PAMETNA DJECA RASTURAJU UHLJEBE

Mladi pazinski informatičari još jednom nadmašili skupocjenu aplikaciju HNB-a za konverziju kuna i eura

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Radioklub Pazin

Radioklub Pazin


Nakon što je pazinski informatičar Ivan Guštin tijekom prosinca zajedno s mladim polaznicima informatičke grupe Radiokluba Pazin izradio mobilnu aplikaciju koja preračunava kune i eure, čime je posramio Hrvatsku narodnu banku koja je sličnu izradila za čak 275 tisuća kuna, slijedi još jedna novost.

Sada su dogradili mobilnu aplikaciju za konverziju valuta, na inicijativu tvrtke za dostavu paketa, DPD Croatia, na način da kalkulator izračunava koliko treba vratiti eura i centi onima koji će u prijelaznom razdoblju plaćati kunama. To je potrebno dostavljačima paketa DPD Croatia, a bit će i mnogim drugima koji rade s gotovinom jer će morati primati kune, a vraćati samo eure.

Preuzeta 700 puta

- Javila nam se dostavna služba DPD. Pitali su nas možemo li dograditi aplikaciju funkcionalnošću koja im je puno važnija od same konverzije, a na njihovo čuđenje i razočaranje nije implementirana u HNB-ovoj aplikaciji. Mislio sam da se netko šali s nama, ali ispalo je vrlo ozbiljno i konkretno, kaže Guštin.

- Mi smo, naravno, pristali to napraviti, a za uzvrat su nam ponudili donaciju za naše STEM radionice. I tako je nastala nova aplikacija pod imenom "Primaj sve - vraćaj eure" koja nije samo za DPD, nego je besplatno dostupna svima na Google Play storeu, za sve pametne telefone i tablete s Androidom. U manje od tjedan dan od objave preuzeta je za nas nepojmljivih gotovo 700 puta, što samo potvrđuje interes i potrebu za takvom funkcionalnošću, kaže.

- I tako smo postigli "win-win" suradnju, gdje oni nisu morali u kratko i najgore vrijeme godine tražiti skupo rješenje na tržištu, koje im realno treba samo 9 radnih dana, a mi smo neočekivano dobili vrijednu i korisnu donaciju, dodaje Guštin, pojasnivši da ih je DPD Croatia nagradio prekrasnom i savršenom donacijom: velikom količinom STEM kompleta za mlade koje izrađuju poznati mladi poduzetnik Albert Gajšak i njegova tvrtka CircuitMess!. Ali to nije sve - kad je Albert čuo cijelu ovu priču - odlučio je sa svoje strane dodatno poduplati donaciju, kaže zahvalni informatičar Guštin.

Nove "igračke"

Tako su mladi informatičari Radiokluba Pazin, koji pohađaju tamošnje STEM radionice, dobili nove "igračke" koje će im podignuti razinu znanja i kreativnosti. STEM kompleti služe poticanju vještine rješavanja problema izgradnjom i kodiranjem vlastitih jedinstvenih naprava.

- To su kit kompleti, dakle uređaji koji dolaze u dijelovima, ali napravljeni su tako da ih u nekoliko sati mogu sklapati djeca od 9, odnosno 11 godina, ovisno o kompletu, na dalje. Radi se o igraćim konzolama, govornom kućnom pomoćniku, autonomnim autićima, uređaju za slanje poruka, za stvaranje i oblikovanje zvukova. Nakon što se sastave, ti se uređaji mogu programirati na različite načine, tako da ostaju kao trajno edukativna vrijednost. To je točno ono što radimo i što nam treba, ali nismo baš bili u mogućnosti kupiti, pogotovo ne u toj količini, ističe Guštin.

- Nismo mogli poželjeti ljepšu blagdansku priču. A sada se, u miru od medija, vraćamo našim redovnim aktivnostima, učenju i praktičnom radu, novim izazovima i projektima, zaključuje naš sugovornik.


Podijeli: Facebook Twiter