ZAGREB

DZS: Industrijska proizvodnja u listopadu pala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 0,3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja u listopadu pala 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine oslabila 0,3 posto.

Mjesec dana prije industrijska je proizvodnja porasla za 2,2 posto na godišnjoj razini.

Pad proizvodnje u listopadu na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 10,9 posto, u proizvodnji energije.

S padom od 4,2 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda skliznula 1,9 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda skočila je 14,4 poto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda porasla za 1,3 posto.

U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Daljnje usporavanje rasta gospodarstva

Pad potrošnje i industrijske proizvodnje u listopadu ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.

DZS je nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no to je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini