tradicionalna manifestacija u rovinjskom selu

FOTOGALERIJA / Čuvari Istrijanskeh Užanci iz Žminja "pokupili" sve tri nagrade Festivala istarske supe

| Autor: Aleta BRATTONI


Čuvari Istrijanskeh Užanci iz Žminja pokazali su se pravim iznenađenjem ovogodišnjeg, 9. izdanja Festivala istarske supe koji se sinoć održao u Rovinjskom Selu.

U njihove je ruke pristigla nagrada u kategoriji tradicionalnih supa, ali i ona u kategoriji kreativnih supa. Osim toga, proglašeni su "najboljom kumpanijom", što predstavlja novinu ove godine, a birao se najbolje prezentirani i ekipirani tim.

- Još sam u šoku jer gdje god sam se natjecala još se nikada nije dogodilo da pokupim sve tri nagrade. Zahvaljujem se svima, a trudit ću se i dalje. Svakako nisam sama, imala sam pomoć, sa mnom je bio Mirando Mužina, kao i cure, Kimi i Tara, jer na mladima svijet ostaje, rekla je Zdenka Jakus iz pobjedničkog tima.

Festival istarske supe u Rovinjskom selu (Foto: Alphera)Festival istarske supe u Rovinjskom selu (Foto: Alphera)

Ekipe je bodovala ocjenjivačka komisija za ocjenjivanje istarskih supa koju čine predsjednica, Blanka Sinčić Pulić, inače i predsjednica ocjenjivačkih komisija u Tinjanu (pršut) i Sv. Petru u šumi (kobasice), zatim Davor Šišović (Bookaleta portal) i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela IŽ za kulturu i zavičajnost.

Odlučivali su među devet prijavljenih ekipa, "Studis" koju su činili studenti Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivredni odjel Poreč, "Specijalisti" koji su supu spravljali s vinima iz podruma Cossetto i Agapito, "In Sylvis“ iz Svetog Petra u Šumi s vinima istoimene vinarije, "Prikodraga" s vinima fameje Matošević, "Čuvari istrijanskeh užanci" iz Žminja, "Rekreativo" iz Rovinjskog Sela, Strukovna škola Eugena Kumičića iz Rovinja, rovinjski "Agrorovinj" i po prvi puta "Moremo i to provat" iz Pazina.

Festival istarske supe u Rovinjskom selu (Foto: Alphera)Festival istarske supe u Rovinjskom selu (Foto: Alphera)

"Posebno nas veseli što su večeras zastupljene ekipe iz cijele Istre. Sljedeća je godina jubilarna, pa za Festival pripremamo puno iznenađenja", kazao je Kristijan Damijanić, predsjednik Udruge Agrorovinj, organizatora ove manifestacije.

Osim za najbolje supe, kako tradicionalne tako i kreativne, podijeljene su zahvalnice svim sudionicima, kao i nagrada Sportskom ribolovnom društvu "Meduza" iz Rovinja za najbolju supu po izboru publike na 2. Rovinjskom ljetnom festivalu istarske supe održanom uoči Dana grada Rovinja.

Kao što navodi pročelnik Vladimir Torbica, "istarska supa predstavlja kulturu i zavičajnost istarskog čovjeka". Upravo je zato priprema istarske supe u procesu zaštite kao nematerijalno kulturno dobro.

"Zahvaljujem se pokretačima ovog Festivala koji je valorizirao istarsku supu na ovaj način. Radi se o započetom projektu kojemu će Županija dati punu podršku jer, osim što se radi od naših poljoprivrednih proizvoda, vina, objedinjuje tradiciju, kulturu i turizam - to je ono što želimo ponuditi svima koji dođu u našu županiju. Da bi tako i bilo, taj proizvod moramo standardizirati, zaštiti i educirati objekte koji će ga moći nuditi. Upravo po posjećenosti ove manifestacije vidimo koliko je ona važna za naše žitelje, koliko su ovaj proizvod prepoznali kao nešto istarsko, autohtono i naše, a sve nam to daje sve veću volju da istarsku supu zaštitimo kao našu i promoviramo je", izjavio je ovom prilikom Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu pri Istarskoj županiji.

Festival se protezao u dvorani Doma kulture, kao i šatoru gdje je bilo postavljeno prijenosno ognjište kojega je izradio Vlado Cvitić, inače predsjednik Mjesnog odbora Rovinjsko Selo.

Brojne posjetitelje privukla je izrada bukaleta na lončarskom kolu, što su demonstrirali iz labinske tvrtke "Merania". Posebno je zanimljiva bila faza izrade "nosa" bukalete. U ovoj vještini okušali su se i zainteresirani posjetitelji.

Festival istarske supe u Rovinjskom selu (Foto: Alphera)Festival istarske supe u Rovinjskom selu (Foto: Alphera)

Samu prostoriju Doma kulture oplemenili su svojim radovima učenici od 1. do 4. razreda područne OŠ Juraj Dobrila u Rovinjskom Selu, na temu istarske supe, vina i maslinovih ulja.

Tijekom manifestacije prisutne su zabavljali harmonikaši, dok je glazbeni program započeo u kasnije sate s grupom Le Monde.

Ova već tradicionalna manifestacija održana je u organizaciji Agrorovinja, uz pomoć Mjesnog odbora Rovinjsko Selo i Udruženja obrtnika Grada Rovinja-Rovigno, te uz pokroviteljstvo Grada Rovinja-Rovigno, Istarske županije i TZ-a Grada Rovinja-Rovigno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater