NAJNOVIJE"LJETO U DNEVNOM" - Zajedno s bendovima Jonathan i nemanja

Prvi put u Puli multinacionalni bend Algiers


Brexit i američki izbori definitivno su utjecali na naš kreativan proces, kaže gitarist multinacionalnog benda Algiers Lee Tesche * Kada smo odrastali na američkom jugu, kritike klasnog i rasnog ugnjetavanja bile su nasilno potisnute. Zato inspiraciju preuzimamo od Panthersa i pokreta Chicano, kaže basist Ryan

 

 U sastavu programa 'Koncerti u dvorištu Rojca', u ponedjeljak u dvorištu Rojca pred pulskom publikom prvi će put nastupiti multinacionalni glazbeni sastav Algiers, bend koji čine svjetski putnici koji žive na relacijama London - Atlanta - New York. Nastupit će i dobro poznati indie bend Jonathan iz Rijeke, a koncertnu večer će otvoriti pulsko-zagrebački band nemanja, koji je osnovao Puljanin Luka Šipetić.

Strastveni album

Algiers čine vokal Franklin James Fisher, Ryan Mahan na bas gitari, Lee Tesche na gitari i bubnjar Matt Tong. Iza sebe imaju dva albuma od kojih se posebno ističe posljednji "The Underside Of Power", objavljen 2017. godine za Matador Records. Snimljen u Bristolu, producirao ga je Adrian Utley (Portishead) i Ali Chant, mixao Randall Dunn (Sunn O), dok je post-produkciju radio Ben Greenberg (The Men, Hubble, Uniform). Riječ je o beskompromisnom i strastvenom albumu koji je eklektičan po stilu, s gospelom, južnjačkim rapom, post punkom, italom, soulom.

Njihovo odrastanje u Atlanti i svjedočenja iz prve ruke o rasprostranjenosti rasnog i institucionalnog nasilja, prisiljavaju ih da zajedno stvaraju glazbu, bore se protiv potencijalno osakaćujućih valova frustracije i očaja, otpuste duševnu bol i pozovu na akciju. U bendu kažu: "Bili smo odlučni pokrenuti zvuk koji će biti čudniji, nježniji, upečatljiviji, bučniji… u nadi da ćemo vlastitu energiju prenijeti na glazbu."

Kao sastav koji ne živi u istom gradu, članovi su kolektivno i pojedinačno izloženi nepravdama fašizma: provokacije britanske ksenofobije i Trumpove Amerike.

- Brexit i američki izbori definitivno su utjecali na naš kreativan proces i oblikovali ga, na bolje ili na lošije, kaže gitarist Lee Tesche. I dok mnogi umjetnici djeluju nezainteresirano ili se plaše u potpunosti uključiti u ovakve teme kroz glazbu, Algiers nema problema s izravnim pristupom.

- Kada smo odrastali na jugu, kritike klasnog i rasnog ugnjetavanja bile su nasilno potisnute, kaže basist Ryan Mahan, dodajući: "Zato inspiraciju preuzimamo od Panthersa ili pokreta Chicano".

 Tarot Funk

Nakon što su prošlog ljeta zatvorili koncertnu sezonu, grupa Jonathan ponovno dolazi u dvorište Rojca. Nedavno su se vratili s američke turneje gdje su nastupili u New Yorku, Atlanti, Memphisu, Appletonu, Chicagu, Chapel Hillu, s posebnim naglaskom na dvije svirke na najvećoj svjetskoj showcase konferenciji i festivalu - velikom SXSW-u u Austinu.

Iza projekta nemanja stoji Luka Šipetić, pulski autor i glazbenik aktivan u bendovima NLV i Para Lele, koji je upravo izdao svoj album "Tarot Funk" Uz Luku, nemanju čine Matej Perić (bubanj), Laura Matijašević (bass) i Leo Beslać (organ, synth). Album "Tarot Funk" Šipetić je sam snimao, producirao i miksao u kućici nedaleko od Pule u siječnju ove godine 2019. Album predstavlja svojevrsni hommage zvuku Thai funka, Afro-funka, anatolijskog (turskog) rocka 70-ih i kambođanskog psych rocka 60-ih. Specifičnost albuma je ta da su pjesme pisane za posebno odabrane Tarot karte, čija simbolika, zajedno s glazbom tvori narativnu cjelinu koju slušatelj mora sam otkriti.

Cijena ulaznica iznosi 70 kuna sve do dana koncerta, kada će iznositi 80 kuna. Ulaznice su dostupne u Dnevnom boravku Rojca i putem sustava Entrio. Organizator koncerta je Savez udruga Rojca.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam