MEDULIN

ZATVORENE PIPE NA ČETVRTOM CRAFT BEER FESTIVALU: Publika odlučila, nabolje pivo ima porečka Bura

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Petoro hrabrih natjecatelja u jedenju ljutih papričica imalo je zadatak pojesti devet ljutih papričica, jednu po jednu, počevši od umjereno ljute papričice, pa do one koja po svim mjerilima nadilazi normalne ljudske sposobnosti tolerancije ljutog * Junački pobjednik Federico Detoffi

Hektolitri piva spravljenih u malim craft pivovarama popili su se proteklog petka i subote na četvrtom po redu Medulin Craft Beer Festivalu. Mnogobrojni su posjetitelji u dvije večeri pohodili štandove svojih već omiljenih malih pivovara, ali i rado kušali nova craft piva koja su tek imali priliku upoznati. I dok su proizvođači neumorno punili čaše i odgovarali na brojna pitanja gostiju, nije bilo ni trenutka predaha niti za gastro ekipu Sticky Fingersa i Gastro Kuhače koja se na medulinskoj rivi pobrinula da uz odlična piva posluži i odlična jela, od gastro hamburgera, do paele.

Subotnji, drugi dan festivala, započeo je dugo iščekivanim okršajem ljutomana. Natjecanje u jedenju ljutih papričica organizirao je poznati proizvođač pikantnih delikatesa "Volim ljuto" iz Jakovlja, već udomaćen gost na Craft Beer Festivalu. Petoro hrabrih natjecatelja imalo je zadatak pojesti devet ljutih papričica, jednu po jednu, počevši od umjereno ljute papričice, pa do one koja po svim mjerilima nadilazi normalne ljudske sposobnosti tolerancije ljutog. Direktor spomenutog OPG-a Goran Vrabec predstavio je svaku papriku pojedinačno i upozorio publiku i natjecatelje na okus i ljutinu koju pojedinačna paprika ima. Za svaku od njih, natjecatelji su imali dvije minute vremena da ju pojedu do peteljke.

U suzama do najljuće papričice na svijetu

Natjecanje je započelo s poznatom Hot Portugal papričicom blago ljutog okusa, a potom se pred natjecateljima našla i Jalapeno papričica. Uz zdušno bodrenje brojne publike, natjecatelji su ove papričice pojeli za nekoliko sekundi, ne pokazujući nikakve znakove neugode. Međutim, kada je na stolove stigla Jamaican Hot Red papričica, ljutine 3 od 5, došlo je već do prvog odustajanja. Preostali su natjecatelji počeli tražiti ubruse, jer su se već dobrano znojili, a i nosevi su procurili, no sljedeće je odustajanje nastupilo tek kod prijelomne, pete papričice, Jamaican Hot Chocolate. Trojica najhrabrijih uspjeli su pojesti i Habanero Red, jednu od najpoznatijih ljutih papričica na svijetu, a sljedećeg je natjecatelja uspjela izbaciti iz igre Bhut Jolokia Chocolate, i to ne zbog ljutine, nego zbog njenog neugodnog okusa od kojeg se mnogima okreće želudac.

Osma papričica, zloglasni Trinidad Scorpion naočigled je namučio oba preostala natjecatelja, a kako jedan od njih više nije želio nastaviti borbu, pobjedniku je preostalo samo da se još usudi barem zagristi trenutno najljuću papričicu na svijetu, Carolina Ripper, ljutine 6 od 5. Nakon dugog sabiranja snaga, pobjednik Federico Detoffi junački je učinio još i taj korak i tako definitivno zaslužio titulu Ljutomana, a za nagradu će primiti paket sjemenki svih ovih ljutih papričica kako bi ih i u svojoj kući mogao uzgajati, te doživotno članstvo u klubu ljubitelja ljutine.

Najbolje pivo talijanske pivovare Babylon

I tu nije bio kraj dodjeljivanju nagrada. Stručni žiri Medulin Craft Beer Festivala, nakon pomne dvodnevne degustacije i argumentirane diskusije, odlučio je ove godine dodijeliti nagradu za najbolje pivo mladoj talijanskoj craft pivovari Babylon i njihovom novom proizvodu Erasmus, pivu s aromama marakuje i indijske smokve. Nagrada za najbolju pivovaru prema izboru publike i najviše prodanih litara piva, čak 600 u dvije noći, pripala je domaćim snagama hrvatske pivske craft industrije Bura Brew iz Poreča, što je publika popratila glasnim odobravanjem.

Bura je ujedno u svoj Poreč otpuhala i nagradu u homebrew natjecanju, u konkurenciji dvadeset uradaka, svojim fantastičnim sweet stoutom izašlim iz gara. Medulin Craft Beer Festivala pokazao je još jednom da interes za dobrim pivom iz male kućne radinosti i dalje raste, i da su domaći pivari vrijedni i kreativni u svom nastojanju da proizvedu kvalitetno i ukusno pivo na tradicionalan način, ali uvijek s dozom iznenađenja u novim kombinacijama okusa. (Patricija SOFTIĆ)j

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter