Dobra kamping praksa

Vlasnici Bi Villagea iz Fažane u suradnji s FAITA-om otvorili prvu kamping akademiju u Italiji

| Autor: Duška PALIBRK
Bi Village (Snimio Dejan Štifanić)

Bi Village (Snimio Dejan Štifanić)


Grupacija Bi Holiday - koja izravno upravlja kampom Bi Village u Fažani i Villaggiom San Francesco u Caorleu na području Venecije - u suradnji s CISET-om, Međunarodnim centrom za studije ekonomije turizma, osnovala je prvu talijansku akademiju za sektor turizma na otvorenom, dakle za kamping. Nedavno je predstavljena novinarima na Sveučilištu Ca’ Foscari, u nazočnosti, između ostalih, direktorice Bi Holidaya Ilenije Cherubin, savjetnika za turizam regije Veneto Federica Canera, nacionalnog predsjednika FAITA-Federcampinga Alberta Granzotta i predsjednice CISET-a Michele Tamma.

Federico Caner istaknuo je važnost Akademije u ovako plodnom vremenu za turizam na otvorenom, za povećanje kvalitete kamping usluga, posebno iz perspektive strateškog planiranja. Za regiju Veneto godina 2022. bila je vrlo pozitivna, a u nekim je razdobljima čak premašila rekordnu 2019. Alberto Granzotto iz FAITA-e, koja predstavlja vlasnike talijanskih smještajnih kapaciteta u kampovima, smatra da je kriza osoblja koja je pogodila mnoge proizvodne sektore, posebno one s prevladavajućom sezonskom aktivnošću, glavni razlog za ovu inicijativu. Nastala kriza se ne može riješiti u kratkom roku i mora se rješavati s više strana, istaknuo je on.

Među inicijativama koje treba pokrenuti, čulo se na presici, svakako je strukovno osposobljavanje kao jedan od glavnih lijekova koji bi mogli riješiti, i to na duge staze, brige vlasnika kampova i u tom smislu stimulirati zapošljavanje mladih, uključujući studente, ali i kadrove iz drugih sektora. Iz tih razloga FAITA, talijanska kamping federacija, pozdravila je inicijativu Bi Holiday grupacije u suradnji s najvišim obrazovnim institucijama regije Veneto.

- Zanimljivo je dodati da je većina hrvatskih kampova u proteklih četrdesetak godina, a posebno istarski, organizirala bezbroj studijskih putovanja, posebno u Holiday Resort Union Camping Lido Cavallino, koji je, zahvaljujući susretljivosti talijanskih kolega, bio prava škola dobre kamping prakse za naše kamping poduzetnike. Na tim studijskim putovanjima naši poduzetnici upoznali su i autore kamping projekata koji su donosili inovativniji stil uređenja i vođenja kampova, kako svojim estetskim efektima tako i kvalitetom. Mnoge novije kamping koncepte i master planove razvoja u Istri, ali i u Dalmaciji, projektirao je jedan od najpoznatijih talijanskih arhitekata Robert Bezdikian, Architacts Studio Cavallino, koji je inače autor koncepata svih najuspješnijih talijanskih kampova, komentira Jerko Sladoljev iz Top Campinga.

BiAcademy je prvi projekt obuke za operatere u sektoru turizma na otvorenom u talijanskom obrazovnom sustavu. Tečaj koji je osmislio Bi Holiday s CISET-om, Međunarodnom visokoobrazovnom institucijom za ekonomiju i turizam, ima za cilj u gotovo 200 sati nastave uz profesore praktičare polaznike naučiti svim potrebnim vještinama, ne samo na području komunikacije i ugostiteljstva, već i poznavanja teritorija i njegovih mogućnosti, kako bi mogli podržati iskustvo gostiju na najbolji mogući način. Posebna pozornost posvetit će se razvoju digitalnih vještina te sposobnosti upravljanja vremenom, prioritetima i odnosima s kolegama.

Kako je izjavila prof.dr.sc. Federica Montagutti, nastava će se uglavnom temeljiti na interakciji i simulacijama kako bi se studenti i mladi zaposlenici što više doveli u kontakt sa stvarnim životnim situacijama i kako bi učenje bilo primjereno praksi. Na Akademiji će predavati stariji stručnjaci, profesionalci, a dijelom i menadžeri iz Bi Holidaya. Studenti će imati dva intenzivna tjedna u Villaggeu San Francesco, ali i u drugim superkampovima koji su najbolji primjeri svjetske kamping prakse.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum