reorganizacija rada u IDZ

Iako se laboratoriji spajaju, za pacijente sve ostaje isto

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Arhiva (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Arhiva (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


"Pri provođenju reorganizacije rada u laboratorijima Istarskih domova zdravlja, za pacijente se ništa neće promijeniti", odgovor je ravnatelja Istarskih domova zdravlja Manuela Runića kojeg smo, zbog različitih interpretacija u javnosti, zamolili za pojašnjenje nove reorganizacije rada laboratorijske dijagnostike u ispostavama Istarskih domova zdravlja te upitali što to znači za pacijente i da li se za njih nešto mijenja.

"U reorganizaciju, u smislu centralizacije medicinsko-biokemijskih laboratorija u ispostavama Istarskih domova zdravlja, krenulo se nakon preuzimanja laboratorija u Pazinu po odlasku u mirovinu voditeljice tog privatiziranog laboratorija. Opremanjem preuzetog laboratorija u Pazinu vodilo se računa da se zadovolje potrebe svih ispostava IDZ-a, jer je u svim laboratorijima oprema dotrajala, preko deset joj je godina, te je često van funkcije, a i zbog trajnog nedostatka djelatnika po ispostavama vrlo teško je organizirati rad", ističe se u odgovoru pristiglom iz Ureda ravnatelja IDZ-a.

Spajanje laboratorija provodit će se postepeno. Za sad se u Pazin dostavljaju uzorci iz Buzeta i Labina. Pri provođenju reorganizacije rada u laboratorijima, za pacijente sve ostaje isto: pacijentima će se i dalje uzorkovati krv u ugovorenim laboratorijima kao i do sada, nalazi će se putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH-a), dostavljati obiteljskom liječniku, ili na zahtjev pacijenta, odnosno liječnika, elektronskom poštom, ili osobno preuzimanjem nalaza u laboratoriju

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter