Stanislav Briškoski / Ilustracija (Croppix)
Među hrvatskim građanima euro nije dočekan s oduševljenjem, a kada je došao, stvar je postala još gora. Naime, u svega nekoliko dana cijene su, u delikatno inflacijsko vrijeme, dodatno skočile.
Bila je to "točka na i" koja je prelila čašu kontinuiranog rasta cijena i samim time životnih troškova. Neki su konverziju kuna u eure iskoristili i podigli cijene, što je izazvalo enormno nezadovoljstvo građana, ali i Vlade RH, koja je pozvala one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca. Premijer Andrej Plenković najavio je snažnu intervenciju, ako to ne naprave.
Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade, poručio je premijer Plenković s Vladine sjednice. Stoga je Vlada zadužila Ministarstvo gospodarstva da poduzme mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju cijena, Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata.
Nas je zanimalo kakvo je stanje u praksi, na "ulici". Jučer je popularni pulski caffe bar Stella bio standardno krcat. Kave su se pile na veliko i, naizgled, nitko se nije bunio.
Vlasnik Stelle Igor Prhat kaže da nisu mijenjali cijene, već su zaokružili onako kako je preporučila Vlada. Program je tako napravljen da treću decimalu automatski zaokružuje", objasnio je Prhat.
Voditeljica lokala Anita Boršić kaže da su neki artikli malo otišli gore, poput velikog macchiata i capuccina, koji sada dođe 14,32 kune ili 1,90 eura, dok je s druge strane espresso otišao dolje i sada stoji 9,79 kuna. Cijena malog piva je također pala - za sedam centi - ili oko pola kune.
O trenutnoj situaciji dizanja cijena u ugostiteljskim objektima upitali smo rovinjskog ugostitelja Stanislava Briškoskog, predsjednika županijskog strukovnog ceha.
"Neopravdano poskupljenje može biti korak unazad jer će se sada još više pratiti naše djelovanje. Ako želimo biti top destinacija, moramo biti svjesni da smo pod povećalom. Stoga se nemojmo igrati sitnim stvarima, a pogotovo ne našim građanima, a nikako građanima starije životne dobi, jer njih ćemo sada najviše unazaditi", kaže Briškoski.