Vraća se bogato labinsko kulturno ljeto

LABIN ART REPUBLIKA: U osam ljetnih tjedana čak 24 događaja

Koncentriran u svega dva dana, petak 8. i subotu 9. srpnja, Labin jazz festival predstavlja eminentne hrvatske jazz glazbenike i sastave, pod selektorskim vodstvom proslavljenog labinskog jazz glazbenika Roberta Mikuljana

| Autor: Branko BIOČIĆ
Jedna od najatraktivnijih večeri cijelog programa svakako je u četvrtak, 14. srpnja, u romantičnoj atmosferi Amfiteatra Parka skulptura Dubrova, uz klapu Cambi

Jedna od najatraktivnijih večeri cijelog programa svakako je u četvrtak, 14. srpnja, u romantičnoj atmosferi Amfiteatra Parka skulptura Dubrova, uz klapu Cambi


Vraća se labinsko kulturno ljeto, s pregršt nastupa, glazbe, predstava, ali i drugih kulturnih sadržaja, kao u vremenima "starog normalnog". Iako najavljeno tek na sam dan prvog događaja, s nekoliko "festivala unutar festivala", većim naglaskom na "daske koje život znače", što će posebno veseliti labinsku publiku žednu dobrih predstava, LAR već na prvi pogled u programsku brošuru ostavlja više nego dobar dojam.

Raznovrsnost

Vrhunski program kulturnog ljeta na konferenciji za medije najavili su gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina Astrid Glavičić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj, voditelji dvaju festivala unutar LAR-a, festivala MOLI, Mario Gigović te Robert Mikuljan, voditelj Labin Jazz festivala uz moderiranje više savjetnice za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Grada Labina, Loredanu Ružić Modrušan.

Kroz dva najtoplija i "najturističkija" ljetna mjeseca, Labin Art Republika 2022. donosi čak 24 kulturna, umjetnička i zabavna događanja. Prvo od njih krenulo je već jučer koncertom komornog tria "Crisostomo".

Koncert zagrebačkog Tria Hokus na programu je 13. srpnja, također u 21 sat. Prošle se godine "na mala vrata" u tada, zbog epidemioloških mjera, znatno oskudniji festivalski program, ušuljao novi festival "MOLI". To je program od četiri predstave malih formi, mahom u izvedbi jednog do dvoje glumaca, u suorganizaciji Umjetničke organizacije KOVA i pod selektorskim vodstvom svestranog Maria Gigovića, koji je istaknuo da ove godine MOLI daje isključivi fokus na dječje predstave, a prva od njih, "Velika staklena avantura" Boom teatra, odigrat će se danas u 21 sat na Špini. Kroz idućih nekoliko tjedana MOLI donosi još tri dječje predstave, za mališane već od četiri godine starosti.

Koncentriran u svega dva dana, petak 8. i subotu 9. srpnja, Labin jazz festival predstavlja eminentne hrvatske jazz glazbenike i sastave, pod selektorskim vodstvom proslavljenog labinskog jazz glazbenika Roberta Mikuljana, koji je i predstavio ovaj dio LAR-a. Prvog dana festivala, koji se također održava na labinskoj Špini, u 21.30 sati nastupa Zagreb Klezman Trio, a od 23 sata slijedi koncert atraktivne Lele Kaplowitz i benda. Drugog dana u 21.30 nastavlja se s nastupom tria proslavljenog riječkog jazz gitarista Brune Mičetića, a festival nastupom u 23 sata zatvara domaćin i umjetnički voditelj Robert Mikuljan sa svojim kvintetom.

Klapa Cambi

Jedna od najatraktivnijih večeri cijelog programa svakako je u četvrtak, 14. srpnja, u romantičnoj atmosferi Amfiteatra Parka skulptura Dubrova, uz klapu Cambi.

Jednako će atraktivna biti i tradicionalna Noć Grada Labina u subotu, 13. kolovoza, kada nastupa Psihomodo pop, te grupe Febra i Dijagnoze, kao i domaći blues rockeri Restless Sea. Program donosi i nekoliko kazališnih poslastica za odrasle. Tako je 21. srpnja na programu komedija "Otvoreni brak" Gala teatra, u izvedbi Matije Prskalo i Slavka Jurage. U srijedu, 10. kolovoza doajeni domaćeg teatra Miran Hajoš i Robert Raponja donose nagrađivanu predstavu - omnibus "Tri žene", a dvomjesečno labinsko kulturno ljeto zatvara se 25. kolovoza atraktivnim cabaret showom "La Femme".

Tu je i Shpeena Dox, već godinama prisutni festival dokumentarnog filma, koji će se kroz trodnevni program, uz matičnu lokaciju na Špini, spustiti i na onu novu - u Park hrvatskih branitelja, ispod zgrade labinskog kina. Tamo će se, uz dva dana projekcije dokumentaraca, u nedjelju 31. srpnja dogoditi i gostovanje Pula Film Festivala, uz projekciju nagrađivanog filma "Divljaci" Daria Lonjaka. Ista lokacija dva će tjedna prije biti mjesto okupljanja jednog novoga događanja, čiji je glavni organizator Turistička zajednica Grada Labina - Wine & Music night, uz degustaciju vina lokalnih vinara, craft piva Labona te glazbenu podlogu jazz tria Roberta Mikuljana, istaknula je Astrid Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina. Neće nedostajati ni izložbi, književnih večeri ili koncerata - pa čak i onih alternativnijih. "Ljeto u bojama kulture u Labinu" - nakon dvije godine usporenog hoda - vraća se u petoj brzini.

Valter Glavičić je istaknuo kako je Labin Art republika u svojim počecima i uz entuzijazam Loredane Ružić Modrušan imala cilj da starogradsku jezgru u ljetnim mjesecima dodatno "oživi".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini