OBJAVA U SABORU

IDS pokrenuo internetsku stranicu s popisom bespravnih objekata. Već sada možete pogledati koliko ih je i prijaviti ih još

| Autor: Marcello ROSANDA
(Foto: Marcello ROSANDA)

(Foto: Marcello ROSANDA)


Kao što smo još jučer pisali, ukupno 17 gradova i općina gdje je IDS na vlasti pokrenulo je stranicu bespravnagradnja.hr na kojoj će se objavljivati lokacije bespravno sagrađenih objekata i njihov ukupan broj, a građani će putem stranice moći jednostavno prijavljivati objekte na čiju legalnost sumnjaju.

Danas je u Hrvatskom saboru Klub zastupnika IDS-a održao konferenciju za medije na temu neučinkovitosti Državnog inspektorata i predstavio IDS-ovu borbu protiv bespravne gradnje. Govorili su predsjednik IDS-a Dalibor Paus i predsjednik Kluba zastupnika IDS Emil Daus.

Nova internetska stranica bespravnagradnja.hrNova internetska stranica bespravnagradnja.hr

Paus je istaknuo da, iako površina Hrvatske iznosi 56.594 kvadratnih kilometara, inspektori sjede isključivo u Zagrebu, zbog čega diljem Hrvatske svakodnevno niču novi bespravni objekti.

"Prijave se šalju, no nerijetko se ignoriraju ili se na njih reagira prekasno, dok istovremeno u Istri imamo bespravno izgrađena cijela sela na poljoprivrednim zemljištima i čak zaštićenim područjima.

Već dugo upozoravamo na taj problem, no Vlada nema sluha. Zato smo uzeli stvar u svoje ruke - istarski gradovi i općine udružili su se i pokrenuli stranicu koja će pokazati pune razmjere problema. Pozivamo građane da nam u tome pomognu", poručio je Paus i pozvao gradove i općine diljem Hrvatske da se priključe inicijativi da bi zajednički riješili taj problem na razini države.

"Bespravna gradnja i ekocid su nadstranačko pitanje i traže nadstranačko rješenje. Zato moramo udružiti snage da bi zaštitili interese svakog čovjeka i svakog metra, kako Istre tako i Hrvatske", rekao je Paus, dok je Emil Daus istaknuo da će na zakonodavnoj razini Klub zastupnika IDS-a tražiti hitne izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji.

Trenutno je na ovoj stranici evidentirano 166 bespravno sagrađenih objekata u Istarskoj županijiTrenutno je na ovoj stranici evidentirano 166 bespravno sagrađenih objekata u Istarskoj županiji

"Tražit ćemo da se ovlasti izdavanja rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja omoguće komunalnim redarima koji zaustavljaju gradnju i zatim pozivaju inspektora na teren.

Takva mala izmjena omogućila bi brzu reakciju i zaštitu javnog prostora, što je prvi korak koji ne može čekati", poručio je Daus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater