OVOG VIKENDA

GUNJCI I PIŠĆACI: Tradicijska glazba i plesovi u Marušićima


Ovog vikenda Marušići kod Buja bit će u znaku tradicijske glazbe i plesa, najvažnijeg dijela marušićanske fešte u čast zaštitnika svetih Petra i Pavla. Program ovogodišnje manifestacije otvaraju nogometni veterani u petak navečer turnirom prijateljstva, a sportski dio nastavlja se u subotu ujutro boćarskim i nešto kasnije malonogometnim turnirom.

Popodnevni program u subotu u znaku je starih plesova, a već od 15 sati počinje plesna radionica u kojoj će posjetitelji i svi zainteresirani moći, uz stručno vođenje Koviljke Marečić i Branimira Šajine, te glazbenu pratnju Darija Marušića, naučiti nekoliko starinskih plesova karakterističnih za sjeverni dio Istre. Program se nastavlja izložbom glazbenih instrumenata, slika i skulptura kojom će se predstaviti Sergio Demark, graditelj tradicionalnih instrumenata. U večernjim satima počinje "Tanac na tavolac", plesni događaj koji podsjeća na nekadašnje zabave sredinom dvadesetog stoljeća, kada se plesalo na postavljenom drvenom podu, tavolcu. Večernji program završava koncertom istarske etno grupe Šćike koja istarsku glazbu svira na drugačiji, suvremeniji način.

Nedjeljni program počinje biciklijadom i podnevnom svetom misom u drevnoj crkvici svetog Petra u Sorbaru. Večernji program je u znaku malih sastava tradicijske glazbe, sudionika 13. međunarodnog susreta pišćaca i gunjaca. Osnovu tih glazbenih sastava u prošlosti su činili gudački instrumenti violina i bajs, a pridružuju im se svirači klarineta, bajsa i harmonike. Svakim nastupom svirači doprinose popularizaciji tradicijske glazbe i daju poticaj mladima kojih je sve više među sudionicima ovakvih manifestacija. Nakon pišćaca i gunjaca nastupaju gosti iz Zadra, članovi etno glazbenog orkestra Zvuci zavičaja koji svoju glazbenu inspiraciju napajaju na nepresušnim vrelima tradicijske glazbene kulture Dinarida, odnosno dijela današnjih Ravnih Kotara, Bukovice i Zagore. S njima će početi ples za sve koji će se nastaviti do kasno u noć, po ustaljenoj tradiciji u Marušićima. Organizatori manifestacije su KUŠD Bratstvo i Mjesni odbor Marušići, te POU i TZ Buje, uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (L. J.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini