ISTARSKA USPOMENA NA KUNU

Najmanji grad na svijetu dobio najmanji zlatnik na svijetu. Prodaje se s povećalom!

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Najmanji zlatnik

Najmanji zlatnik


Hum, najmanji grad na svijetu, našao se kao motiv na najmanjoj zlatnoj kovanici na svijetu koju je izdala Hrvatska narodna banka, a otkovala Hrvatska kovnica novca. Zlatnik je promjera 1,99 milimetara i težine svega 0,05 grama! Dolazi u numizmatičkom kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata, promjera 32 milimetra, koji na sebi nosi motiv Zvjezdarnice Višnjan, zvjezdarnice koja je na trećem mjestu u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela.

Zlatni numizmatički komplet «Hum i Zvjezdarnica Višnjan» izdaje se u seriji od svega 199 komada i radi se o posljednjim zlatnicima s apoenom kune. Zlatnik Hum nosi apoen od 1 kune, a zlatnik Višnjan apoen od 1.000 kuna. Komplet se jučer poslijepodne, prvog dana kada je pušten u opticaj, prodavao po cijeni od 22.661 kuna.

IlustracijaIlustracija

Posebna je pažnja, napominju u Hrvatskoj kovnici novca, pridana ekskluzivnoj ambalaži u kojoj je smješten ovaj set. Kutiju osvjetljavaju LED svjetla, dajući dojam noćnog zvjezdanog neba koje osvjetljava zlatnike. S kovanicama dolaze i rukavice te povećalo pomoću kojeg će se promatrati najmanja kovanica. Ambalažu potpisuje nagrađivani hrvatski studio Design Bureau Izvorka Jurić.

Posebne tehnike

Kako bi se otkovala najmanja kovanica na svijetu, svi koraci u procesu izrade morali su biti prilagođeni. Sve kreće razvojem prikaza na samoj kovanici tako da je kovnica u suradnji s umjetnicom, kiparicom Anom Divković, izradila prikaz koji je dovoljno detaljan za prikaz cijelog grada na 1,99 milimetara, a opet tehnički izvediv. Posebnom obradom čelika dobiven je najmanji alat za najmanju kovanicu na svijetu. Prikaz je ugraviran najmodernijim laserom tvrtke Acsys, Femto laserom, i njihovom tehnologijom pulsnog formiranja, dok je kovanje najmanje kovanice na svijetu odrađeno modernom i automatiziranom prešom Sack & Kiesselbach.

Također, u slučaju materijala za kovanje osmišljen je potpuno nov pristup njegovoj izradi. Kod takvih dimenzija malo je prostora za tečenje materijala, te se prilagodbom same pločice za kovanje uspjelo dobiti kvalitetno popunjavanje praznina alata i tako dobiti konačni otisak. Konačno, kovanice su izrađene jedna po jedna, gdje je svaka, nakon kovanja, podvrgnuta kontroli kvalitete otiska na mikroskopu.

- Glavna zadaća Hrvatske kovnice novca u posljednje vrijeme bila je priprema za proizvodnju hrvatskih euro kovanica. Kao posljednju uspomenu prije ulaska u veliku obitelj članica euro zone, kako bi ponosno obilježili prelazak na novu valutu, Hrvatska kovnica novca uspjela je proizvesti najmanju prigodnu kovanicu na svijetu, zlatnik apoena jedne kune, promjera 1,99 milimetara, mase 0,05 grama, izjavio je Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca.

Goran Paladin, direktor proizvodnje Hrvatske kovnice novca, istaknuo je da je glavna ideja iza kovanice bila pokazati da Hrvatska kovnica novca, novi igrač na tržištu modernih prigodnih kovanica, može proizvesti kovanicu kao bilo koja druga kovnica u svijetu.

- Zato smo napravili najmanju kovanicu i stavili čitav grad na nju, i to ne bilo koji: Hum je poznat kao najmanji grad na svijetu te se pokazao savršenim motivom za našu kovanicu, izjavio je Paladin.

Ana Divković, autorica kovanice Hum istaknula je da je za idejno rješenje male kovanice pošla od reduciranja motiva gotovo na znak, čitljiv na prvi pogled.

- Motiv kvake ulaznih vrata u sam grad Hum u obliku je glave autohtonog istarskog goveda boškarina. Na drugu stranu usudila sam se staviti cijeli gradić da bih pokazala koliko je malen. Oslonila sam se na iznimnu vještinu majstora iz kovnice, znajući da je Hrvatska mala zemlja jako sposobnih ljudi, istaknula je Divković.

Nikola Vudrag, kipar, autor kovanice Zvjezdarnica Višnjan, naglasio je da su najveći izazovi na kovanici zapravo oni oku nevidljivi, odsjaji rubova kuća i obrisi mišića boškarina na naličju kovanice, koji se u modeliranju više osjete nego vide, dok je najzahtjevniji od svih zadataka bio sakriti mali teleskop u prozor zvjezdarnice. Kako nisu sve zvijezde uvijek vidljive prostom oku, tako ni teleskop u prozoru zvjezdarnice možda nije odmah lako uočljiv, ali je ipak prisutan.

Ograničena serija posljednjih investicijskih zlatnika s apoenom kune svakako će izazvati veliki interes. Prema saznanjima Hrvatske kovnice novca, u ovom trenutku zlatnik Hum najmanja je prigodna kovanica na svijetu. Mogao bi to biti i prvi ulazak Huma u Guinnessovu knjigu rekorda. U kojoj još, podsjetimo nije, jer titulu koja mu je donijela planetarnu slavu, prije ravnih pedeset godina, nadjenula mu je Katedra Čakavskog sabora sa željom da pokrene revitalizaciju ruševnog gradića.

Humski zlatnik manji je od onog koji je s likom Alberta Einsteina, promjera 2,96 milimetara, a težine 0,06 grama, početkom 2020. godine izdala švicarska kovnica novca Swissmint, reklamirajući ga kao najmanji zlatnik na svijetu.

  Prvi ulazak Huma u Guinnessovu knjigu rekorda?

 - Najmanji zlatnik na svijetu s motivom Huma, još je jedna od lijepih priča kojima svjedočimo. Zlatnik je to koji bi Hum kroz Guinnessovu knjigu rekorda trebao učiniti zastupljenim i tamo gdje se nismo nadali naći. Projekt je započeo proljetos, između redaka najavio sam ga na rujanskoj Subotini, ljubomorno čuvajući detalje jer nije bio blizu realizacije. Zlatni numizmatički komplet «Hum i Zvjezdarnica Višnjan» ide kao alva i vjerujem da će se ubrzo rasprodati kompletna serija od 199 komada. Ovo je priznanje za Hum i za Buzeštinu, ali i za Hrvatsku narodnu banku i Ministarstvu financija jer malo zemalja ima kovnicu novaca. Hrvatska je ima, izjavio je buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter