DAN TEPFER

Na 3. Backstage Live Pula Festivalu nastupio njujorški klavirist sa svojim triom. POLAKO I SIGURNO DO IDEALNOG SPOJA S MALOBROJNOM PUBLIKOM

  Kako je koncert odmicao tako se i publika opustila i otpustila, a pored strogo profesionalnog izričaja, među trojicom glazbenika - a trio uz Tepfera čine kontrabasist Michal Baranski i bubnjar Lukasz Zyta - počelo se osjećati zadovoljstvo što opet nastupaju pred publikom. To je u jednom trenutku priznao i Tepfer koji je upravo za vrijeme lockdowna skladao neke skladbe koje upravo u Puli prvi put izveo uživo

| Autor: Mladen RADIĆ
Snimio Dejan Štifanić

Snimio Dejan Štifanić


Treći Backstage Live Pula festival opet je u ponedjeljak okupio ljubitelje jazza, a na velikoj pozornici Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula se ovaj put okupio trio predvođen mladim njujorškim klaviristom s diplomom astrofizičara Danom Tepferom kojem su društvo pravili kontrabasist Michal Baranski i bubnjar Lukasz Zyta, obojica iz Poljske.

Ekspresivno

Koliko god da se radi o kvalitetnim glazbenicima, što je bilo jasno od prve sekunde, početak baš i nije obećavao. Sve je bilo korektno, zanatski, ali dosadnjikavo i nimalo uzbudljivo, odnosno ni po čemu posebno. Djelovao je kao još jedan koncert klasičnog jazza, sasvim ugodan, ali totalno standardan. Izgledalo je kao da na samu izvedbu djeluje nedostatak publike, koje je bilo manje nego inače, kao i u ovom slučaju (pre)veliki kazališni prostor, no polako su stvari počele dolaziti na svoje. Bilo je jasno da je glazba trija prilično ekspresivna, da je zvučna slika zapravo bogata i nije baš toliko jednolična i praznjikava kao što djeluje na prvi pogled.

Kako je koncert odmicao tako se i publika opustila i otpustila, a pored strogo profesionalnog izričaja, među trojicom glazbenika, a pogotovo kod Tepfera, počelo se osjećati zadovoljstvo što opet nastupaju pred publikom. To je u jednom trenutku priznao i Tepfer koji je upravo za vrijeme lockdowna skladao neke skladbe koje upravo u Puli prvi put izveo uživo, u koncertnoj dvorani, a ne putem interneta.

Jedna od njih je "Where do we go from here?", a zabrinuto pitanje iz naslova prati i adekvatni baladičan ugođaj. Tepfer je preksinoć pokazao da svoj trio zna prebaciti i u petu brzinu i da u tome uživa, poput skladbe "Roadrunner" s kojom je završen službeni dio, a koja otvara njegov predzadnji album "Eleven Cages". "Roadrunner" je, inače, i naziv nekad popularnog crtića poznatog u nas kao "Ptica trkačica", a sama izvedba još jednom opravdava naslov, jer je pjesma takva, brza i zabavna i nije bilo sumnje da se neće dopasti publici.

Zadovoljstvo

Osim s autorskim skladbama, Dan Tepfer Trio predstavio se preksinoć i s uspješnim improvizacijama od kojih je jedna izvedena i na bis, a bazirana je na temama na kojima je Tepfer radio za vrijeme pandemije. Do tada su se i izvođači i publika na koncertu u INK-u bili povezali, kao da je između njih srušena neka nevidljiva barijera, pa premda je bis trebao biti okončan skladbom koja ima neke veze s vjevericama, na nagovor organizatora Dražena Kokanovića, glazbenici Tepfer, Baranski i Zyta vraćaju se još jednom na pozornicu i nasmiješeni, premda pomalo zbunjeni Tepfer najavljuje da je ovo zbilja zadnja stvar te večeri. Sve je kako treba, na kraju i više od toga, šteta jedino što nema više ljudi u auditoriju.

Koncert trija Dana Tepfera opravdao je očekivanja i dosegao razinu na koju nas je navikao Backstage Live Pula festival, a novi koncert je na rasporedu već u srijedu 29. rujna kada dolazi Adam Nussbaum's The Lead Belly Project.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum