DIMELA CANTANDO

Festival neobjavljenih skladbi na istrovenetskom narječju: ANDREA SCARCIA I TREĆI PUT POBJEDNIK

| Autor: Luka JELAVIĆ


Andrea Scarcia je tako treći put dobio priznanje za najbolju skladbu (ranije je pobijedio 2016. i 2017. godine), te je za sada jedini sudionik s tri pobjedničke pjesme

Mladi tršćanski kantautor Andrea Scarcia s pjesmom "Gabriele" pobjednik je ovogodišnjeg, 8. izdanja glazbenog festivala Dimela cantando (Reci mi pjevajući), festivala neobjavljenih pjesama koji se održava u sastavu međunarodnog projekta Festivala istrovenetskog narječja – Festival dell'istroveneto. Scarcia je autor i teksta pobjedničke pjesme, a uz njega glazbu su radili Giampaolo Bartoli, Paolo Amodio, Giulio Roselli i Giulio Miladossi, dok je na sceni kao solist na trubi nastupio Alessandro Moratto.

Međunarodni žiri

Andrea Scarcia je tako treći put dobio priznanje za najbolju skladbu (ranije je pobijedio 2016. i 2017. godine), te je za sada jedini sudionik s tri pobjedničke pjesme. Međunarodni žiri u sastavu Tamara Obrovac, Bruna Alessio Klemenc, Sandra Sagena, Valter Milovan - Maer i Dionea Sirotić, ocjenjivao je ukupno 14 skladbi odabranih po raspisanom natječaju.

Dvostruko priznanje – Sonja Kostešić i Andrea Bussani (Luka JELAVIĆ)

Ove godine izostala je nagrada publike iz organizacijskih razloga, ali su zato sami izvođači međusobno dodijelili titulu najboljeg. Po njihovoj ocjeni, nagradu kolega sa scene dobio je Andrea Bussani za pjesmu "Incantesimo" za koju je napisao glazbu i tekst, a aranžman potpisuje Fabio Valdemarin. Pjesma "Xe poesia" u izvedbi Sonie (Sonje Kontešić) koja je i autorica glazbe, dobila je dvije posebne nagrade – za aranžman (Andrea Bussani), te priznanje Akademije za jezik Veneta za lingvistički dio u kojemu se odražavaju specifičnosti istrovenetskog narječja. Tekst je napisala Antonietta Benčić–Petercol. Inače, nagradu za najbolji tekst dobila je kantautorica Elis Lovrić za pjesmu "Se ti vol" za koju je napisala i glazbu i aranžman, a sama je i otpjevala tu pjesmu zatvarajući ovogodišnje izdanje festivala. Od nagrada i priznanja još treba spomenuti Marka Radolovića koji je u svom stilu izveo svoju autorsku skladbu "Hit dell'estate" i dobio priznanje za simpatije i jednostavan način pisanja i skladanja pjesama.

Nagradu za tekst dobila je Elis Lovrić (Luka JELAVIĆ)

Osim spomenutih, na ovogodišnjem silom prilika okrnjenom festivalu, još su nastupili Massimo Seppi i Clio Diabatè, sastav Musicittà, Valerio Ricchiuto, Vokalna skupina Evergreen, Francesco Squarcia, Piero Pocecco, Alida Delcaro, Nevia Rigutto i Sergio Preden Gato.

Bez nagrade publike

Glazbeni dio festivala istromletačkog dijalekta talijanskog jezika Dimela cantando jedini je dio ovogodišnjeg projekta, a zbog epidemioloških mjera i otežanih putovanja moralo se odustati od koncerata u tri grada (Buje, Koper, Muggia) kao do sada, već je festival izveden samo u bujskoj kino-dvorani, uz reducirani program, što je glavni razlog zašto nije bilo nagrade publike. Broj posjetitelja u bujskoj dvorani je bio ograničen, uz pridržavanje svih mjera, a program su vodili Rosanna Bubola i Daniele Kovačić. Svih 14 skladbi izvedeno je uživo uz pratnju glazbenog sastava i pratećih vokala (Damjan Grbac, Emir Grozdanić, Vanja Vitezić, Zvonimir Radišić, Karlo Lovrić, Tonči Grabušić, Andrej Babić, Martina Majerle i Matea Majerle).

Marianna Jelicich Buić i Marko Radolović (Luka JELAVIĆ)

Među posjetiteljima u dvorani bili su gradonačelnik Grada Buja Fabrizio Vižintin, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva i drugi. Svima je na suradnji, uz želje da iduće godine festival bude održan u normalnim okolnostima, zahvalila inicijatorica cijelog festivala i voditeljica sektora za kulturu Talijanske unije Marianna Jelicich Buić. Kako bi ga svi zainteresirani mogli pratiti, glazbeni dio festivala emitiran je u izravnom prijenosu na službenim web- stranicama Festivala i na društvenim mrežama. Inače, uz ovaj glazben i dio, provedeni su još samo literarni i video-natječaj za mlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater