Legenda hrvatske glazbene scene

TEREZA KESOVIJA Snimila spot u Istri. "Svaka moja pjesma je Ljubav i svaki nastup je LJUBAV"

| Autor: Mladen RADIĆ
Tereza Kesovija

Tereza Kesovija


RaLegenda hrvatske glazbene scene Tereza Kesovija nedavno je objavila novi spot "Ima te" koji je snimila baš u Istri pod redateljskom palicom Katje Restović. Već jako dugo ona je na sceni, njene pjesme znaju svi, no ona i dalje snima i ne predaje se.

- Što trenutno radite, kako provodite vrijeme?

- Narod kaže "Nije svako zlo za zlo" pa mislim da to i nije sasvim pogrešno, bar što se tiče "slobodnog vremena". Imam vremena za svoju obitelj i oni za mene. Češće se viđamo, prije su bili stalno na poslovnim putovanjima. Sad smo svi u svojevrsnoj karanteni, ali sretni jer smo zajedno. Samo da ne potraje dugo, jer nervi su nam sve tanji. Inače, ne tužim se, radim na novom repertoaru a imam i veoma lijepe vijesti iz Francuske. Oko 20. studenog Marianne Melody izdaje moj antologijski album s 52 pjesme snimljene u Francuskoj za francuske diskografske kompanije između 1968. i 1985. Zar to nije lijepa vijest?!

- Nedavno ste snimili spot u Istri. Zanima me kako je bilo izvan snimanja? Što ste radili? Jeste li nekamo otišli ili se samo došli i odmah se vratili u Dubrovnik?

- Da, jako sam zadovoljna radom cijele ekipe, dragih i talentiranih ljudi. Katja Restović je u tom, rekla bih, kratkom filmu pokazala svu snagu raskošnog talenta. Bilo je prilično naporno, ali kako odoljeti tolikoj volji i želji ekipe koja je htjela samo jedno - da bude savršeno. I bilo je! U potpunosti sigurna da će Katja sa svojim timom uraditi sjajan posao, ja sam mogla mirno otputovati, ne u Dubrovnik nego u predivni raj na Pašmanu, gdje sam u miru i ljepoti otoka mogla odahnuti i prepustiti se istinskom odmoru duše i tijela.

- Kako to da još snimate pjesme, što vas motivira da i dalje radite nove stvari s obzirom na vaš veliki glazbeni opus?

- Moj veliki prijatelj, akademik, pjesnik, Jakša Fiamengo, rekao je: "Tereza će pjevati dok je živa, jer pjesma je njen život!" Eto vam odgovora…

- Početkom godine snimili ste s Letom 3 novu verziju njihove pjesme "Sam u vodi" što je mnoge, uključujući mene, začudilo jer vi i Let 3 baš ne spadate u isti glazbeni žanr. Kako je bilo surađivati s njima? Što vas je privuklo toj suradnji? Koliko su vam prije toga bile poznate njihove pjesme?

- "Sam u vodi" i Let 3 za mene je bio možda najveći izazov u mojoj karijeri. Zašto? Način na koji sam upoznala ta dva draga momka kao i način na koji su mi pristupili, ostavio me je bez daha. Ničeg otkačenog, tako karakterističnog za Let 3 nije bilo za primijetiti, samo divna skromnost i silna želja da baš ja budem dijelom remakea njihovog velikog hita ranijih godina. Oduševio me je odaziv mlade publike, tako ćemo snimiti pravi spot za tu pjesmu, jer ako pjevam "Sama u vodi", moram i biti u vodi. Počekat ćemo još kratko, pustimo da moja divna pjesma "Ima te" prodiše u potpunosti.

- Smatrate li da čovjek može proširiti ili radikalnije promijeniti svoj glazbeni ukus u svojoj zrelijoj dobi?

- Naravno! Doduše, odgovaram na Vaše pitanje isključivo u svoje ime. Znam da moje godine nisu tajna, ali… Netko je rekao da godine nisu važne ako je pozitivna energija prisutna. Ja kažem da jest, zato ne vidim razlog zbog kojega to ne bi bilo moguće.

- Poznati ste po emotivnim pjesmama, no jeste li vi emotivni dok ih izvodite u studiju i na koncertima ili ste se naučili držati neku mentalnu distancu?

- Ma, kakvo je to pitanje? Zar više od 60 godina na sceni glumim emocije, svoju empatiju prema publici? Kako to da mi još nije dodijeljen Oscar za glumu? Bože! Svaka moja pjesma je Ljubav i svaki nastup je LJUBAV. Za uzvrat od publike dobivam ono što svakim koncertom darujem - LJUBAV!

- Kako danas doživljavate vaš hit "Prijatelji stari, gdje ste?", koji s jedne strane zvuči veselo, no možete li razmišljati o toj pjesmi da vas ne preplavi određena nostalgija ili barem lagana sjeta?

- Točno. Ta pjesma budi radost, ali i sjetu, rekla bih i tugu. Puno je prijatelja nestalo na ovaj ili na onaj način… Netko se udalji, netko umre prirodnom smrću, najviše ih je pokosilo ratno vrijeme. Tada se čovjek osjeti sam na svijetu pa kao molitvu ponavlja "dane kad smo djeca bili mi", ili "kad smo sretni bili mi". Čudesna pjesma prijatelja Đela Jusića.

- Je li došao, ili se približio taj dan o kojem ste pjevali u pjesmi "Kad jednog dana prisjetim se svega"?

- Pjesmu Franca Battiata s prelijepim riječima pokojnog Željka Sabola, snimila sam jedne davne godine. Uostalom, to je tekst koji možete s jednakim osjećajem, sjete ili tuge, pjevati i u šesnaestim godinama. Jer, sjećanja su uvijek u nama.

- Pod uvjetom da se ovo pandemijsko stanje uskoro promijeni nabolje, ima li šanse da vas opet vidimo na nekoj od istarskih pozornica?

- Daj Bože, s nestrpljenjem čekam taj veliki dan….

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter