PETRAPILOSA LUMINOSA

MAGIČNI SVIJET PETRAPILOSE I VILE ELIS LOVRIĆ: Svjetlosne instalacije austrijskih umjetnika i koncert istarske kantautorice

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Umjetnički dvojac iz Beča, Nina Fountedakis, umjetnica i art-terapeutkinja te Leo Bettinelli, glazbenik i multimedijalni umjetnik, koji rade na području tehnologije i kreativne kulture s multimedijalnim performansima, uglavnom interaktivnim instalacijama, predstavio je svoje svjetlosne i zvučne instalacije

Ne samo Buzet već i Istra dobili su novu kulturnu destinaciju, jedinstvenu pozornicu tisućljetnog kaštela Petrapilosa na litici iznad rječice Bračane, idealnu kulisu za aspekt "living history", oživljene povijesti kao interpretacije kulturne baštine, ali i za odvijanje raznovrsnih kulturnih i turističkih sadržaja. Pokazao je to moglo bi se reći nulti događaj koji je održan u obnovljenom kaštelu, a koji će se u sklopu EU projekta KulTERRA-Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa, svečano otvoriti na proljeće 2020.

Divna večer

"Magični svijet Petrapilose i Elis Lovrić. Čarolija svjetla i glazbe u drevnom kaštelu. Prekrasna Elis u mističnom kaštelu uz svjetlosne instalacije austrijskog Circus Lumineszenza. Divna večer! Super je bilo!" Samo su neki od komentara oduševljenih posjetitelja koji su doslovce hipnotizirano popratili program nazvan Petrapilosa Luminosa - igre svjetla i glazbe, jedinstveni spoj svjetlosnih efekta i glazbe, performans svjetlosnih instalacija Circus Lumineszenz i koncerta labinske kantautorice Elis Lovrić.

Umjetnički dvojac iz Beča, Nina Fountedakis, umjetnica i art-terapeutkinja te Leo Bettinelli, glazbenik i multimedijalni umjetnik, koji rade na području tehnologije i kreativne kulture s multimedijalnim performansima, uglavnom interaktivnim instalacijama, predstavio je svoje svjetlosne i zvučne instalacije.

Prava magija

Svjetlosne instalacije bile su raspoređene na svim lokacijama kaštela i vidljive od zalaska sunca, no prava magija odvijala se na pozornici tijekom nastupa Elis Lovrić. Kombinacija svjetlosnih instalacija, igre svjetla i magičnog glasa poznate istarske kantautorice i glumice, jedinstvene izvođačice i vlasnice nekoliko prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada, doslovce je svih ostavila bez daha. Lovrić je ovom prigodom itekako zaslužila epitet Vile Petrapilosa jer je u svoj standardni repertoar uvrstila pjesmu "Vilo moja" koju je ispjevala na hrvatskom, španjolskom i njemačkom. - Nekako mi paše u ovaj ambijent, a budući da imamo goste iz Beča, a njemački je moj četvrti materinji jezik, onda sam sama prevela dio pjesme na njemački da dokažem da ne samo labinjonski koji je tvrd može zvučati mekano u pjesmi, nego i njemački za kojeg se također smatra da je tvrd, veli Lovrić.

Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" iz Buzeta ovaj je nulti program u obnovljenom kaštelu organizirao pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Istarske županije - Upravnog odjel za turizam i Grada Buzeta. Stoga pohvale organizatorima, a posebno Matiji Nežiću, jer je ovo organizacijski zahtjevan poduhvat. Zbog specifičnih uvjeta dostupnosti kaštela, parkiranje je bilo omogućeno u Žontima na travnatoj površini uz lokalnu cestu, a prijevoz do kaštela organiziran mini busom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater