Puno kuham, domaći kruh mijesim gotovo svakodnevno, a u svako jelo dodam i nešto svoje, pa je tako moja kreativnost došla do izražaja i na ovaj način, objašnjava Vesna Nežić-Ružić
Vesna Nežić-Ružić - popularna pjevačica, pravnica i odlična kuharica (Arhiva GI)
Dok sezona koncerata ne postoji, dobar duh je još uvijek tu. Pronašli smo ga u glazbenici Vesni Nežić-Ružić koja je po struci pravnica, a s nama je u ovo predblagdansko vrijeme podijelila svoju pozitivu i božićnu čaroliju u kuhinji, ali i životu.
Zanimalo nas je kako popularna glazbenica provodi slobodno vrijeme, kojeg sada ima više nego inače?
- U ovo vrijeme puno izazova, sve je drugačije nego inače, manje nastupa, no ipak, nešto se i radilo. Neposredno pred ovu krizu, snimila sam novu pjesmu "Ljubav zavajka" (I.Šeperić-A.Damijanjević-Draguzet-T.Šeperić) u izdanju Croatia Recordsa, za koju audio snimanje, mix i produkciju potpisuje Dragutin Smokrović-Smokva, a video, montažu i produkciju Zoran Burazerović-Zoka, a scenarij Vesna Petrović-Foškera. U spotu je korišten dron TV Nove i bičikleta Helene i Luciana Valčića, a imali smo i nekoliko gostiju. U spotu gostuje jedan odrasli glumac i jedan mali glumac, moj unučić Marli, a bio je tu i Marlijev psić Maršal. Sudjelovala sam i u projektu "Iz moje sobe" u pjesmi "Sutra", koju smo nas 30-ak pjevača i instrumentalista iz Istre i Kvarnera snimili u kućnim uvjetima. Osim audio snimke, nastao je i spot, koji je u stvari mozaik sastavljen od video-isječaka svakog pojedinog sudionika. U skladu s epidemiološkim mjerama, u periodu od početka krize pa do rujna, uspjela sam, usprkos pojedinim otkazivanjima, ipak odraditi šest, sedam nastupa, od kojih je posljednji bio u rujnu na Festivalu Melodije Istre i Kvarnera. Prve večeri nastupila sam s novom pjesmom "Triba znati", koju sam sama uglazbila na tekst Ljubice Bestulić-Stanković, dok se za aranžman pobrinuo Andrej Baša. Pjesma se često vrti i osvaja ljestvice radio-postaja širom Istre i Kvarnera. Na drugoj večeri MIK-a izvedene su najpopularnije pjesme s prijašnjih MIK-ova. Sve je prošlo bez problema i u skladu s mjerama, kaže Vesna Nežić-Ružić.
Što se tiče budućih nastupa, nije poznato kad će ih biti moguće održati, a o tome Vesna Ružić-Nežić kaže: "Naravno da nam nastupi jako fale, ipak je to velika ljubav i zadovoljstvo, fali ta pozitivna energija nastupanja uživo. Za sada to nije moguće, a postaje i manje važno, jer je ovo trenutak u kojem su mnoge djelatnosti zakinute, ljudi ne mogu raditi svoj posao, rastu financijski problemi, a glavni smisao postaje čuvanje zdravlja, držanje mjera, čuvanje sebe i svih oko sebe."
- U jednoj od najtežih kriza koje je naše društvo ikada doživjelo, s dugotrajnim i dalekosežnim posljedicama, sve se promijenilo, život nam se svima okrenuo naglavačke. U takvim novim okolnostima snalazimo se najbolje što možemo. Više nego ikad vrijeme je za jačanje imuniteta, zdravog duha, fizičke kondicije, ali i spoznaje pravih i bitnih vrijednosti u životu. I ja sam naravno dio te priče. U takvim novim okolnostima dobila sam puno više vremena za sebe i za neke druge stvari koje prije, zbog dinamičnog, živahnog i aktivnog života, jurnjave i raznih obaveza nisam stizala obaviti. Zato novostečeno vrijeme koristim za druženje s obitelji, čuvanje unuka, komuniciranje s prijateljima i rodbinom, ponekad pogledam neki dobar film ili dokumentarnu emisiju, pročitam neku interesantnu knjigu, riješim poneku križaljku ili sudoku, šećem, vježbam, objašnjava Vesna.
Kuha od svoje 16. godine, kuhinja je opušta i nje je već dugogodišnja praksa (Privatna arhiva)
Kaže da je već neko vrijeme najviše zaokupljena sređivanjem svojih mnogobrojnih recepata i bilježnica u koje ih zapisuje.
- Puno kuham, domaći kruh mijesim gotovo svakodnevno, u svako jelo dodam i nešto svoje, pa je tako moja kreativnost došla do izražaja i na ovaj način, objašnjava Vesna Nežić-Ružić. Prve je recepte, kaže, počela zapisivati još 1997. godine u svoju prvu bilježnicu recepata, u namjeri da ih posveti kćerki Romini kao podsjetnik i poticaj.
- Do danas imam već četiri bilježnice, što autorskih, što već poznatih recepata, a moja kreativnost u kuhinji upravo je u punom zamahu. Na neki način i kuhinja je povezana s glazbom i pjevanjem, kreativna je aktivnost, pa čak i umjetnost u kojoj je bitan i sadržaj i kvaliteta i estetika, a sama glazba opet potiče nove dobre glazbene ideje. Dosta recepata mi je već objavljeno u raznim specijaliziranim časopisima i na nekim portalima, a u ovom trenutku moja priča o kuhanju sada dobiva i svoj novi nastavak, jer upravo pripremam svoju prvu kuharicu u kojoj će se naći moja najdraža jela s receptima, koja sam ja i pripremala. Uvijek je negdje u duboko meni čučala takva mogućnost, ali još nikad do sada jednostavno nije došla na red. Evo, izgleda da me ova nova situacija upravo spontano usmjerila u tom pravcu. A imam i još neke nove ideje. Uglavnom, kažu da ako nešto stvarno jako želiš i daješ sebe u tome, onda ćeš to i ostvariti. Samo opušteno i bez pritiska, pa uostalom, to već radim cijeli svoj život, nisam samo pravnica i pjevačica, kaže Vesna Nežić-Ružić.
Našu smo sugovornicu zamolili da izabere recepte koje će podijeliti s našim čitateljima, i uz put je pitali koja su tri njena najdraža jela i kako ih napraviti?
- Najviše volim kuhati razne juhe, maneštru i jotu, variva od povrća, razne složence zapečene u pećnici, njoke koje obožavam, povrće na sve načine, a volim mijesiti i domaći kruh i peciva. Jako volim raditi kolače, a neki od omiljenih su mi: pita od jabuka, sekina pita, kardinal šnite, kuglof, princes krofne, pandišpanj, ruske kape, kunta kinte, torta Markiza, božićni stolen, pinca, osinja gnijezda i druga. Budući da je sada predblagdansko vrijeme kada obično radimo puno kolača, izdvojila sam tri recepta: za kuglof, sekinu pitu i kardinal šnite, kaže Vesna i objašnjava: "Kuglof je tradicionalni kolač koji je dobro došao u svim prilikama, a postoji u više verzija. Sekina pita je moj omiljeni kolač kojega u principu svi jako vole, vrlo je lagan i ukusan, a dobar je i topao i hladan. U kardinal šnite sam se zaljubila prilikom jedne posjete Beču s mojim Klubom poslovnih žena BPW Pula, čija sam članica od prvog dana već dvadesetak godina, a taj sam kolač probala prvi puta u kavani "Mozart".
Vesnin unuk Marli pomaže joj u pripremi slastica (Privatna arhiva)
Koliko je gurman i koliko voli da drugi uživaju u njenim jelima?, pitamo Vesnu.
- Veliki sam gurman, volim dobro i puno papati, naročito kad su u pitanju moja omiljena jela, znam ponekad čak i malo pretjerati, ali onda par dana smanjim gas, pa opet dovedem sve u red. Više mi odgovaraju tradicionalna jela, nešto manje moderna kuhinja, ali otvorena sam i prema novim umjerenim idejama. Kao domaćica i kuharica razvijam se od svojih najmlađih dana, odrasla sam u obitelji gdje se uvijek puno kuhalo (i mama i tata odlično kuhaju), zbog čega je kuhinja moje prirodno okruženje i važno mjesto okupljanja obitelji i prijatelja. Kuham od svoje 16. godine, kuhinja me opušta i iza mene je već dugogodišnja praksa. Gušt mi je kada drugi uživaju u mojoj kuhinji, kada se potrudim spremiti neki ručak za obitelj ili prijatelje i kada vidim da su im se ta jela svidjela. Zadovoljna lica i prazni tanjuri najveća su nagrada za sav trud, napor i potrošeno vrijeme, objašnjava Vesna i dodaje da ponekad i kao poklon nekome za rođendan ispeče neki kolač, a specijalizirala se i za izradu domaćeg čokoladnog likera.
O tome uči li unuka kuhati kaže: "Moj unuk Marli vrlo je živahno dijete i ima široko polje interesa, pa tako, uz razne igre, igrice, zingse i crtiće, voli i pomagati u kuhinji. Ima četiri i pol godine i voli si sam cijediti prirodni sok i pripremati sokiće u blenderu, miješati tijesto i kreme, ukrašavati kolače i pomagati raditi palačinke. Sve što je novo jako ga veseli. A i zafrkant je. Pita on mene neki dan: 'Nona, da li znaš kako se zove čokoladni napitak koji se smije?' Ja raširim oči i kažem: 'Neeeee…' A on meni: 'Pa kako ne znaš, nona? Pa zove se HAHAO!' A a ha..... A, kada dobije neku čokoladu ili slatkiš, odmah ga idemo spremiti na jedno 'tajno' mjesto, jer i nono Dario jako voli slatkiše, pa da ne bi 'nestali'. Što je sigurno, je sigurno, zaključuje Vesna.
KUGLOF
SASTOJCI:
- 1 jogurt
- 1 šalica šećera
- 1 vanil-šećer
- 2 šalice brašna
- ¾ šalice ulja
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 4 žlice kakaa
- 2 jabuke
- naribana korica limuna i naranče
PRIPREMA:
Umutiti jaja, šećer i vanil-šećer, polako umiješati ulje, a onda naizmjenično brašno i jogurt. Umiješati prašak za pecivo, pa ribane jabuke, te naribanu koricu limuna i naranče. U polovicu tijesta umiješati kakao. Namastiti kalup za kuglof, pa uliti naizmjenično bijelo i crno tijesto. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva cca 30 minuta.
SEKINA PITA
SASTOJCI ZA TIJESTO:
pola margarina ili maslaca
10 dkg šećera
25 dkg brašna
4 žumanjka
1 prašak za pecivo
1 vanil-šećer
SASTOJCI ZA KREMU:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
3 jogurta
2 vrhnja
5 žlica brašna
PRIPREMA:
Zamijesiti sve sastojke u tijesto i podijeliti na dva dijela. Jedan dio staviti u hladnjak, a drugi razvaljati u plehu, pa staviti peći u zagrijanu pećnicu (na 200 stupnjeva Celzijevih) dok se tijesto malo zapeče. Izmiješati snijeg od bjelanjaka i šećer, pa dodati jogurt, vrhnje i brašno. Smjesu izliti na tijesto koje se malo zapeklo i staviti u pećnicu da se peče dok se ne uhvati korica. Iz hladnjaka izvaditi drugi dio tijesta i naribati na grubo po cijelom kolaču, te ponovo staviti u zagrijanu pećnicu da pita dobije zlatno-žutu boju. Pečenu pitu izvaditi iz pećnice i posuti šećerom, pa narezati na kocke i poslužiti.
KARDINAL ŠNITE
SASTOJCI ZA TIJESTO:
5 bjelanjaka
25 dag šećera
5 žumanjaka
2 jaja
6 dag šećera u prahu
6 dag brašna
malo marmelade od marelica
SASTOJCI ZA KREMU:
2,5 dl šlaga
1 žlica instant-kave u prahu
1 vanil šećer u prahu
PRIPREMA:
Bijelo tijesto - Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i umiješati šećer.
Žuto tijesto - Izmiješati žumanjca, jaja, šećer u prahu i brašno.
Na pleh obložen papirom za pečenje izliti naizmjenično traku bijelog tijesta, pa traku žutog tijesta dok se ne potroši sve tijesto, staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći oko 30 minuta na 170 stupnjeva.
Kad se ohladi, prerezati po dužini na pola, jednu polovicu pažljivo odvojiti od papira za pečenje, pa prvi red premazati marmeladom i na to staviti kremu. Iznad kreme staviti drugi sloj tijesta, pa posuti vanil šećerom u prahu i rezati na šnite.