ZAGREB

DZS: Industrijska proizvodnja porasla 12. mjesec zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je u studenome industrijska proizvodnja porasla 12. mjesec zaredom, za 3,7 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u studenome pala 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine porasla 3,7 posto.

To je brži rast nego u listopadu, kada je proizvodnja na godišnjoj razini ojačala 2,7 posto, i već 12. mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u studenome na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 12,5 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 10,3 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja energije porasla 2,8 posto, a intermedijardnih proizvoda 2,3 posto.

Najsporije je, 0,7 posto, porasla proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Nastavak oporavka od koronakrize

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih 11 mjeseci ove godine porasla je za 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio za 15,8 posto na godišnjoj razini, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u drugom kvartalu, a rast je, sudeći po novim makroekonomskim pokazateljima, nastavljen i u četvrtom tromjesečju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum