ZVJEZDAN RUŽIĆ, GROŽNJAN ALL STARS I ETHNO CROATIA

FESTIVAL JAZZ IS BACK! BP: Tradicijski napjevi iz cijelog svijeta, svjetske jazz zvijezde i akustično-električna glazbena dimenzija

| Autor: Tea TIDIĆ
Zvjezdan Ružić (Foto: HGM)

Zvjezdan Ružić (Foto: HGM)


Glazba je zavladala svakim kutkom Grožnjana – naime, tijekom dana ovdje muziciraju polaznici Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži koji usavršavaju svoje umijeće jazz muziciranja na trubi, trombonu, saksofonu, pjevanju, gitari, kontrabasu, električnom basu, bubnjevima i glasoviru pod vodstvom mentora iz cijelog svijeta - a to su Luis Bonilla, Joe Kaplowitz, Alex Sipiagin, Dick Oatts, Goran Rukavina, Lea Lovrenčić, Elvis Penava i John Rilley.

Od 14. srpnja startao je u Grožnjanu i dvotjedni festival Jazz is Back! BP, najdugovječniji i najduži mali jazz festival, koji u svom 23. izdanju predstavlja pregršt iznimnih koncertnih gostovanja svjetskih jazz glazbenika, domaćih glazbenih zvijezda i mladih talenata.

Spoj elektronike i akustike u "Pianotron" dimenziji

Tako je u nedjelju, četvrte večeri festivala, nastupio Zvjezdan Ružić, skladatelj i pijanist, peterostruki dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin. Zanimljivo je da Ružić, danas etablirani i višestruko nagrađivani glazbenik, koji surađuje, između ostalih, i s Josipom Lisac i Lukom Paljetkom, svirao je na inauguraciji predsjednika RH, te je nastupao diljem svijeta, svoje prve jazz korake učio upravo u Grožnjanu, a na ovoj koncertnoj večeri predstavio je svoj glazbeni projekt Pianotron.

- Sretan sam što se nakon toliko godina opet vraćam u Grožnjan, ali sad s ove druge strane – jer, sve je krenulo prije 17 godina kad sam došao na radionicu Boška Petrovića i upoznao sve te super mentore koji su me "zatrovali" jazzom i improviziranom glazbom. I tako smo svake večeri, upravo na ovoj terasi, gledali glazbenike koji su tu nastupali, i tim više mi je jako poseban osjećaj biti na ovoj pozornici, rekao je Ružić.

(Foto: HGM)

Na koncertu u Grožnjanu Ružić je predstavio svoj novi album "Inspiration" koji je sastavni dio projekta Pianotron, koji je osim fuzije glazbenih žanrova, i fuzija dvaju instrumenata - klasičnog, akustičnog klavira i elektronskog melotrona, koje Ružić svira kao jedan instrument. U svoj glazbeni izričaj Ružić je utkao i promišljanja o životu, pa je tako koncert otvorio skladbom "It's a Trap", aludirajući na dobro znanu uzrečicu – "Don't grow up, it's a trap", gdje je pozvao publiku da ne zaboravimo znatiželju i zaigranost koju smo svi imali kao djeca – a upravo to je pretočio i u glazbu kojom je to zorno predočio. Iako je Ružić sam na pozornici, možda je bolje reći zvuči kao "one man band" ili svojevrsni orkestar - jer svojim umijećem stvara kompleksnu glazbu s mnogo melodijskih i ritmičkih linija, gdje je teško njegove skladbe definirati jednim glazbenim žanrom. Ružić spretno spaja jazz, klasiku, pop, filmsku glazbu… te na sebi svojstven način kroz instrumentalnu glazbu priča životne priče, bez riječi, ali opet vrlo živo dočarava svakodnevnicu i cijeli svijet koji se odvija u svakom od nas. Vrhunsku i virtuoznu glazbenu interpretaciju publika je obilato nagradila aplauzima, a Ružić je upravo u Grožnjanu, gdje je počeo svoje jazz putovanje predstavio novu, sasvim osobnu i jedinstvenu viziju glazbe koju je stvarao kroz sve te godine plodnog skladateljskog rada.

Svjetske glazbene zvijezde u projektu "Grožnjan All Stars"

Subotnja večer festivala Jazz is Back! BP predstavila je svjetske glazbene zvijezde, među kojima i dobitnike Grammyja, a koji su ujedno i mentori Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži – to su trombonist Luis Bonilla, trubač Alex Sipiagin, pijanist Joe Kaplowitz, gitarist Elvis Penava, bubnjar John Riley, basist Goran Rukavina i pjevačica Lea Lovrenčić.

Band sastavljen od prekaljenih virtuoza već na samom početku postavio je ljestvicu očekivanja vrlo visoko – a glazbenici su svojom izvedbom itekako opravdali očekivanja što je oduševljena publika itekako nagradila aplauzima.

Uz brojne jazz standarde, poput "The Lady is a Tramp", "My Favourite Things", "Nothing Personal" i drugih, u kojima su glazbenici vješto stvarali skladne dijaloge kroz virtuozne solo dionice, na koncertnoj večeri su predstavili i autorske skladbe.

Pravi je užitak slušati ove izvedbe gdje glazbenici izvode izuzetno zahtjevne glazbene dionice s nevjerojatnom lakoćom, gdje i dobro znane melodije u njihovoj reinterpretaciji dobivaju novo i uzbudljivo ruho, a njihova sinergija zajedničkog muziciranja pod vedrim nebom na već legendarnoj grožnjanskoj pozornici publici je donijela glazbenu večer svjetske kvalitete, koja će se zasigurno još dugo pamtiti.

Tradicijski napjevi iz cijelog svijeta

Polaznici netom završene radionice Ethno Croatia, predstavili su u petak na koncertnoj pozornici Belvedere umijeće koje su usvojili pod vodstvom Cristobala Araya i Lucije Maroević. Bila je to koncertna večer, no potka cijelog ovog zbivanja sadrži i puno dublja učenja koja ove mlade glazbenike uči i elementarnim vrijednostima života, prvenstveno jednakosti, toleranciji i demokraciji. Kao i na Međunarodnoj ljetnoj jazz školi HGM-a, koja je upravo u tijeku, tako se i na radionici Ethno Croatia polaznici, koji su stigli iz raznih krajeva svijeta, cijelog dana druže i muziciraju u pitoresknom okruženju kakvo je jedinstveno Grožnjanu.

(Foto: HGM)

Sam projekt Ethno Croatia održava se diljem svijeta tijekom cijele godine, i to u sklopu Jeunesses Musicales International, a voditeljica grožnjanske radionice, Lucija Maroević, publici je rekla više o samom konceptu:

- Svu glazbu poučavamo jedni druge usmenim putem – kako melodije, tako i riječi pjesama, i onda zajednički radimo aranžmane. Cilj nam je očuvanje i promocija tradicijske glazbe, kao i promocija različitosti, rekla je Maroević.

A rezultat koji su predstavili na koncertnoj večeri je zaista jedinstven - oni su tako predstavili pjesme iz Portugala, Nizozemske, Hrvatske, Škotske, Malavija, Čilea, Belgije, Švedske, Francuske… I upravo je u tome jedinstvenost ovog koncerta kao i same radionice - gdje mladi glazbenici sviraju i pjevaju tradicijske pjesme drugih zemalja, te ujedno usvojeno znanje prenose diljem svijeta. A grožnjanska publika je s uživanjem pratila i aplauzima nagradila izvedbe mladih glazbenika koji su na terasu Belvedere doveli cijeli svijet kroz splet tradicijskih melodija.

(Foto: HGM)

Valja napomenuti da i sama publika može svake večeri sudjelovati u razvijanju grožnjanskog kreativnog inkubatora znanja u sklopu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži – naime, za vrijeme koncerta, na terasi Belvedere postavljena je kutija za donacije, od kojih će se financirati stipendije za polaznike nekih od stručnih radionica koje se održavaju tijekom cijelog ljeta u Grožnjanu.

Organizatori festivala Jazz is Back! BP su Hrvatska glazbena mladež uz pomoć Općine Grožnjan i Polivalentni kulturni centar Grožnjan.

Večeras (ponedjeljak) na programu je koncert JM Jazz World Orchestra & Luis Bonilla, gdje će se predstaviti ponajbolji mladi jazz glazbenici iz cijelog svijeta.

U utorak je pak koncert svjetski znanih virtuoza okupljenih u sastavu "Dameronia's Legacy All Stars", a nastupaju Jim Rotondi, Dick Oatts, Jon Boutellier, Gary Smulyan, Luis Bonilla, Andrea Pozza, Aldo Zunino i Bernd Reiter. U srijedu će na koncertnoj pozornici Belvedere u Grožnjanu nastupiti Amira Medunjanin i Ante Gelo.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, a počinju u 21 sat.

Program festivala Jazz is Back! BP 2022. – terasa Belvedere s početkom do 21 sat

  • 18.07. JM Jazz World Orchestra & Luis Bonilla
  • 19.07.   Dameronia's Legacy All Stars - Jim Rotondi, Dick Oatts, Jon Boutellier, Gary Smulyan, Luis Bonilla, Andrea Pozza, Aldo Zunino, Bernd Reiter
  • 20.07. Amira Medunjanin & Ante Gelo
  • 21.07. Borna Šercar & Lado
  • 22.07. Zdenka Kovačiček & Green House Band
  • 23.07. Grožnjan All Stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Famoudou don Moye, Elvis Penava, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, John Riley & Marko Lazarić
  • 24.07. Croatia Drum Camp finale - Students & Mentors - Famaudou Don Moye, John Riley, Karlheinz Miklin Jr. & Marko Lazarić
  • 25.07. Sterpin - Kolarević Quartet - Branko Sterpin, Srđan Kolarević, Srđan Kuzmanović, Marco Quarantotto
  • 26.07. JM International Music School Finale – Students & Mentors
  • 27.07. Edi East Trance Blues

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater