OVO SU NOVI IZNOSI

Mali iznajmljivači u Istri uskoro će plaćati puno veći paušal po krevetu

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Ilustracija (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Od sljedeće godine turistička pristojba u Istri bit će znatno skuplja. Povećanje ovog davanja najveće je za privatne iznajmljivače i nije jednako u svim gradovima i općinama.

Najviše turističke pristojbe plaćat će mali iznajmljivači u općinama Višnjan i Kaštelir-Labincima i to 100 eura godišnje po krevetu.

Tako je odlučilo njihovo Turističko vijeće, a na prijedlog turističkih zajednica općina.

Većina turističkih gradova naplaćivat će 70 eura po krevetu godišnje od iznajmljivača. U ovu skupinu spadaju Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Medulin, Funtana, Labin, Raša, Sveta Nedelja, Tar, Vižinada.

Najmanji paušal odredili su Vodnjan i Oprtalj gdje će se plaćati 50 eura, dok će se u Općini Bale i Vižinada plaćati 65 eura.

Svi ostali gradovi i općine odredili su iznos paušala 60 eura po krevetu za 2024. godinu. U tu skupinu spada Grad Pazin i sve okolne općine, zatim Barban, Buje, Buzet, Fažana, Grožnjan, Kanfanar, Kršan, Ližnjan, Marčana, Motovun, Novigrad, Savičenta, Vrsar i Žminj.

Dodajmo i to da je za vrijeme pandemije turistička pristojba smanjena radi očekivanih manjih prihoda iznajmljivača. Sada je opet skočila na razinu od prije pandemije.

Osim toga, mali iznajmljivači plaćaju i paušalni porez koji iznosi od 300 do 1.500 kuna po krevetu godišnje, ovisno o odluci lokalnih vlasti. Također, plaćaju i turističku članarinu koja iznosi 45 kuna po krevetu godišnje.

Status malog iznajmljivača imaju svi oni čiji prihod ne prelazi 300.000 kuna godišnje, a iznad toga iznosa ulaze u sustav PDV-a i postaju obrt ili dioničko društvo. Za većinu malih ništa se ne bi trebalo mijenjati ako država ne smanji poreznu granicu PDV-a.

Porezna politika očito je u skladu s trendovima povećanja kapaciteta takozvanog nekomercijalnog smještaja koji plaćaju paušal.

Primjerice, u Istarskoj županiji u 2022. godini je oko 470 tisuća kreveta, a nekomercijalni smještaj dogurao je do skoro 135 tisuća kreveta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater