ODRŽALA KLAVIRSKI KONCERT NA BRIJUNIMA

CHARLENE FARRUGIA BOŽAC: Nadahnuta, senzibilna, lirska glazbena šetnja glazbenim partiturama

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Od 2001. godine Charlene Farrugia uvrštena je u Hubnersovu "Who is Who" enciklopediju (SAD izdanje) poznatih i uspješnih ljudi. Kao solistica nastupila je s malteškom nacionalnom filharmonijom u dobi od nepunih 13 godina, te tako postala najmlađa solistica koja je ikada nastupila s ovim orkestrom

Malteško-istarska pijanistica Charlene Farrugia Božac priredila je izniman klavirski koncertni ugođaj u vrtu Etnografskog muzeja na Brijunima. Nadahnuta, senzibilna, lirska, u još jednoj noći punog mjeseca povela je gledatelje nadahnutom šetnjom kroz neke od najljepših partitura svjetske glazbe.

Uspješnost

U sklopu Dana klavira Kazališta Ulysses, ova, kako su je glazbeni kritičari nazvali "enfant terrible of Maltese piano", koja spada među najistaknutije i najuspješnije malteške glazbenice, pokazala je raskoš svog talenta, umijeća, tehnike i uvježbanosti, te vrlo delikatan, nježan pristup odabranim djelima, gdje su posebno dolazili do izražaja pianissimo te nježni lirski tonovi.

Počelo je Lisztovom "Baladom, br. 2 u b-molu S. 171", gdje je težište bilo na lirskoj, nadahnutoj, vrlo uvjerljivoj interpretaciji, gdje je upravo nježna, romantična komponenta izvedena vrlo delikatno, suptilno, čarobno. Zahtjevne Brahmsove "4 Balade op. 10" pokazale su tehničko umijeće ove klaviristice te smisao za svaku kadencu, glazbenu sekvencu, a nakon kraće stanke uslijedili su Chopinovi "Andante Spianato i Grand Polonaise op. 22" te "Scherzo op. 20, br. 1". Ovdje je također bio nadahnut lirski pristup, romantičan, uz veliku uvježbanost, odnjegovanu muzikalnost i afinitet prema svakoj glazbenoj frazi. I za kraju Saint-Saensova "Etide op. 111 br. 1,4 i 6", također uvjerljivo, strastveno te ujedno i delikatno, upravo kao i u ljubavi, ovoga puta između klavirskih tipki i vrsne pijanistice.

Pedagoški rad

Od 2001. godine Charlene Farrugia uvrštena je u Hubnersovu "Who is Who" enciklopediju (SAD izdanje) poznatih i uspješnih ljudi. Kao solistica nastupila je s malteškom nacionalnom filharmonijom u dobi od nepunih 13 godina, te tako postala najmlađa solistica koja je ikada nastupila s ovim orkestrom. Charlene Farrugia diplomirala je na Royal Academy of Music u Londonu u klasi Diane Ketler, a doktorirala u klasi profesora Kennetha Hamiltona. Trenutno radi kao docentica na Odsjeku studija klavira Muzičke akademije u Puli. Nastupala je diljem svijeta. Vrsno se bavi i pedagoškim radom te bilo je vrlo lijepo vidjeti i njezine studente koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske da prisustvuju koncertu. Cijela koncertna večer bila je vrlo emotivna, uz puno dobrih vibracija.

Farrugia Božac ukratko se obratila gledateljima uz riječi zahvale te ističući da je nastupiti na ovoj pozornici prava čarolija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom