ZAGREB

DZS: Industrijska proizvodnja u svibnju porasla gotovo 16 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je u svibnju industrijska proizvodnja porasla šesti mjesec zaredom, i to za gotovo 16 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja u svibnju pala 2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine skočila 15,8 posto.

To je nešto sporiji rast nego u travnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 17,3 posto, najviše od 2001. godine, od kada se vode ti podaci.

„Nastavljen je tako rast šesti mjesec za redom, iako nešto blažom dinamikom u odnosu na travanj”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u svibnju na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 36 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S rastom od 22,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda porasla 20,5 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 13 posto, a proizvodnja energije 2,5 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih pet mjeseci ove godine porasla je 9,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Očekuje se snažan rast BDP-a u drugom kvartalu

Snažan rast industrijske proizvodnje i potrošnje u maloprodaji u travnju i svibnju ukazuje na oporavak cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine.

U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.

„Svi visokofrekventni pokazatelji već sada sugeriraju nastavak pozitivnih trendova i snažan rast u drugom tromjesečju. Uz učinak baznog razdoblja, posljedica je to i nastavka oporavka, na što upućuju podaci o fiskalizaciji te jačanju domaće i inozemne potražnje”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum