SEASPLASH PLATFORMA #16 OVOG VIKENDA U ROJCU

Nastupaju Po' Metra Crijeva, Rifft, Mamut, ovRHa, Nula, Alergija,  Ingoa...

| Autor: Tea TIDIĆ
Plakat koncerta

Plakat koncerta


Ovog vikenda u Rojcu se održava 16. po redu Seasplash platforma koja predstavlja bogat koncertni program.

Tako će se u petak, 14. listopada, s početkom u 20 sati u Klubu Kotač i u Dvorištu DC-a Rojc održati koncert četiri benda - nastupaju riječki Po' Metra Crijeva, pulski Rifft, riječki Mamut i pulski ovRHa. Ulaz na koncert je 40 kuna, a za mlađe od 25 godina, 30 kuna.

Mamut je alternativni metal bend koji 2017. pokreće Ivo Jurčić po završetku snimanja materijala za prvo EP izdanje "Freak Show". U naredne tri godine Mamut mijenja nekoliko postava i prolazi kroz različite faze eksperimentiranja i traženja vlastitog autentičnog zvuka, objavljuje svoj drugi EP "Mrtvi idoli", a trenutak kada se bendu pridružuje Borna Žderić postaje novo kreativno uporište i baza za daljnji razvoj. Danas, uz Jurčića na gitari i vokalima te Žderića na gitari, sastav benda čine još Dunja Tomić na bas gitari te Rok Božić na bubnjevima.

Pjesme s nadolazećeg debitantskog studijskog albuma "Nihilist" napisane su u periodu između 2018. i 2020. kada Jurčić više nije u mogućnosti ignorirati deformirane vrijednosti hrvatske javnosti. S obzirom na simptomatično stanje nihilizma i cinizam vremena u kojima živimo, glavne tematike pjesama teže preslikati upravo to, te povezati ih sa osnažujućom filozofijom Nietzschea i Kierkegaarda. Mamut slušateljima želi poručiti da nisu usamljeni u osjećaju bezvrijeđa te da imaju moć preispitivanja, uništavanja i stvaranja u sebi samima. Specifično, prvi singl s albuma i istoimena pjesma "Nihilist" kojom Mamut predstavlja svoj nadolazeći album, napisana je kao odgovor na val primitovizma, mržnje i otpora određenog dijela hrvatske javnosti prema ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Album kao cjelina putovanje je kroz koje pojedinac prolazi kada počinje uviđati pukotine u vrijednosnom sustavu društva u kojem živi. Putovanje započinje odricanjem licemjernih društvenih normi i kreće sa traženjem novih odnosno ispravnih, a završava shvaćanjem da ne postoji nikakav svijet ili život osim ovog, te da je ovaj život jedini koji je bitan, jedini za koji se vrijedi boriti. Ne postoji raj, ne postoji pakao i jedino mjesto gdje pripadamo je jedni s drugima.

Različito od klasičnog tumačenja, u ovom slučaju nihilist nije osoba koja je odustala od života i koja ga smatra ga beznačajnim, već suprotno - nihilist je aktivni pojedinac koji ima potrebu uništiti sve lažne vrijednosti, obrisati ploču i stvoriti nešto novo, bolje i snažnije.

Album su tijekom 2019. i 2020. snimali Borna Žderić i Miran Milić u studiju Palach u Rijeci, miksanje i mastering potpisuje Alberto Bandino iz studija Cut Fire na Sardiniji, a dizajn omota albuma Zdravko Lovrić iz Detestor Graphics.

Punk band ovRHa osnovan je u travnju 2012. godine, članovi su vokal Đeni Brženda-Brgy, gitarist Emil Kolak, basist i bubnjar Ivan Šestan-Đi. Radi se o glazbenicima s višegodišnjim iskustvom u raznim bendovima: Brgy - Crnački Znoj i Frontalni Udar (prva postava); Emil - Preludium; Đi - Frontalni Udar, a bendu su pridonijeli ritam gitarist Ćupo i basist Matej Mirkac.

Rifft je relativno mlad bend iz Pule s velikim ambicijama. Izražavaju se kroz progressive sound i široku atmosfersku vibru, te pričaju o temama koje smatraju da nisu dovoljno zastupljene, a njima su izuzetno važne. Djeluju od kraja 2020. godine, i trenutno su pri kraju snimanja prvog konceptualnog albuma, i spremaju se da se pokažu na što više mjesta.

Po' Metra Crijeva su Ča-Metal™ bend. Šesteročlana grupa koja inspiraciju crpi iz istarskih legendi, mitova i priča, a glazbu radi pod utjecajem čakavskog narječja, istarske ljestvice i metala. Zvukom benda uz višeglasno pjevanje, žestoke gitare, synthove i bubnjeve dominiraju sopile – tradicionalni hrvatski primorski drveni puhački instrument čije je sviranje "na tanko i debelo" dio zaštićene UNESCO-ve svjetske kulturne nematerijalne baštine.

Iako su Istra i Sjeverno hrvatsko primorje poznati po dinamičnoj gastro sceni, Riječkom karnevalu, mješavini klasične, mediteranske i industrijske ostavštine, nimalo ne zaostaju u ponudi glazbenih sastava autentičnog zvuka koji miješaju tradicijsko primorsko pjevanje i instrumente i modernu metal glazbu.

Riječka grupa Po' Metra Crijeva kao prvi singl s nadolazećeg albuma krajem rujna u opticaj je na sve veće streaming platforme i u radijski eter pustila pjesmu "Čižićka Rapsodija", a radnja animiranog spota inspirirana istinitim događajima odvija se u mjestu Čižići na otoku Krku, popularnom po plaži s ljekovitim blatom.

"Što se to točno nalazi u čižićkom blatu, što obogaćuje ten i čini vašu kožu ljepšom saznajte tako da bacite uho i oko na spot i doživite spoj tradicije, trilera i horora u komičnom metal ruhu." rekli su dečki iz PMC-a.

Novi album ča metalaca Po' Metra Crijeva (PMC), radnog naziva "Boškarin 4", svjetlo dana trebao bi ugledati u proljeće 2023. godine, a bit će dostupan na svim velikim streaming platformama, a na ploči i CD-u izdat će ga pulski No Profit Recordings, te će ovo biti i prva suradnja grupe i izdavača, a izdanje će pratiti   i uzbudljivi nastupi uživo. Spot za pjesmu Čižićka Rapsodija stvaran je u Undertoon studiju u Puli, a glavni i odgovorni animator je Saša Đuračić.

U subotu, 15. listopada, također u Klubu Kotač i u dvorištu DC-a Rojc, s počekom u 20 sati nastupaju Nula iz Šibenika, Alergija iz Zadra, Pizda Materna iz Nove Gorice i Ingoa iz Kranja.

Cijena ulaznice u subotu je 40 kuna, a za mlađe od 25 godina 30 kuna.

Grupu Ingoa, koja je osnovana 2020. godine, čine gitarist Darijan Kruševac, basistGašper Gantar i bubnjar Aleksandar Kotnik, za vizualizacije je zadužen Peter Okorn a tu su i "plesači vatre" Wild Tribe. Ovaj tročlani sastav predstavlja glazbu koja uključuje i vizualnu umjetnost kao i performans. U svojem stvaralaštvu akcent stavljaju na socijalne i političke disfunkcionalnosti, kršenja ljudskih i životinjskih prava, ekološke katastrofe... no sve s daškom humora kojim daju tračak nade u svim tim katastrofičnim scenarijima. Članovi Ingoe su dobro znani glazbenici slovenske alternativne scene - Aleksandar je svirao s grupama Elvis Jackson, The Stroj i Strojmachine, Darjan s Aktivna propaganda a Gašper s Red Five Point Star, Srečna mladina, The Toasters i drugima.

Godine 2021. u kućnim studijima su snimili album "It's All Wrong", za koji je miks i mastering napravio Matej Gobec (Laibach, Dub Trio, Lim smrad in žila…) u The Cosmosonic Studios.

Grupa Pizda Materna osnovali su Richard Andraž i Sašo Kotnik 1996. godine, te im se kasnije pridružio basist Buda, a kroz godine su se u više navrata mijenjali članovi benda. Grupu danas čine bubnjar Pijoe, basist Dejan, gitarist Andraž te pjevači Lea i Richard.

Grupa Alergija dolazi iz Zadra i donosi svoj poznati zvuk uličnog punk rocka koji traje već skoro 30 godina…

Nastali 1994. godine i uz prvi album "Alergija", postavili svoje mjesto na hrvatskoj punk karti i uz taj vjetar u leđa '97 nastaje legendarni oi/street punk album s ovih prostora "Četvrti stalež", uz koji je bend dobio stalno mjesto u prvoj ligi punk scene u regiji.

Pauze i život onemogućili su nešto više izdanja ovog benda, ali su ipak uspjeli u novom mileniju 2009. izdati još jedno izdanje pod nazivom "Globalno zatoopljenje".

Ovaj ulični dalmatinski punk bend poznat po svojim pjevljivim refrenima i društveno socijalnom angažmanu sa žestokim punk rock temeljima, garantira uvijek dobru zabavu i skupno pjevanje uz bitne poruke.

Ponovno okupljanje Nule potaknuto je objavljivanjem reizdanja prvog albuma ‘Pobjedimo laž’ povodom jubileja 25 godina. Neposredno nakon, i prethodno neplanirano, uslijedilo je i reaktiviranje benda u originalnoj postavi, s povratničkom svirkom na Martinska Punk festivalu u Šibeniku 2020. godine. Bend je zatim najavio i seriju koncerata, koja je obustavljena poradi pandemije, a zatim i operativnog zahvata jednog od članova.

Turneja povodom reizdanja nastavila se sredinom ove godine, u sklopu koje je iduća stanica koncert u Puli nakon dugo godina. Podsjetimo, osim što su svojim žestokim i beskompromisnim hardcore punkom participirali u izgradnji i povezivanju ratom razrušene underground punk scene početkom ‘90-ih, Nula je intenzivno povezana s Pulom od samih početaka. Koncert na drugom, legendarnom Monte Paradiso festivalu 1993. bio im je tek peti nastup, da bi posljednji prije stanke koja je potrajala 10 godina bio opet upravo onaj na punoljetnom, 18. izdanju Monte Paradisa 2010. godine.

Osim pjesama s prvog izdanja, dio koncertnog repertoara čine i one sa prve zajedničke ploče s Bijes Zdravog razuma iz ’96., koja je lani doživjela prvo digitalno reizdanje. A možda se zalomi i neka nova, sa obzirom da Nula paralelno radi i na prvim novim materijalima nakon više od 20 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of