NAJNOVIJE


TOP DESTINACIJA

Na isti dan kao i prošle godine POREČ OSTVARIO MILIJUNTO NOĆENJE 


Prema podacima iz sustava eVisitor Poreč je u subotu, 30. lipnja, ostvario magičnu brojku od milijun noćenja, objavio je na današnjoj presici direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, dodavši da se time Poreč svrstao među top destinacije po ostvarenom turističkom prometu. Naglasio je da je milijunto noćenje ostvareno na isti dan kao i prošle godine, ali s time da je tog dana realizirano još 14 tisuća noćenja više. K tome, hotel Park još je u izgradnji, pa nije još ni počeo primati goste.

Velenik je iznio brojke – u prvih šest mjeseci ostvareno je nešto više od 214 tisuća dolazaka, od čega su domaći realizirali skoro 22 tisuće, odnosno 17 posto više, te 61 tisuću noćenja, uz porast noćenja od čak 21 posto u odnosu na 2017. Stranci su ostvarili 953 tisuće noćenja, što je na razini prošle godine. U prvom su polugodištu na prvom mjestu očekivano Nijemci, a slijede Austrijanci, Slovenci, Talijani i Hrvati, što će se dakako u nastavku godine promijeniti. Najviše noćenja, pojasnio je Velenik, ostvareno je u hotelima, čak 68 posto, a zatim u privatnom smještaju, čak 16 posto, što je rast za 14 posto, a tek onda u kampovima. Direktor TZ-a je kazao da raduje rast noćenja u nekomercijalnom smještaju, što zorno govori da se vlasnici vikendica sve više prijavljuju. Ostvarili su ukupno 38 tisuća noćenja, a ta je brojka svakim godinama sve veća.

Najviše noćenja ostvareno je u svibnju i lipnju. No, porast u odnosu na lani bilježe siječanj, veljača, ožujak i svibanj, na što su utjecali katolički blagdani. Manifestacije koje su motiv dolaska, mnoštvo različitih programa i događanja, promocija na glavnim emitivnim tržištima, pozicioniranje programa u pred i posezonu, stalne investicije u smještaj i infrastrukturu samo su neki od razloga zašto se Poreč pozicionirao u vrh hrvatskog turizma. Poreč stalno ide dalje i razvija se u pravom smjeru, zadovoljno je istaknuo Velenik, zaključivši da je ključ uspjeha svakako i izvrsna suradnja javnog i privatnog sektora.

Gradonačelnik Loris Peršurić govorio je o spremnoj infrastrukturi s kojom grad od 17 tisuća stanovnika dočekuje svojih 100 do 120 tisuća turista.

-Zadnjih je dana oblačno i zbog toga gosti s automobilima u velikom broju dolaze u grad. No, prometnih čepova nema što smo ih nekad imali. Na vrijeme smo izgradili parkirališta i ostalu infrastrukturu i spremni smo za dolazak još veće broja gostiju. K tome, valja naglasiti da je Poreština s okolnim općinama, na 70-ak kilometara obale od Antenala do Lima, ostvarila lani deset posto od ukupnog hrvatskog turističkog prometa ili više od devet milijuna noćenja, a ove godine uvjereni smo da će i više, rekao je gradonačelnik, uz najavu da će se s investicijama u plaže, parkirališta, kanalizacijsku mrežu i ostalo nastaviti i ubuduće. Zaključio je da Poreština raste stalno zadnjih 40-ak godina i da je Poreč predvodnik turističkog razvoja.

Velenik je kazao da ove godine imaju novosti, poput dvije novouređene plaže, novih turističkih reklamnih panoa na ulazima u grad, a u pripremi je i nova turistička „smeđa“ signalizacija koja će se postaviti na prometnicama. Izgubili smo ove godine dva velika projekta – Poreč Swatch Major beach volley turnir i MTV Summerblast, ali su zato umjesto njih organizirali desetak novih, zbog čega očekuju još jednu rekordnu sezonu, zaključio je Velenik. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter