NAJNOVIJEPULSKA ŠKOLA

SEDAMDESET GODINA GLAZBENE ŠKOLE IVANA MATETIĆA RONJGOVA: Jedina istarska glazbena ustanova kojoj gravitiraju učenici iz cijele županije

(Arhiva)

Danas je Glazbena škola i po broju učenika i nastavnika, a i po raznovrsnim programima za koje se polaznici obrazuju, jedna od najvećih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj. Pohađa je 488 učenika i broji 60 djelatnika

U staroj zgradi Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (u Ciscuttijevoj ulici) u ponedjeljak, 11. veljače, u podne održat će se svečani program u povodu 70. obljetnice osnivanja ove škole. Naime, 10. veljače 1949. godine održana je osnivačka skupština Nastavničkog zbora Osnovne muzičke škole. Srednja muzička škola otvara se 1957. godine, a od 1962. godine škola nosi ime Ivana Matetića Ronjgova.

Kratki osvrt povijesti glazbenog obrazovanja u Istri vezano uz početke djelovanja Glazbene škole dat će muzikologinja prof. dr. Lada Duraković. Maestre, vokalna skupina profesorica Glazbene škole, otpjevat će skladbe Ivana Matetića Ronjgova. Cijeli događaj popraćen je izložbom retrospektive rada zadnjih 70 godina Škole.

Pulska glazbena škola jedina je srednjoškolska glazbena ustanova u Istarskoj županiji kojoj gravitiraju učenici iz cijele županije. Glazbenu je školu Ivana Matetića Ronjgova u Puli pohađao i završio veliki broj učenika koji su danas eminentni glazbenici i pedagozi u Istarskoj županiji, Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Učenici Glazbene škole sudjeluju u kulturnom životu i radu grada Pule i Istarske županije u raznim gradskim zborovima, gudačkim, harmonikaškim, puhačkim orkestrima grada Pule, Hrvatske i inozemstva. Glazbena škola održala je velik broj nastupa i koncerata u Puli, gradovima RH, kao i izvan domovine. Učenici i ansambli škole redovito se pojavljuju na natjecanjima gdje postižu zapažene rezultate i dobivaju velik broj nagrada.

Danas je Glazbena škola i po broju učenika i nastavnika, a i po raznovrsnim programima za koje se polaznici obrazuju, jedna od najvećih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj. Pohađa je 488 učenika i broji 60 djelatnika.

Djelatnost škole odvija se u instrumentalnom, pjevačkom i teorijskom dijelu, kroz odjele: puhači (flauta, truba, rog, klarinet, saksofon) i udaraljke, gudači (violina, violončelo, kontrabas), solo pjevanje i gitare, harmonike, klavir i orgulje, te teoretski odjel.

Program obilježavanja škole nastavlja se tijekom cijele godine, a među brojnim događanjima treba izdvojiti koncert Stefana Milenkovića 17. ožujka u Domu hrvatskih branitelja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam