NASTAVLJAJU SE USPJESI ISTARSKOG HARMONIKAŠA

LEONARDO ROJNIĆ: Finalist Eurovizije za mlade te dobitnik brojnih nagrada

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Leonardo Rojnić potekao je kao đak područnog odjela Barban, matični je učenik srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula dvostrukog smjera, teorije i harmonike. Osvojio je čast sudjelovanja na jednom od krunskih natjecanja, Euroviziji za mlade glazbenike

Iako nije izabran za predstavnika Hrvatske za 20. Euroviziju mladih glazbenika, to ne umanjuje uspjeh istarskog harmonikaša Leonarda Rojnića.

Leonardo Rojnić potekao je kao đak područnog odjela Barban, matični je učenik srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula dvostrukog smjera, teorije i harmonike. Osvojio je nedavno čast sudjelovanja na jednom od krunskih natjecanja, Euroviziji za mlade glazbenike.

Brojne nagrade

Leonardova najveća dosadašnja postignuća u dijatonskoj harmonici su prva mjesta na Međunarodnim natjecanjima u Austriji i Sloveniji te Europsko i Svjetsko prvenstvo u Italiji 2017. godine, na kojima također osvaja prvo mjesto u dijatonskoj harmonici. Trenutno pohađa treći razred pulske glazbene škole. Na kromatskoj harmonici (bayan) pod mentorstvom prof. Bartola Buljana natjecao se na međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, na Bistričkom Zvukoliku u Mariji Bistrici te na hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru. Na sva tri natjecanja osvaja prvu nagradu i prvo mjesto. Na svjetskom natjecanju u harmonici u rujnu 2019. u Castelfidardu u Italiji osvaja peto mjesto!

Publici i navijačima live prijenosa na HRT2 televiziji emisije "Mladi glazbenik za Euroviziju 2020". bilo je vrlo zanimljivo, ali prije svega i veliko zadovoljstvo osjetiti energiju harmonikaša Leonarda Rojnića, gdje je vidljiv ogroman rad, predanost i neiscrpna umjetnička energija kao i talent, sve to kao licenca za ulaz u profesionalni glazbeni svijet.

- Na podiju toliko prirodan i opušten, a glazbu nam daje u neograničenim količinama. Za člana komisije, prof. Pavla Mašića eminentnog čembalista i orguljaša, njegove izvedbe su bile "une pure merveille musicale" čisto i nepatvoreno glazbeno čudo! Bio je jedan od najmlađih sudionika koji nam bez suzdržanja, poetično umjetnički izražajno, daruje glazbu kroz moćan instrument - harmoniku. Također jedan od onih glazbenih mladica koji je prvi put kroz ovaj nastup na finalu imao priliku svirati sa simfonijskim orkestrom. Maestralno je izveo I. Shamov "Concerto for bayan and strings" na čelu s dirigentom, maestrom Tomislavom Fačinijem. Ove godine upravo zbog svih postignuća i glazbene veličine Leonardo je dobitnik zaklade Marin Čilić za mlade talente, kazala je Romana Vuksan Zuban, ravnateljica pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova koju Leonardo pohađa.

Neizbrisiv trag

- Leonardo ostavlja neizbrisiv trag i duboko se upisuje u memoriju pulske glazbene škole, koja njeguje mlade glazbene talente, kazala je ravnateljica.

Finalisti nacionalnog izbora za Euroviziju mladih glazbenika 2020. su bili: Vanesa Iličić (18), gitara, Marko Matajič (18), klavir, Lucija Mušac (20), violončelo, Mia Pečnik (20), klavir, Ivan Petrović-Poljak (16), klavir, Luka Relić (19), saksofon, Leonardo Rojnić (17), harmonika i Franko Štrbac (18), udaraljke.

Eurovizija mladih glazbenika/Eurovision Young Musicians utemeljena je 1982. i pod pokroviteljstvom EBU-a održava se svake druge godine u nekom od europskih kulturnih središta. U ovom ciklusu odabran je Zagreb. Cilj ovog natjecanja promocija je mladih glazbenih nada, kao i podrška darovitim i perspektivnim umjetnicima. Karijere Juliana Rachlina, Julie Fischer, Natalie Clein... lansirane su upravo kroz ovaj projekt koji udruženim snagama već nekoliko desetljeća provode europski javni medijski servisi. Od hrvatskih predstavnika najveći su uspjeh dosad postigli Monika Leskovar (koja je 1998. osvojila drugu nagradu) te Filip Merčep (koji se 2010. plasirao u završnicu).

Ocjenjivački sud na čelu s proslavljenom udaraljkašicom Ivanom Ivanom Kuljerić Bilić i članovima flautisticom Tamarom Coha Mandić, skladateljicom Sarom Flojnarić, violinistom Marcom Grazianijem te orguljašem i čembalistom Pavlom Mašićem, odlučio je da će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika 2020. predstavljati najmlađi među klaviristima, ali i ostalim kandidatima - Ivan Petrović-Poljak iz zagrebačke glazbene škole Vatroslava Lisinskog.

HRT u suradnji s Gradom Zagrebom će od 15. do 21. lipnja biti domaćin 20. Eurovizije mladih glazbenika (Eurovision Young Musicians). Završnica natjecanja u kojoj će finaliste pratiti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda te proglašenje eurovizijskog pobjednika očekuje nas na sam Svjetski dan glazbe, 21. lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater