PIŠE Borka PETROVIĆ

Sačuvajmo divljinu u srcu grada!

Arhiva

Arhiva


Pragrande - mnogim Puljanima gotovo nepoznat dio Pule koji znaju samo po kanalima kojima teku oborinske vode, koje ljeti smrde, pune su komaraca i štakora, s ponekim urbanim vrtom. No, Pragrande je puno više od toga, gradska četvrt koju sa sjevera omeđuje Gregovica, s istoka Valdebek, s juga Drenovica, a sa zapada Sv. Mihovil, a njegov zelen, šumovit i močvaran dio obiluje životinjskim i biljnim vrstama koje ovdje pronalaze hranu i vodu, zaklon te odgajaju svoju mladunčad.

Ne tako davno u ovo su se područje polagale velike nade pa se tako ovdje planirao sagraditi kompleks s velikim gradskim bazenom, dograditi stadion Aldo Drozina, urediti veliki centralni gradski park s kilometrima pješačkih i biciklističkih staza, ali i izgraditi 400-tinjak stanova i 150 poslovnih prostora. No, planovi su jedno, a realnost drugo.

Pragrande je ipak nekome zapeo za oko. To, barem za sada, nisu investitori i graditeljski lobi. To su učenici pulske Gimnazije i njihovi profesori koji su poželjeli da ovo mjesto postane centralni gradski park kakav imaju svi važniji europski gradovi. U sklopu EU-projekta "Pragrande - divlje srce grada" uredili su ovdje pješačku Stazu jabuka, koja je jučer svečano otvorena. No, iako je njihova ideja hvalevrijedna, ukoliko doista ne zaživi, stazu će doslovno ponovno prekriti šaš.

Na pitanje kako će se staza održavati, jedna od voditeljica projekta, profesorica Teodora Beletić kaže da se nada da će ju dalje održavati lokalna zajednica, ali da se staze najbolje održavaju ako se - koriste. Stoga, Puljani, na noge lagane, lijepo je vrijeme, u prirodi nema korone. Posjetite stazu i uživajte u blagodatima divlje prirode nadomak srca grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini