istru iz drugih dijelova Hrvatske neće dugoročno riješiti problem potkapacitiranosti i otuđenosti Državnog inspektorata u sustavnom rješavanju ovog problema. Ako se šalju dodatni inspektori u Istru to znači da neće moći kontrolirati druge dijelove zemlje, što nije bila naša ideja, jer je svaki metar Hrvatske važan. Ti dodatni inspektori će doći i nakon toga otići i što onda?

Naš prijedlog usmjeren je na spuštanje inspekcijskih ovlasti na lokalnu razinu koja može kontrolirati stanje na terenu i brzo reagirati. Važan su faktor i građani, koji su se već uključili - imamo gotovo 200 prijava putem stranice bespravnagradnja.hr", poručio je Paus.

Ukupno 17 istarskih gradova i općina krajem siječnja pokrenulo je stranicu bespravnagradnja.hr koja je u manje od dva tjedna od pokretanja prikupila gotovo 200 prijava. Od pokretanja inicijativi su se dodatno priključili Grad Krk, Brtonigla, Vodnjan i Pula.

"Priključenje novih saveznika potvrđuje da je riječ o raširenom problemu, koji nema stranački predznak. Prepoznali su da je potrebno djelovati s terena, uz pomoć građana. Ovaj problem treba rješavati lokalno, zato će IDS u Hrvatskom saboru predstaviti prijedlog izmjena Zakona o građevinskoj inspekciji koji traži da se ovlasti izdavanja rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja omoguće komunalnim redarima, koji zaustavljaju gradnju i zatim pozivaju inspektora na teren",  zaključio je Paus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter