ŽUPANIJSKI STOŽER NA OPREZU

U Istri je trenutno 400 tisuća ljudi, pa je i vjerojatnost za jače širenje korovirusa veća. Iz županijskog Stožera poručuju da nema panike. KOZLEVAC: SUSTAV FUNKCIONIRA BESPRIJEKORNO

| Autor: Hina
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Načelnik istarskoga Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac rekao je u ponedjeljak u Pazinu da je u Istri gotovo 200 tisuća turista, ukupno gotovo 400 tisuća ljudi, pa je velika vjerojatnost za snažnije širenje koronavirusa, ali da sustav funkcionira besprijekorno.  

"U Istri je ovih dana gotovo 400 tisuća osoba. Velika je vjerojatnost da može doći do još snažnijeg širenja virusa, ali za sada sustav funkcionira besprijekorno", istaknuo je Kozlevac na sjednici istarske Županijske skupštine.

Dodao je da se stanje mijenja iz dana u dan, zbog čega su donesene određene odluke o popuštanju mjera radi gospodarstva i turizma na zadovoljstvo građana, te da su, s obzirom na novu dinamiku pandemije, počele pripreme za jesen i zimu .

"Sve odluke županijskog Stožera civilne zaštite procjenjuju se i donose se u dogovoru i suradnji sa županom, gradonačelnicama i načelnicima. Premda je u javnost procurila takva informacija, nikakvih proboja u zdravstvenom sustavu nije bilo. Spremni smo i za gore situacije jer je naš sustav posložen“, poručio Kozlevac.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović izvijestio je županijske vijećnike da je trenutačno u Istri 110 osoba pozitivnih na koronavirus te da je pod mjerama samoizolacije 316 osoba.

"Zbog blaže kliničke slike oboljelih, trenutačno se ne hospitaliziraju sve covid pozitivne osobe. Asimptomatske osobe liječe se u kućnim uvjetima, odnosno na kućnom liječenju", rekao je Stojanović i dodao da je u posljednje vrijeme došlo do otvaranja sustava te kako se u skladu s time veliki broj osoba, domaćih i stranih, kreće na području Istarske županije, čime raste i opasnost od širenja zaraze.

"S područja Umaga, Buzeštine i Labinštine u ovome trenutku dolazi najveći broj novozaraženih osoba, a i dalje su nam najveći problem velika okupljanja. Na osnovi dnevnih izvješća, može se vidjeti da Istarska županija provodi široki broj testiranja, odnosno da je svaka peta testirana osoba u Hrvatskoj iz Istre. Turistički sektor ima mirnu situaciju jer, što se tiče novooboljelih, utvrđen je mali broj zaraženih turista", istaknuo je Stojanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater