"Koncert pod zvijezdama"

FOTO / Etno bend Šćike oduševio svojim koncertom u Medulinu

(Foto Udruga Sakramenski)

(Foto Udruga Sakramenski)


Prošlog petka, 15. rujna, etno bend Šćike održao je svoj prvi koncert u Medulinu i svojom autorskom glazbom oduševio okupljenu publiku u Šantaduru – centru baštine i održivog razvoja.

"Koncertom pod zvijezdama" glazbenici okupljeni u Šćikama ispričali su medulinskoj publici priču o bogatstvu kulturne baštine, tradicije i vrijednosti istarskog poluotoka, podsjetivši sve prisutne na bit i srž našeg kolektivnog kulturnog identiteta.

(Foto Udruga Sakramenski)(Foto Udruga Sakramenski)

Svakom su pjesmom otkrivali dublje i dublje slojeve Istre, istovremeno energijom i pozitivom svoga nastupa uzdižući atmosferu i osjećaje publike. U koncertu koji je trajao nešto više od puna dva sata i bez stanke, Šćike su se predstavile svojim pjesmama poput "Na gori je bura" (njihova prva snimljena pjesma), "Zaspaj Pave", "Grožnjana grada", "Frkalas", "Štrige i štriguni", uz mnoge druge iz bogatog repertoara benda. Čaroban je spoj tradicijskog i modernog instrumentarija kojim Šćike u svojoj izvedbi osuvremenjuju tradicijsku glazbu Istre, kombinirajući tradicijska, akustična glazbala poput miha, sopela, bajsa, mišnjica, volarica, frule, violine i harmonike trieštine s modernim instrumentima kao što su električne i bas gitare, bubnjevi, harmonika, udaraljke ili klarinet.

(Foto Udruga Sakramenski)(Foto Udruga Sakramenski)

Jednaku magiju isijavaju tekstovi njihovih pjesama kojima prema svakom slušatelju putuju svjetovi istarskih jezika i dijalekata. Bio je pravi gušt i istinski glazbeni biser koncert Šćika u stoljetnoj medulinskoj kortivi Šantadura, a muzičari koji su Medulincima i gostima otvorili vrata svog glazbenog svijeta, bez ikakve sumnje zaslužuju titulu čuvara nematerijalne kulturne baštine Istre, kao jedni od rijetkih koji kroz beskrajnu ljubav i strast žive, promiču i valoriziraju jedinstvenu slojevitost istarske tradicijske glazbe i izričaja.

Zoran Karlić (vokal, prateći vokal, mih, sopela, volarice, klarinet, mišnjice i blok flauta), Dorijan Floričić (prateći vokal, harmonika, udaraljke, đembe, bajs i šuškalice), Mauricio Valić (bas gitara, i prateći vokal), Ratko Barać (prateći vokal, akustična i električna gitara), Milan Grbić (violina) i Livio Benčić (bubnjevi), zaslužuju sve pohvale i zahvale uz želju, kako ističu organizatori medulinskog koncerta, za što skorijim ponovnim susretom na području najjužnijeg dijela Istre.

(Foto Udruga Sakramenski)(Foto Udruga Sakramenski)

"Koncert pod zvijezdama" – etno benda Šćike organizirala je medulinska udruga Sakramenski uz financijsku podršku pokrovitelja Općine Medulin i Turističke zajednice općine Medulin te Medulin FM kao medijskog pokrovitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum