ZAGREB

DZS: Industrijska proizvodnja u travnju porasla rekordnih 17 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je u travnju industrijska proizvodnja porasla peti mjesec zaredom, i to rekordnih 17,3 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u travnju pala 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skočila 17,3 posto, najviše od 2001. godine, od kada se vode ti podaci.

„Nastavljen je tako rast peti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je zabilježena do sada”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u travnju na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 138,7 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S rastom od 19,5 posto slijedila je proizvodnja intermedijardnih proizvoda, dok je proizvodnja energije porasla 18 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda ojačala je 14,1 posto, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju 11 posto

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prva četiri mjeseca ove godine porasla je 8,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ohrabrujući početak drugog tromjesečja

Na oporavak gospodarstva od koronakrize ukazuje i u petak objavljeni podatak o rastu prometa u trgovini na malo u travnju za rekordnih 34,4 posto na godišnjoj razini.

„Prvi visokofrekventni pokazatelji za drugo tromjesečje ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva, čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to, poslovna očekivanja u industriji tijekom travnja zabilježila su blagi rast u odnosu na ožujak. Ipak, treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja”, zaključuju analitičari RBA.

Na oporavak upućuje i izvješće DZS-a, objavljeno u petak, prema kojemu je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, doduše, četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 posto.

Unatoč tom padu, gospodarstvo je na putu oporavka, s obzirom da je BDP na kvartalnoj razini zabilježio rast treće tromjesečje zaredom, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom