KONCERTI NA TRŽNICI I NA FORUMU

U PULI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN GLAZBE: Konačno opet živa svirka u gradu

Na pulskoj tržnici u centru grada prijepodne su nastupili Erik Balija, Anelidi, Vesna Nežić Ružić, Franko Krajcar i Tea Tidić, a na Forumu navečer bili su najavljeni Devin Juraj, Irena i Mauro Giorgi, Šćike, Smooth jazz quartet, Barbara Munjas i Nola

| Autor: Mladen RADIĆ


U vrelini prvog dana ljeta, u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Puli jučer je tradicionalno obilježen Svjetski dan glazbe, a za organizaciju obilježavanja pobrinula se Hrvatska glazbena unija.

Manifestacija se tako održala u svim gradovima u kojima HGU ima svoje podružnice, a u Puli su se koncerti održali ujutro na Tržnici i navečer na Forumu.

Glazbenici opet na ulicama

Na pulskoj tržnici u centru grada prijepodne su nastupili Erik Balija, Anelidi, Vesna Nežić Ružić, Franko Krajcar i Tea Tidić, a na Forumu navečer bili su najavljeni Devin Juraj, Irena i Mauro Giorgi, Šćike, Smooth jazz quartet, Barbara Munjas i Nola. Svatko je na raspolaganju imao pola sata, a sve je prošlo kako treba uz poštivanje epidemioloških pravila.

Franko Krajcar i Indivia

Ideja da na jedan dan gradovi postanu zonom slobodne svirke, te da glazbenici izađu na ulice, u kvartove, na trgove, u parkove i svojom svirkom slave glazbu, potaknula je i ove godine HGU da sa svojim podružnicama nastavi u održavanju zanimljivih glazbenih programa po gradovima diljem Hrvatske.

Glazbenici raznovrsnih glazbenih pravaca svirkom su uveličali ovaj dan koji se već godinama slavi u svijetu, a u Hrvatskoj je osim u Puli, bogat program održan u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Kninu dok je riječka podružnica HGU-a pripremila raznolik program po cijeloj županiji.

Za glazbenu školu u Sisku

Jutarnji koncerti su poslužili kao uvertira u večernji program na zagrebačkom Prisavlju tijekom kojeg su HRT i najpoznatiji domaći glazbenici prikupljali sredstva za obnovu glazbene škole u Sisku.

Tea Tidić (Snimio Duško Marušić Čiči)

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique kada se podsjeća na važnost glazbe u svakodnevnome životu. Godine 1976., američkom glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Svjetski je dan glazbe 1982. zaživio u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje. Od 2005. manifestacija je uz slogan "Stvarajmo glazbu" međunarodnog karaktera, pa se u više od sto zemalja, uključujući i Hrvatsku, organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum