INTERVJU

TECHNO VIKINGS: Zarazan groove, moćna harmonija brass sekcije i virtuozitet svojstven jazz glazbenicima

Pošto su sve stvari instrumentali, pokušavamo kroz glazbu ispričati neku priču, tako je "Aldebaran" priča o najsjajnijoj zvijezdi u konstelaciji Bika, a posvećena je našem Paolu. Spot je nastao za vrijeme prvog lockdowna i u kućnoj produkciji. "Italija '90" je inspirirana talijanskom dance glazbom devedesetih, a i albumom sličica koje smo skupljali dok smo bili klinci. "Zigurat" je pak inspirirana "kockastim" piramidama koje su gradile stare civilizacije

| Autor: Tea TIDIĆ


Mada se danas kaže da je u glazbi odavno sve izmišljeno, primjeri s glazbene scene katkad dokazuju suprotno. Jedan od takvih primjera zasigurno jest sastav Techno Vikings, a riječ je o kvartetu saksofona s bubnjevima koji izvode obrade hitova elektronske glazbe te autorske skladbe inspirirane tim glazbenim žanrom.

Pojednostavljeno rečeno - Techno Vikings donose opako zarazan groove, moćnu harmoniju brass sekcije i virtuozitet svojstven jazz glazbenicima, a sve to upakirano u suvremene glazbene tekovine.

Kao svoje glazbene uzore navode žanrovski poprilično šarolike izvođače - Moon Hooch, Too many zooz, Lucky Chops, Prodigy, Pendulum, Gigi D'Agostino te ostalu elektronsku glazbu od 1990-ih do danas. Sastav, koji danas čine alt saksofonist Luka Vrbanec (Čakovec/Pula), tenor saksofonisti Paolo Gortan iz Pazina te Vedran Mijić iz Rijeke, bariton saksofonist Jurica Prodan iz Poreča i bubnjar David Nik Lipovac iz Kopra, ističe da je ime banda hommage Techno Vikingu, jednom od prvih viralnih videa na internetu.

I drugi su glazbenici bili članovi ovog sastava - Dragan Jimi Radaković iz Poreča (bubnjar, jedan od osnivača banda), Petar Matošević iz Svetog Lovreča (alt saksofon, sudjelovao je u snimanju albuma) i Mathias Butul iz Trsta (bubnjar, također je sudjelovao u snimanju albuma).

Techno Vikings na otvaranju EPK2020. u Rijeci (Snimila Beata Laček)

Ova intrigantna glazbena priča počela je 2016. godine na ulicama Poreča, otkuda su Techno Vikinzi, naoružani s četiri saksofona i bubnjem, krenuli u osvajanje obližnjih gradova poput Ljubljane, Trsta, Pule te ostalih naselja u okolici, svirajući obrade hitova elektronske muzike na akustičnim instrumentima. Nakon prvih uspješnih pohoda, u razdoblju od 2017. do 2019., Vikinzi pohode i Rijeku, Zagreb, Beč, Suboticu, Bolognu, Zadar, Split te mnoge manje gradove u regiji koja se proteže južno do otoka Visa, sjeverno do Nürnberga u Njemačkoj, zapadno do talijanske regije Emilija-Romagna te istočno do Oroma, gradića na granici Srbije i Mađarske.

U tom razdoblju, osim uličnih svirki, band počinje nastupati na raznim eventima i festivalima kao što su zagrebački Crossover i Ces't is the best festival, Goulash Disko u Komiži na otoku Visu, Weinturm Open Air u njemačkom Bad Windsheimu, Malomfesztival u spomenutom Oromu, Desire Festival u Subotici, zatim Pula Film Festival, tršćanski Science Fiction festival, Bela nedeja u Kastvu, Picnic festival u Rijeci...

I negdje u tom razdoblju, krenule su i ideje za autorske skladbe pa 2019. band odlazi u studio snimiti devet pjesama te objavljuje album prvijenac pod nazivom "Techno Vikings", na kojem se nalazi devet autorskih skladbi. Album je sniman u Urban studiju u Trstu i studiju PartyZan u Puli. Za mix i mastering zaslužan je Puležan Perica Šuran iz studija PartyZan, a za vizualni dio albuma Vibor Juhas, također iz Pule. Produkcija cijelog albuma bila je financirana crowdfoundingom.

- U veljači prošle godine objavili ste debitantski album "Techno Vikings" na CD-u i u digitalnom izdanju, ali je nažalost koronavirus, kao i svim glazbenicima, stopirao vaše brojne planove. Trebali ste odraditi europsku turneju - jeste li imali štogod svirki (usprkos svemu) i imate li kakav konkretan plan za ovu, još uvijek neizvjesnu, godinu?

- Album je izašao 28. veljače, a u ožujku smo trebali krenuti na mini turneju da ga promoviramo. Prvi koncert trebao je biti u Trstu, ali je Italija ušla u lockdown, a malo kasnije i Hrvatska, tako da su otpali koncerti u Puli, Rijeci i Zagrebu. Uspjeli smo odsvirati desetak koncerata tijekom ljeta u Hrvatskoj i Italiji, među kojima možemo izdvojiti nastup u pulskom Fort Bourguignonu na Pula Art Experienceu, koji nam je ostao u jako lijepom sjećanju, kao i nastupi na Koblerovom trgu i u Omladinskom centru Palach u Rijeci na otvaranju EPK2020 koji su se održali prije zatvaranja.

Za ovu godinu planiramo napraviti nekoliko videa i otići barem jednom u studio. Što se tiče nastupa uživo, čim bude moguće, vraćamo se na ulicu, a probat ćemo i organizirati neke koncerte ovoga ljeta, ako nam epidemiološka situacija bude to dopustila. Mi smo prije svega band koji svira na ulici, tako da nam najviše fale te ulične svirke i jedva čekamo da se tome vratimo.

Novi bubnjar Techno Vikingsa - David Nik Lipovac (Snimila Alice BL Durigatto)

- U međuvremenu je došlo i do promjena članstva u bendu…

- Krajem 2019. godine naš tadašnji bubnjar Mathias je morao otići iz banda, pa je na zamjenu došao David Nik. Nažalost, Mathias još uvijek nije u sviračkoj formi i nije siguran kada će se moći vratiti, pa smo, u dogovoru s njim, odlučili uzeti Davida Nika kao stalnog bubnjara u postavi Vikinga. To nam je treći bubnjar otkad postojimo, pa se nadamo da će to biti "treća sreća".

- S godinom odmaka - kako gledate na album?

- Gledamo ga kako skuplja prašinu u kutu sobe, hehehe... Šalu na stranu, sretni smo što smo ga uspjeli snimiti i objaviti budući da smo sve sami napravili, od prikupljanja novca za studio do promocije i distribucije. Možemo reći da smo zadovoljni kako je ispao, od pjesama do završne produkcije i grafičkog oblikovanja, a drago nam je da je cijela priča odrađena u Puli.

Naslovnica albuma Techno Vikingsa koju je kreirao Puljanin Vibor Juhas

- Vaša skladba "Maliktronik" uvrštena na na "Best of YU jazz 2020", kompilaciju radijske emisije "Anatomija Zvuka", za koju je selekciju radio Dragan Vuković - a između ostalih, upravo ta skladba je jedna od najviše streamanih. Kakve su vaše reakcije i komentari na to?

- Ponosni smo što smo se našli u probranom jazzerskom društvu, ali nam je to i zabavno, jer baš i ne sviramo jazz. Možda se u našoj muzici mogu pronaći elementi jazza, kao što je na primjer improvizacija, ali ona postoji i u drugim glazbenim žanrovima.

"Maliktronik" je prva stvar na albumu pa možda to može objasniti zašto je baš ona ima najviše streamova.

- Osim na kompilaciji, Techno Vikings će se naći i u utrci za glazbenu nagradu Porin?

- Prijavili smo se u tri kategorije, za najbolji instrumentalni album izvan klasične i jazz glazbe, za najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe prijavili smo skladbu "Wreckless beauty" koju je napisao Luka Vrbanec, a dizajn Vibora Juhasa za cover albuma prijavili smo u kategoriji najbolje likovno oblikovanje. Nemamo neka pretjerana očekivanja, bili bismo sretni kad bi nas nominirali u jednoj od tri kategorije.

- Napravili ste i prvi "homebrewed" video za pjesmu "Aldebaran". Pitanje: Star Trek ili Star Wars? Šalim se - pravo pitanje jest - iako su vam skladbe bez tekstova, svaka ima svoju priču (koju ćete vjerojatno pojasniti kroz video-spotove?). Postoji li nit poveznica kroz sve skladbe na vašem albumu, jer iako su to instrumentali, koja se priča krije iza skladbi?

- Neka mješavina između Star Treka, Star Warsa s elementima Red Dwarfa i The Orvilla. Pošto su sve stvari instrumentali, pokušavamo kroz muziku ispričati neku priču, tako je "Aldebaran" priča o najsjajnijoj zvijezdi u konstelaciji Bika, a posvećena je našem Paolu. Spot je nastao u vrijeme prvog "lockdowna" i u kućnoj produkciji. "Italija '90" je inspirirana talijanskom dance muzikom devedesetih, kao i albumom sličica koje smo skupljali dok smo bili klinci, a "Zigurat" pak "kockastim" piramidama koje su gradile stare civilizacije.

- Članovi benda su poprilično dislocirani po mjestu stanovanja - jeste li uspjeli štogod stvarati u ovom razdoblju ograničene mobilnosti?

- U vrijeme prvog zatvaranja bilo je nemoguće prelaziti granice, tako da smo imali pauzu od ožujka do lipnja. Tijekom ljeta, kada su restrikcije malo popustile, uspjeli smo se naći da sviramo zajedno, ali od listopada i drugog vala smo si uzeli refleksivnu pauzu, budući da su svi koncerti bili otkazani. Počeli smo ponovo s redovnim probama u veljači.

- Kako je prošla godina, zbog svih dobro znanih restrikcija, utjecala na glazbenu scenu? Je li se publika navikla da digitalno sluša i kupuje glazbu, jeste li imali više komunikacije s vašim fanovima putem društvenih mreža i slično, ili su pak svi na nekom stand by-ju i čekaju povratak u normalu? Kako komentirate prošlu godinu i kako vidite budućnost glazbe, glazbenih kreativaca i koncertnih nastupa? Hoće li koronakriza utjecati na navike publike i kako?

- Mislimo da je glazbena scena pretrpjela težak udarac zbog restrikcija i još nismo sigurni kakve će to posljedice donijeti u budućnosti. Nismo baš neki "digitalni" bend, jako smo orijentirani na nastupe uživo, na cesti i na bini, gdje se događa ta nevidljiva razmjena energije između benda i publike koja može kulminirati u jedno nezaboravno iskustvo. Mislimo da toga nema u digitalnom svijetu tako da se nadamo da će se ipak stvari vratiti u normalu. Ne možemo zamisliti naš nastup na kojem svi stoje i paze na razmak i socijalno distanciranje umjesto da plešu, zabavljaju se i uživaju u životu.

- Iako nam je uskratila koncertne nastupe, prošla godina je donijela i nešto više vremena za bavljenje nekim (možda zapostavljenim) idejama, željama i planovima. Spremaju li Techno Vikings nešto novo? Hoće li biti kakvih iznenađenja? Što ćete prvo napraviti kad se "vratimo u normalu"?

- Prvo idemo na cestu! Planovi su nam snimiti album s "coverima" pjesama koje smo da sada svirali i napraviti nove aranžmane. Planiramo snimiti i objaviti tri video-spota, a voljeli bismo ostvariti i suradnje s glazbenicima iz regije.

Što se tiče iznenađenja, iznenađenje će biti ako uspijemo odsvirati "normalan" koncert kao da je ljeto 2019. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom