nastavak 18. siječnja

Poznati prvi dobitnici nagrada Music pub za 2023. godinu

| Autor: Glas Istre
(Foto HRT)

(Foto HRT)


U današnjoj emisiji Music pub Zlatka Turkalja na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT –HR 2) objavljeni su prvi dobitnici nagrade Music pub za 2023. godinu.

Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje još od 1992. i najstarija je glazbena nagrada u Hrvatskoj od osamostaljenja. Uz to što ima tako dugu tradiciju, Music pub je priznanje koje se dodjeljuje prije ostalih glazbenih nagrada, čime na neki način određuje okvir sljedećih dodjela.

Parni valjak dobitnik nagrade za grupu godine

 Ova je godina za Parni valjak bila jedna od najvažnijih u njihovoj dugoj karijeri. To je godina u kojoj su svojoj vjernoj publici predstavili novog pjevača, objavili tri odlične pjesme: "Moja glava, moja pravila","Bogati će pobjeći na Mars" i "Sad kad znaš". Parni valjak veći dio 2023. bio je i koncertno aktivan.

Održali su mnoge uspješne – rasprodane koncerte. Zlatko Turkalj nagradu za grupu godine predao je Huseinu Hasanefendiću i Igoru Drvenkaru.

"Drugu godinu zaredom osvajamo gitaru Music puba. Hvala, Turki!", izjavio je Hus i dodao: "Ove godine objektivno smo odsvirali dosta nama važnih koncerata i na neki način etablirali ponovno ime benda s novim vokalom. To je nemoguća misija. Ja znam da će emocije uvijek ostati i u nama su emocije takve, ali mislim da bismo se mogli praviti važni. Imali smo i tri pjesme na top-listama s dobrim odjekom.

Moram priznati, moja velika kriza bila je nakon koncerta 'Dovoljno je reći Aki' u Puli. Idućeg sam jutra shvatio da nemam nikakvu obvezu ni sutra ni prekosutra ni sljedećih dana. Ti su nas koncerti zaokupili i to smo vrlo svjesno, odnosno podsvjesno možda napravili da lakše prebrodimo taj prvi šok. Kad se sjetim i prvih proba, to je bilo strašno bolno. Kad nakon toliko godina čuješ drugi glas koji izvodi pjesme Parnog valjka… To je bio šok.

Svako malo netko bi počeo ridati od nas, ali opet kažem, nekako je lakše prošlo zato što smo imali ispred sebe probe. Pa dolaze gosti, pa daj ovo, pa ono, onda si zaokupljen, ali kad je Pula završila i sad više ničega nema... E, tu je bila drama i tu smo zapravo konačno počeli ozbiljno razgovarati ima li smisla dalje", prepun emocija ispričao je Hus.

Igor Drvenkar na to je rekao - "Moram priznati da su sad baš proradile neke emocije u meni. Malo će mi trebati da se sad priberem. To mi je stvarno jedna predivna potvrda. Presretan sam. Moram priznati da me ovo malo dirnulo. Malo sam ostao bez teksta".

Grupi ITD band nagrada za najbolji album godine

Zlatko Turkalj Turki rekao je kako je Rusu ova 2023. osobno bila dobra glazbena godina. Vjerojatno jedna od najvažnijih jer je ponovno aktivirao svoj ITD band. Zajedno su objavili povratnički album "Orao nikad ne leti u jatu"."Da, napravio sam jednu nevjerojatnu stanku. Ne mojom pogreškom.

Naime, mi smo se nekako rasuli po svijetu, međutim ta ideja o ITD bandu ostala je u meni i postojale su pjesme koje sam s vremenom radio, koje sam uvijek nekako ostavljao za ITD band. I eto, vjerovao sam u to. I kad u nešto dovoljno vjeruješ i dovoljno želiš, onda ti se na kraju i ostvari. Tako da smo u vezi s tim jači i od Rolling Stonesa. Oni su objavili album nakon osamnaest godina, a mi nakon trideset" – ispričao je Miroslav Rus.

Turki je potom rekao kako ITD priča traje četrdeset godina. Krajem svibnja u Music pubu Rus i Brane predstavili su akustične verzije pjesama: "Gradske cure", "Lagano umirem", "Sonja", "I ja sam slab na tebe". "Turki ti si imao stvarno ekskluzivu. To nikad nismo napravili nigdje, u svim tim godinama postojanja. Ali, to smo napravili jer jako cijenimo tebe i Drugi program Hrvatskoga radija" – otkrio je Miroslav Rus.

Turki je potom rekao kako je Rus ove godine nagrađen i kao diskograf. “Ti i tvoj Hit Records dobili ste priznanje Nova ploča Hrvatske diskografske udruge. To je bilo još jedno priznanje za ono što radiš, a nije vezano samo za ITD band, nego za cijeli tvoj autorski i diskografski rad u glazbenoj industriji” – rekao je Turki. "Mi smo jedna obitelj i dokle god se držimo i radimo sve to što radimo, počevši od toga nekog autorskog rada, završno s diskografskim radom, medijskim radom, dotad će to sve trajati.

Ljudi vole glazbu, glazba je jedan univerzalni jezik i lijepo je da postoji. Čini nas boljima i ljepšima. Imao sam sreću da sam u životu i tekstopisac i kompozitor. I da sam bio radijski i televizijski urednik i diskograf… Ja sam to sve… Ponekad, kad se svađaju kompozitori i diskografi, ja sjedim u sredini i gledam što da radim. Na čijoj sam ja strani, zapravo na svim sam stranama, jel' da?"- otkrio je Miroslav Rus.

Turki je potom iznio podatak da su u inventuri Music puba za 2023. tijekom cijele godine na Drugom programu Hrvatskoga radija slušali pjesme ITD banda, i to one s albuma "Orao nikad ne leti u jatu". Konkretno, to su pjesme: "Zrno bola", "Ja sam slab na tebe", "Kao sjena koja me prati", "Kao ja" i "Orao nikada ne leti u jatu". "Uime ekipe misije Music pub dodjeljujem vam nagradu za album godine" – rekao je Zlatko Turkalj Turki.

"Uh, rasplakao si me. To mi puno znači. Najprije, ti si na Hrvatskom radiju, što je ipak za nas najugledniji medij te vrste. Prema mojemu mišljenju, imaš najslušaniju i najbolju 'mjuzu' i emisiju. To mi je golema nagrada. Hvala ti puno za to. Dugo me nitko nije tako zatekao i zbunio" – zahvalio je Rus i pohvalio emisiju I Drugi program Hrvatskoga radija.

Tko su dobitnici nagrada Music pub za pjevača i pjevačicu godine, Moj prvi Music pub za pjevača te pjesmu i hit godine, doznat ćemo 18. siječnja u emisiji Music pub Zlatka Turkalja, koja se s početkom u 14 sati emitira na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2). 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum