BRUNO KRAJCAR U KINU VALLI PREDSTAVIO NOVI ALBUM

MOJE PJESME, MOJ FILM: Istarska instrumentalna rapsodija različitih boja, raspoloženja i tonaliteta

Krajcarova želja je da istarska ljestvica bude percipirana kao mala zvukovna egzotičnost iz Lijepe Naše, a ove pjesme su mali prilog tome

| Autor: Mladen RADIĆ
Daniel Sponza, Natasha Petrić Tasha i Bruno Krajcar

Daniel Sponza, Natasha Petrić Tasha i Bruno Krajcar


Nakon prošlogodišnje stanke izazvane pandemijom, pulski skladatelj i kantautor Bruno Krajcar se s programom "Moje pjesme, moj film" vratio u kino Valli gdje je predstavio album "Istrian instrumental rhapsody" i podsjetio na neke svoje spotove poput onog nedavno objavljenog za pjesmu "Gloria".

Različite boje

- "Istrian instrumental rhapsody" niz je od 11 kontrastnih skladbi različitih boja, raspoloženja i tonaliteta, ali objedinjenih jedinstvenim glazbenim zvukom istarske ljestvice. Iz srca Europe, čarobne ljepotice Istre, ovim albumom, lišenim jezičnih barijera, želim približiti svijetu još nedovoljno otkrivenu našu glazbenu baštinu. U moru globaliziranih glazbenih repeticija želio sam današnjem čovjeku ovom instrumentalnom kompilacijom podariti arhaičnost i istovremeno svježinu glazbene fuzije različitih žanrova s elementima heksatonske ljestvice koja je iznikla iz istarske netemperirane tradicijske pjesme.

Ona se stoljećima prenosila usmenom predajom sve do trenutka dugogodišnjeg terenskog istraživanja Ivana Matetića Ronjgova i tonskog niza od šest tonova, čime je omogućio da elementi netemperiranog istarskog napjeva postanu dio umjetničke glazbe, kaže Krajcar pa dok su neke od skladbi s albuma nastale izvorno kao instrumentalne, druge su obrađene od pjevanih.

Krajcarova želja je da istarska ljestvica bude percipirana kao mala zvukovna egzotičnost iz Lijepe Naše, a ove pjesme su mali prilog tome.

Smislena cjelina

"U ovom svom novom albumu Bruno, kao što smo i navikli kod njega, pogađa temu i slaže smislenu cjelinu istarskih (a kojih drugih?) instrumentala. I ovom će prilikom, kao i mnogo puta ranije, odabrati vrhunske suradnike'", piše između ostalog u recenziji skladatelj Antun Tomislav Šaban, inače glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

S Krajcarom tako surađuju Vlatko Stefanovski, Edin Karamazov, Ana i Viktora Vidović, Denis Razumović Razz, Branko Sterpin, Elvis Stanić, Luka Veselinović, Marko Matošević, Nenad Mirt, Vedran Vojnić, Davor Milovan Bili, Adriano Bernobić, Elvis Soldatić, dok su pjesme snimali i miksali Aldo Spada i Denis Budim, a dvije pjesme je snimio Marijan Jelenić i miksao Perica Šuran, jednu Mario Juničić, dok je aranžman za jednu pjesmu napravio Olja Dešić.

Predstavljanje su vodili Nataša Petrić Tasha i Daniel Sponza, a zaplesali su Tatjana Samuele Ban i Fabris Radin.

Krajcara i publiku pozdravili su pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica te gradska pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Lena Radunić pod čijim je pokroviteljstvom album objavljen te Mladenka Batelić koja je suizdavačica, kao i Branko Sterpin koji svira trubu na dvije skladbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum