LIVESTREAM

ZA RESTAURACIJU OŠTEĆENOG FUNDUSA MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT Humanitarni koncert Antiphonusa i Danija Bošnjaka iz Porečkog kazališta

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Vokalni ansambl Antiphonus održat će u petak s početkom u 20 sati livestream koncert "Antiphonus Live Gesualdo" za restauriranje oštećenog fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt. Tom prilikom publiku pozivaju na donaciju od 30 kuna za baštinu koja je stradala tijekom potresa.

- Prikupljenim sredstvima spasit će se jedan od rijetkih preostalih simbola baroknog Zagreba, rezbareni oltari Zagrebačke katedrale, djelo baroknog kipara Johannesa Kommersteinera, koji su stajali u bočnim apsidama katedrale sve do njene neogotičke obnove nakon potresa 1880., zbog oštećenja koje su tada pretrpjeli, raspoređeni su u dijelovima u manje crkve okolnih zagrebačkih župa. Gjuro Szabo, tadašnji ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, 1921. zatekao je kompozitnu cjelinu sastavljenu od dijelova dvaju oltara u župnoj crkvi u Lonji te ih spasio od daljnjeg uništenja premještanjem u Muzej za umjetnost i obrt, no oni su, nažalost, ponovo stradali, ističu iz ansambla Antiphonus.

Antiphonus će na koncertu izvesti "Responzorije za Veliku subotu" putem livestreama, a intermezza Fukoshime, Takemitsua i Saariaho izvest će Dani Bošnjak na flauti, iz Porečkog kazališta.

Ulaznice za koncert, kao svojevrsnu donaciju, mogu se kupiti putem poveznice https://www.entrio.hr/event/antiphonus-live-gesualdo-7864.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini