Na Aktualnom satu

Pregršt pitanja koja muče mještane: Padine starogradske jezgre Buzeta su lijepe, ali zapuštene

  Osvrnuvši se na prijedlog uređenja starogradskih padina pročelnica gradskog Odjela za gospodarenje prostorom Anica Milković Grbac, rekla je da su u obuhvatu šire zone konzervatorske zaštite tako da bilo kakvi zahvati moraju ići uz suglasnost Konzervatorskog odjela. Nova konzervatorska podloga čija je izrada u pripremi, trebala bi dati podatke što bi se i na koji način na padinama moglo raditi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Odroni u Juradi (foto Konunalac Park)

Odroni u Juradi (foto Konunalac Park)


U aktualan sat prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća uveo je SDP-ov vijećnik Vedran Majcan kojeg je zanimalo što je s osiguravanjem prostora za potrebe DVD-a u Roču. To je pitanje koje se kroz Gradsko vijeće provlači više od desetak godina, rekao je i sugerirao da gradska uprava poduzme sve korake da se konačno dođe do rješenja tog problema.

- Nekoliko sam puta pokušavao na Vijeću osvijestiti da imamo lijepe padine prema starom gradu Buzetu, ali su zaista zapuštene. Vjerojatno su u vlasništvu različitih fizičkih osoba, ali pretpostavljam kada bi Grad Buzet napravio dodatan napor da dobije suglasnost da se šuma i šikara urede, da oni ne bi imali ništa protiv. Pretpostavljam da ima zainteresiranih građana koji bi ih čak radnim akcijama očistili, ne samo radi estetskih, već možda i sigurnosnih razloga s obzirom da se tamo zadržavaju i divlje svinje i srne, rekao je Majcan.

Ponovio je i svoj prošlogodišnji prijedlog da Grad Buzet pokuša organizirati snježni top na tim padinama pa da djeca dobiju sadržaj koji bi im obogatio školske praznike.

Kakva je gospodarska situacija u Buzetu i što je učinjeno od zadnje sjednice Gradskog vijeća, upitala je među ostalim Dubravka Črnac Dujanić, vijećnica iz Kajinove kvote s liste SDP-a. IDS-ov vijećnik Kristijan Jermaniš upitao je kada će se provesti natječaj za asfaltiranje nerazvrstanih cesta s obzirom da je prošlo godinu i pol dana, a da još niti jedan kvadrat asfalta nije napravljen. Upozorio je također da nakon oborinskog nevremena koje je krajem rujna zahvatilo Buzeštinu, još uvijek nisu sanirane sve štete, dok se na području Općine Cerovlje, kada se prolazi preko Dragućske vale, vide strojevi Vodoprivrede, kamioni, valjci, a od Murari prema Kaldiru također se saniraju putovi i potoci, rekao je Jermaniš. Upitao je i kada će se početi rješavati dionica županijske ceste Marčenegla - Vrh koja je još uvijek službeno zatvorena.

IDS-ova vijećnica Michela Blagonić zatražila je informaciju o mogućem najmu poslovnih prostora u Roču. Mještani tog područja uputili su joj upit da li je istina da će market koji trenutno radi u Roču preseliti u društvene prostorije Doma kulture u Roču. Taj prostor trenutno koriste mještani za svoje djelatnosti i druženja, rekla je Blagonić te prenijela njihovo nezadovoljstvo takvim mogućim razvojem situacije pogotovo stoga što o tome nemaju nikakvih službenih informacija.

Planira li se sustavni projekt obnove nogometnog travnjaka, iz trave u hibridni travnjak. Kada će započeti rekonstrukcija sportskog igrališta kod Srednje škole, radi se o antistres podlozi za što je od Ministarstva turizma dobiveno nešto malo manje od 500.000 kuna. Koliki su prihodi i rashodi ovogodišnjeg uspješnog Festivala istarskih tartufa, zanimalo je Davora Prodana, vijećnika Nezavisne liste.

Gradonačelnik Damir Kajin uzvratio je da je za Festival istarskih tartufa potrošeno oko 180.000 kuna. Od prodaje čaša i najma štandova zaradilo se oko 66.000 kuna. Turistička zajednica osigurala je na svojoj prihodovnoj strani 50.000 kuna, Istarska županija doznačila je 25.000 plus 12.000 kuna i Grad Buzet je iz proračuna osigurao 25.000 kuna. "Mislim da je to jedna hvalevrijedna manifestacija", rekao je Kajin. Dodao je da sve po pitanju sportskog igrališta kod Srednje škole pokrenuto, a što se tiče nogometnog travnjaka treba još malo pričekati. Govoreći o osiguravanju prostora garaže za potrebe DVD-a u Roču rekao je kako nije moguće neke stvari, koje traju desetak godina, riješiti u zadnjih dva ili tri mjeseca, ali se na tome radi. Istaknuo je također da bi volio da padina starogradske jezgre bude kao što je bila prije četrdesetak godina kakvu je pamti kada nije bilo sve zarašteno, no to košta.

- Možda bi trebalo kontaktirati, zamoliti vlasnike da u tome sudjeluju na jedan drugačiji način, vodeći računa o onome što je njihovo, ustvrdio je Kajin.

Govoreći o aktivnosti od zadnje sjednice Vijeća, Kajin je istaknuo da je s Hrvatskim cestama potpisan ugovor o rekonstrukciji Riječke ulice, započela je sanacija krovišta na buzetskoj župnoj crkvi i preuzeto je novo vozilo za hitnu medicinsku pomoć. Razgovara se o faznom nastavku radova u starogradskoj jezgri gdje je do sada riješeno oko pedeset posto kanalizacije, a preostalo je podijeljeno u tri faze. Park odvodnja raspisao je natječaj za prvu fazu za dionicu Pjacalet - Ulica Pino Budicin koja predviđa 169 metara sanitarne odvodnje, 151 metra oborinske odvodnje te 168 metara vodovodne mreže, vrijednosti oko 3,9 milijuna kuna, čemu treba dodati nadzor. Hrvatske vode osigurale bi tri milijuna kuna. Postupak javne nabave za izvođenje radova je u tijeku. Predviđeno je otvaranje ponuda 5. prosinca, a ukoliko ne bude žalbi, za očekivati je da bi se u početkom iduće godine izvođača moglo uvesti u posao.

Što se tiče gospodarske situacije, Grad Buzet je 2020. godine imao 272 tvrtke, lani jednu manje, ali su ukupni prihodi 2020. godine iznosili 1,5 milijardi, a lani 1,7 milijardi kuna. Bruto investicije pretprošle godine bile su 68,3 milijuna kuna, a prošle 83 milijuna kuna.

U Buzetu, rekao je Kajin, među gradovima teritorijalno najvećoj jedinici lokalne samouprave u Istri, oborinsko nevrijeme prouzročilo je više od sto odrona, većina je sanirana u roku od nekoliko dana. Za sanaciju šumskih i poljskih putova, mjesnim odborima u proračunu se predvidjelo 200.000 kuna, a kroz formu donacija osigurao se znatan broj građevinskih strojeva. Gradski komunalac "Park" također je stalno na terenu, ali ne može se sve napraviti od danas do sutra. ŽUC bi trebao usjeke za cestu Marčenegla - Vrh raditi krajem ove i početkom iduće godine, prenio je Kajin, a IDS-ovoj vijećnici Blagonić odgovorio kako se prostori u ročkom društvenom domu neće dati u najam.

Osvrnuvši se na prijedlog uređenja starogradskih padina pročelnica gradskog Odjela za gospodarenje prostorom Anica Milković Grbac rekla je da su u obuhvatu šire zone konzervatorske zaštite tako da bilo kakvi zahvati moraju ići uz suglasnost Konzervatorskog odjela. Nova konzervatorska podloga čija je izrada u pripremi, trebala bi dati podatke što bi se i na koji način na padinama moglo raditi. Veći dio, osim samih vrtova neposredno uz šetnicu, u privatnom je vlasništvu. Moguće je možda pokušati obratiti se vlasnicima. Pitanje je i kako bi neko pretjerano čišćenje i krčenje utjecalo na stabilnost padina s obzirom na sve češće vremenske ekstreme.

Kada je o sanaciji županijske ceste za Marčeneglu riječ, prenijela je Milković Grbac, temeljem zahtjeva ŽUC-a, prikupljaju se suglasnosti svih vlasnika za proširenje i krenulo se s pripremom ugovora. Na pitanje Davora Prodana što je s pokretanjem postupka izrade Urbanističkog plana uređenja turističkog područja Rujavac, odgovorila je da će se ta točka naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Na Jermanišovo pitanje o izgradnji nogostupa do Svetog Martina, resorna je pročelnica odgovorila da je cijela dionica od Autobusnog kolodvora do kapelice kod skretanja za Sveti Martin duga gotovo 600 metara. Od toga će se 540 metara nogostupa riješiti u sklopu rekonstrukcije kanala koju izvode Hrvatske vode, a za preostali dio će se iz gradskog proračuna izdvojiti oko 120.000 kuna kako bi se pješački promet na toj dionici županijske ceste odvijao sigurno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini