NOVA IZDANJA

"LONG PLAY – ZABELEŠKE U VREMENU" Borislava Blagoja Pešića: I istarski glazbenici u glazbenoj fotomonografiji na 333 okretaja

| Autor: Mladen RADIĆ

Među više od 300 glazbenika, autor fotomonografije Borislav Blagoja Pešić, fotograf i dizajner, uvrstio i autore iz Pule i Istre. Uz Massima Savića ili Alda Ivančića, koji su rođenjem vezani uz Istru, tu je i Puljanin Bruno Langer iz Atomskog skloništa, potom članovi bivših KUD Idijota – Sale Veruda, Dr. Fric i Ptica, kao i još tri važna aktera pulske rock scene - Franci Blašković, Miro Kusačić koji godinama predvodi Messerschmitte i Romeo Đomlija, najpoznatiji po grupi Spoons

 

"Muzika je za mene najbolja poveznica. Kad se s nekim prepoznaš na nivou rifa, to je, čini mi se, ono što te tjera da budeš dio nečega...", piše u uvodu fotomonografije "Long Play – Zabeleške u vremenu“, autor Borislav Blagoja Pešić, fotograf i dizajner, no iznad svega ljubitelj glazbe. Ta ljubav iz Beograda ga je od 2013. do 2019. vodila uzduž i poprijeko bivše države kako bi 333 glazbenika fotografirao u svom pokretnom studiju da bi uz njihove fotografije dodao i kratke životopise, koji često završavaju nekom izdvojenom anegdotom koje su i najzanimljiviji dio tog pisanog dijela. Da bi došao do svih tih portreta i priča, Pešić je obavio bezbrojne telefonske pozive, dogovaranja sastanaka koji se ponekad ne bi dogodili, no svi su susreti na kraju završili pozitivno, a mnogi su se izrodili u prijateljstva.

        Anegdote i prisjećanja

Među više od 300 glazbenika, Pešić je uvrstio i neke iz Pule, uključujući neke koji su rođeni u Puli, no djeluju izvan svog rodnog grada, poput Massima Savića ili Alda Ivančića, a s druge strane tu je Bruno Langer, rođeni Riječanin koji je korijenje pustio u Puli i trag ostavio s Atomskim skloništem. Tu su i tri bivša člana bivših KUD Idijota – Sale Veruda, Dr. Fric i Ptica, kao i još tri važna aktera pulske rock scene a to su Franci Blašković, Miro Kusačić koji godinama predvodi Messerschmitte i Romeo Đomlija, najpoznatiji po grupi Spoons.

Dr. Fric se tako prisjeća kako je više puta morao platiti ulaz na koncert Idijota jer mu nisu vjerovali da je basist, dok o Ptici ide crtica o tome kako je, osim što je svirao bubnjeve, vozio članove benda na turneje, a Sale priča o "sudaru iza bine" na koncertu grupe Saša 21 u Rijeci.

        Spomenuli smo koncept koji je posebno zanimljiv i po tome da je Pešić proširio granice onog što bi se moglo nazvati pop rock, pa s jedne strane tu imamo predstavnike rock alternative, a s druge strane zabavnjake. Iskreno, nismo očekivali u jednoj ovakvoj knjizi naći zajedno Saleta Verudu i Sanju Doležal. Tu su još i Arsen Dedić, Tereza Kesovija, Drago Diklić, Rade Šerbedžija, Zdravko Čolić, Zafir Hadžimanov, Đorđe Marjanović, Gibonni, Saša Antić, Mile Kekin, Bora Čorba, Nele Karajlić, Željko Bebek, Vlada Divljan, Koja, Davor Gobac, Goran Bregović, Goran Bare, Marko Brecelj, Slađana Milošević i mnogi drugi. Zbilja raznoliko društvo, no stavljeno na stranice po želji autora da, kako kaže, knjigu otvori "za svu dobru muziku s ovih prostora". Ipak, posebno iznenađenje je pojavljivanje Branislava Milićevića poznatijeg kao Branko Kockica, još poznatijeg kao voditelja jedne od najlegendarnijih dječjih emisija "Kocka, kocka, kockica".

        Šest godina rada

Pešić je u predgovoru na papir stavio mnoge peripetije koje su ga pratile tijekom više od šest godina neumorne potrage, a uvodni su dio svojim razmišljanjima pojačali Petar Janjatović, Gregor Tomc i Siniša Škarica, sve iskusni majstori glazbeno-kritičarskog zanata, dok je priču pogovorom zaokružio Vlado Simcich Vava.

Pešić je, kako piše na njegovim web-stranicama, počeo kao grafičar, porastao kao dizajner, odrastao kao fotograf te potom spojio sve tri osnove u jednu kojom se danas bavi. Kod "gazda Milisava u štampariji" naučio je većinu osnova za sve što danas zna te kasnije proširio znanje u školi fotografije, reaizirao 11 samostalnih izložbi fotografija te puno puta radio kao dizajner pa je tako dizajnirao i u ovu monumentalnu fotomonografiju. Knjiga inače u naslovu ima dodatak "knjiga prva" što sugerira želju autora da nastavi s projektom, iako se na prvi pogled čini da je Pešić fotografirao sve koje je mogao fotografirati i da mu više nitko od značajnijih rockera ili predstavnika zabavne glazbe nije preostao.

Ipak, jest, ima još toga za ubaciti u debele korice jednog ovako obimnog izdanja.

Svi na istom mjestu

"Long play" je zbilja veličine klasične dugosvirajuće vinilne ploče, no ova je "ploča" puno teža i "svira" na 333 umjesto na 33,3 okretaja. Doduše, pitamo se što bi bilo da se Pešiću u zadnji trenutak, kad je knjiga već bila u pripremi za tisak, nije javio Zdravko Čolić kojeg ipak nije bilo moguće odbiti. Bi li ta brojka bila malo pomaknuta, ili je Pešić imao nekoga u rezervi?

Knjiga se bavi glazbenicima koji su žarili i palili od 1950. do 2000., to je taj neki vremenski okvir, iako mnogi aktivno djeluju i danas. Nekih od portretiranih glazbenika više nema među živima poput Vlade Divljana ili Arsena Dedića, a želja je Pešiću bila i da fotografira Branka Črnca Tustu.

Nakon cijele te avanture i neplaniranih pomicanja rokova, knjiga je objavljena prošle godine u izdanju zagrebačkog Strega tiska i distribuciji beogradskog Lenador Studiosa. Riječ je o zaista luksuznom izdanju objavljenom na 350 stranica, koje donosi 1.332 fotografije. Knjiga je upakirana u kartonski omot, poput prave vinilke. Svaki glazbenik dobio je po jednu stranicu, jednu veliku i tri male fotografije, slikane na istom mjestu, u istom osvjetljenju i na istoj barskoj stolici, čime je Pešić htio postići da djeluje kao da su sve fotografije napravljene isti dan.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of