NASTUPILA I LEGENDARNA RIJEČKA GRUPA PARAF

VIVA LA POLA!: Čak sedam bendova u jednoj koncertnoj večeri

Iako se Paraf stilski mijenjao kao što su se mijenjale postave, bend na kvaliteti nije izgubio ništa, što je pokazao i pulski koncert, još jedan od uspješnih nastupa nakon što su reaktivirani prošle godine

| Autor: Mladen RADIĆ
Paraf (Snimio Patrik Zubaj)

Paraf (Snimio Patrik Zubaj)


Nakon pauze, vratila se Viva La Pola!, ovaj put u drugom prostoru i to u dvorištu kluba Kotač u Rojcu, ali i dalje s brojnim bendovima, čak sedam u jednoj večeri i raznolikim žanrovima koji su se mogli čuti. Zvijezde večeri ovog 18. izdanja festivala bili su legendarni riječki Paraf, bend koji je davno krenuo u vode tada još novog pravca punka koji je unio revoluciju u popularnu kulturu.

Novi Berlin

Pitanje je koliko je posjetitelja ovog festivala tih davnih godina znalo za Paraf i ostale punk sastave i koliko ih je imalo priliku čuti jer je bend mijenjao glazbenike, ali preksinoć su se na maloj bini okupili članovi obje postave te su Riječani pokazali da još nisu za baciti. Štoviše, recentnije skladbe kao što su "Novi Berlin" zvuče odlično, kako u studijskoj verziji, tako i uživo.

Foto

Keops (Snimio Patrik Zubaj)

Pavica Čabrijan, poznata i kao Vim Cola, bila je glavna za mikrofonom dok su se izvodile pjesme s albuma "Izleti" i "Zastave", da bi se nakon pola sata sastav kompletirao kada se na pozornicu popeo Valter Kocijančić koji je predvodio postavu koja je snimila prvi album "… A dan je tako lijepo počeo". Svi zajedno, njih sedmero, guralo se na bini, što im nije smetalo da djeluju uigrano, unatoč nekim tehničkim problemima. Publika ih je preksinoć podržavala od samog početka, a oduševljenje se samo pojačalo kada su na red došle neke od njihovih najpoznatijih skladbi poput "Narodne pjesme" s legendarnim refrenom "Nijedne nema bolje… ". Pjesma je objavljena 1980. i neki su tada shvatili ironiju, a drugi baš i ne. Preksinoć je ta pjesma zaokružila mini trilogiju započetu s koncertnom izvedbom "Živjela Jugoslavija" nakon čega je uslijedio "Goli otok" i spomenuta "Narodna pjesma". Sasvim logičan slijed.

Foto

Pokret otpora (Snimio Patrik Zubaj)

Mlada publika u prvim redovima došla je dobro pripremljena za uživanje u ovim starim hitovima koji i dalje dobro prolaze. Za neke je to bila prilika da se vrate u prošlost i sjete se kada su zadnji put gledali Paraf uživo, a za druge bila je to prilika da se s riječkim legendama prvi put susretnu uživo, na jednom mjestu. Iako je prošlo više od 40 godina, još tu ima snage i sirovosti, no izgleda da je poanta u tome da su njihovi stihovi još uvijek aktualni. Kao što kaže jedna njihova pjesma "Moj život je novi val" i sudeći po preksinoćnim reakcijama, na tom valu neki i dalje plove i u tome uživaju. Ako se i za sto godina bude radila povijest popularne glazbe na ovim prostorima, teško da će se i tada naći utjecajniji pravac od ovog. Iako se Paraf stilski mijenjao kao što su se mijenjale postave, bend na kvaliteti nije izgubio ništa, što je pokazao i pulski koncert, još jedan od uspješnih nastupa nakon što su reaktivirani prošle godine, tako da bi bilo sjajno kada bi ih imali prilike vidjeti opet u punom sastavu.

Nove snage

Od ostalih sastava bila su tu tri benda koja su branila boje Pule i pokazala da ne samo da glazbena alternativa nije rekla zadnju riječ, nego i da su se na sceni pojavile nove snage na koje bi vrijedilo računati. To su bendovi Freaktion, Razor i Pokret otpora. Na sličan način, riječki Keops pokazao je da metal nije mrtav, štoviše vrlo je otporan, čvrst i ima svoje vjerne obožavatelje, a za kraj večeri publiku su zabavili Debeli precjednik i još jedan riječki adut, Krešo i kisele kiše. Ne samo da su svirali, nego su se nekim čudom bendovi uspjeli i relativno precizno pridržavati satnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of