HRVATSKA GLAZBENA UNIJA PULA

BESPLATNE LJETNE JAZZ RADIONICE: Nastava u Rojcu s Gallerom, Ružićem i Penavom

| Autor: Mladen RADIĆ
Adriano Bernobić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Umjetnički voditelj je Adriano Bernobić, a predavači su ove godine klavirist Hrvoje Galler, kontrabasist Vedran Ružić i gitarist Elvis Penava. Hrvoje Galler održat će 12. kolovoza radionicu s temom kako započeti rad na jazz standardu (melodija, harmonija, ritam, comping, improvizacija)

Kao i svako ljeto, Hrvatska glazbena unija Pula sprema besplatne ljetne jazz radionice koje će se održati u Rojcu od srijede, 12. do subote, 15. kolovoza uz nastup predavača u caffe baru Circolo 17 u četvrtak, 13. kolovoza. Zainteresirani se mogu javiti na broj 098/426-468.

Jazz standard

Umjetnički voditelj je Adriano Bernobić, a predavači su ove godine klavirist Hrvoje Galler, kontrabasist Vedran Ružić i gitarist Elvis Penava. Hrvoje Galler održat će 12. kolovoza radionicu s temom kako započeti rad na jazz standardu (melodija, harmonija, ritam, comping, improvizacija). Vedran Ružić će 13. kolovoza govoriti o povezivanju glazbe i slikarstva, a 14. kolovoza Elvis Penava podučavat će polaznike jazz improvizaciji (analiza standardne jazz kompozicije, primjena osnovnih tehnika za improvizaciju i reharmonizacija, za sve instrumente) da bi 15. kolovoza bila održana zajednička radionica combo sviranja koja je otvorena je za sve instrumentaliste i pjevačice. Predavači će na ovoj radionici detaljno objasniti i analizirati sviranje u jazz bendu, kao dio ritam sekcije ili kao solista.

Hrvoje Galler završio je Muzičku akademiju u Zagrebu. Sastavi, projekti i glazbenici s kojima surađuje ili je surađivao su Jazziana Croatica, Klasična hrvatska četvorka, Kozmodrum, Vedran Ružić kvartet - Libertin, Pavle Miljenović quintet, Zagreb jazz portrait, Charles Tolliver, Deborah Carter i drugi. Višestruki je dobitnik HGU nagrade status u kategoriji jazz klavir i Porina za najbolju jazz izvedbu s albumom "Runjić in Blue".

Vedran Ružić

Vedran Ružić formalno glazbeno obrazovanje stječe tijekom pohađanja Kärtner Landesko nservatoriuma u Klagenfurtu. Tijekom tog perioda počinje svirati i kontrabas, a tri godine kasnije dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. Niz godina svira u različitim jazz projektima eminentnih hrvatskih glazbenika kao što su Darko Jurković Charlie, Branimir Gazdik, Marko Ramljak, Zvjezdan Ružić, Goran Končar, Marko Tolja, Elvis Stanić, Voices of Nature, itd. Ružić otpočinje novo poglavlje 2015. godine, kada izdaje prvi autorski jazz album "Night Speaking", a 2016. stvara projekt "Spiritual Market" u kojemu objedinjuje jazz glazbu i art film te osvaja Porina u kategoriji najboljeg jazz albuma. Prošle godine objavio je album "Libertin" gdje je povezao glazbu i suvremeni ples.

Bogati životopis

Elvis Penava rođen je u Rijeci, a 2001. primljen je na University of Music and Dramatic Arts u Grazu na smjer jazz gitare, gdje je diplomirao. Sudjelovao kao predstavnik Graza na International Association of Schools of Jazz Meetingu 2005. u Krakowu pod vodstvom David Liebmana. Od 2004. stalni član HGM jazz orkestra (koji je osnovala Hrvatska glazbena mladež), s kojim je nastupao po Europi i SAD-u. Uz HGM jazz orkestar imao je prilike raditi s nekim od najvećih imena svjetske jazz i fusion scene. Dobitnik je nagrade Status, te Plakete "Damir Dičić" za 2007.

Elvis Penava

Organizatori se zahvaljuju Puhačkom orkestru grada Pule koji im svake godine daje prostor za održavanje radionica.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini