U POVODU VALENTINOVA

Koncert učitelja umjetničke škole Matka Brajše Rašana: BUKET SENTIMENTALNOSTI I GORKO-SLATKE LJUBAVI

| Autor: Branko BIOČIĆ

Ovaj tradicionalni koncert je događaj koji se svakako izdvaja od ostale ponude koncertnih sadržaja u Labinu, prvenstveno po tome što publika ima priliku slušati zrele akademske glazbenike koji svoje umijeće donose kroz pregršt različitih žanrova i oblika

Već jedanaestu godinu zaredom labinska Umjetnička škola Matka Brajše Rašana s gostima organizira Koncert učitelja povodom Valentinova, koji se ove godine održao u labinskom kinu. Događaj je to koji se svakako izdvaja od ostale ponude koncertnih sadržaja u Labinu, prvenstveno po tome što publika ima priliku slušati zrele akademske glazbenike koji svoje umijeće donose kroz pregršt različitih žanrova i oblika. Kako je zajednički nazivnik Valentinovo, jasno je da se repertoar sastojao gotovo isključivo od skladbi romantičnog karaktera, što je i cijeloj večeri dalo buket sentimentalnosti i gorko-slatke ljubavi.

Mio Trio

Nakon kratkog uvoda, koji su pružili učitelji Damir Dekanić na violini i Marijan Lincmajer na vibrafonu, publici se premijerno predstavio neobični Mio Trio, kojeg čine dva vokala - Jadranke Celić Bernaz i Kristine Puh Leko, i Lincmajer na vibrafonu. U suradnji s plesačima Vitalijem Klokom i Melitom Spahić Bezjak, ansambl je izveo pomalo zaboravljenu numeru Matka Jelavića "Ti, samo ti". Učiteljice su svoje vokalne dionice izvele suvereno, no posebno upečatljiva bila je modernistička plesna koreografija. Uslijedila je praizvedba, i to ne jedina ove večeri – skladatelj i pijanist Davide Circota uz Saru Kalčić na flauti interpretirao je vlastitu "Pjesmu bez riječi".

Edi Šiljak, učitelj violine, tumačio je skladbu za solo violinu koja se uistinu rijetko može čuti uživo, Ernstovu čudovišno tešku transkripciju Schubertovog "Erlköniga". Druga praizvedba ove večeri bila je ona učitelja Marijana Atanaskovića, skladatelja i poete. Njegov "Adagio cantabile" skladba je za klavir i naratora, odnosno recitatora, u kojoj je Kristina Puh Leko s posebnom pažnjom iznjedrila krhku i filigransku klavirsku dionicu, komplementirajući Atanaskovićev refleksivni i ljubavlju prožet pjesnički tekst. Potom je Melita Lasek Satterwhite, ravnateljica labinske Umjetničke škole, najavila posebne goste ovog koncerta, učitelje Glazbene škole Karlovac.

Violinist Vedran Mikić i pijanistica Marijana Pajić izveli su jedan od najpoznatijih brojeva iz opere "Thaïs" Julesa Masseneta, "Meditaciju". Učitelj Aldo Foško predstavio se slobodnom improvizacijom na klaviru, u kojoj su se isprepleli utjecaji jazza i glazbe 20. stoljeća.

Posljednji dio koncertne večeri predstavio je klavirski duo kojeg čine Jadranka Celić Bernaz i Kristina Puh Leko. One su vrlo dojmljivo izvele dijelove jedne od najpopularnijih skladbi za ovaj sastav, suite "Dolly" Gabriela Fauréa. Dašak latinoameričkog melosa donio je gitarist Petar Koroljević, uvjerljivo izvevši dijelove iz "Suite u a-molu" meksičkog skladatelja Manuela Poncea.

Putopisi

Posljednja praizvedba pripala je labinskoj publici poznatom skladatelju i pijanistu, Hrvoju Puškariću i njegovim "Putopisima". U posljednjoj točki predstavio se trio klarinetista Tončija Trinajstića, pijanistice Melite Lasek Satterwhite i udaraljkaša Marijana Lincmajera, koji je izveo "Brazileiru", stavak iz Milhaudovog "Scaramouchea".

U epilogu koncerta razdragana je ravnateljica gostima zaželjela sretno Valentinovo, a svi izvođači izašli su na finalni naklon, popraćeni iskrenim ovacijama iz publike.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater