NAJNOVIJENIŽU SE NAGRADE I PRIZNANJA

Uspjesi učenika i studenata pulskih glazbenih ustanova: PULA IMA VRLO KVALITETNU GLAZBENU OBRAZOVNU VERTIKALU

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

Od pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, OKUD-a Istra, Centra za klasičnu glazbu "Luigi Dallapiccola", pa sve do Muzičke akademije, nižu se nagrade i priznanja učenika, studenata i mentora

Pula ima vrlo kvalitetnu glazbenu obrazovnu vertikalu - od osnovne i srednje glazbene škole pa sve do Muzičke akademije u Puli.

Sjajni rezultati

Dani pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, te izvrsni rezultati učenika ove škole koja ove godine obilježava 70. godišnjicu rada, pokazuju da se tu itekako dobro radi te da u svakoj generaciji ima darovitih učenika koje njihovi mentori kvalitetno motiviraju. S mnogih domaćih i međunarodnih natjecanja stižu sjajne vijesti o uspjesima učenika ove škole, o brojnim nagradama koje redovito dobivaju - kako instrumentalisti, tako i solo pjevači, ali i teoretičari. U posljednjih nekoliko godina nagrade su sve brojnije i brojnije, a bogati su i popratni programi u povodu obilježavanja visoke godišnjice ove škole.

Koncert velikog maestra Stefana Milenkovića te masterclass ovoga iznimnog umjetnika s učenicima pulske Glazbene škole bila je izvrsna prilika za prenošenje znanja najmlađima, a Milenković je s učenicima vrlo zdušno radio, pokazivao im kako unijeti više emocija, duše, strasti u izvedbe, kako poboljšati interpretaciju s tehničkog i s umjetničkog gledišta.

To je svakako bila iznimna prilika za mlade violiniste, ali i ostale gudače da zasviraju s renomiranim umjetnikom. No, osim učenika pulske Glazbene škole, uspješni i talentirani su i polaznici OKUD-a Istra koji ove godine slavi 60. obljetnicu neprekidnog rada. I ovdje za najbolje stižu nagrade i priznanja, te je vidljiv kontinuirani rad. Valja istaknuti da su iz ovog OKUD-a izašli brojni danas afirmirani i priznati glazbenici.

Iako nema tako dugačku tradiciju, Centar za klasičnu glazbu "Luigi Dallapiccola" koji djeluje pri pulskoj Zajednici Talijana također je rasadnik talenata, a učenici ovoga Centra osvajaju nagrade i priznanja na raznim natjecanjima.

Svakako treba spomenuti i ljetne radionice Arena Internationala koje se već niz godina održavaju krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza na brojnim pulskim lokacijama, kada učenici imaju mogućnost svirati uz svoje mentore, renomirane međunarodne glazbene pedagoge.

Bogati program

I za kraj, tu je Muzička akademija u Puli, koja je nedavno obilježila svoje Dane bogatim programom. Akademija se predstavila javnosti uz niz koncerata, predavanja, prezentacija, gostovanja studenata i profesora iz drugih akademija, kao i sadržaja vezanih uz njegovanje glazbene baštine, a ovoga je puta taj "kutak" bio posvećen stvaralaštvu Slavka Zlatića.

Premda je pulska Muzička akademija najmlađa akademija takve vrste u Hrvatskoj, rezultati i priznanja ne izostaju, a osim studenata, uspješni su i njihovi mentori, koji i sami uspješno koncertiraju, skladaju, gostuju diljem poznatih svjetskih pozornica.

Pula ima zbilja kvalitetnu glazbenu vertikalu, što je vidljivo u svim njezinim segmentima njezina djelovanja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam