FRONTMAN PARTIBREJKERSA ZORAN KOSTIĆ - CANE uoči koncerta u puli

Rock'n roll je lijek protiv gašenja bića. U ovom vremenu u kojem jesmo, možda je rock'n'roll ono što bi nekad bila čista poezija ili slikarstvo ili drvodjelstvo

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Partibrejkers (Snimila Romana Slačala)

Partibrejkers (Snimila Romana Slačala)


Kultni Partibrejkersi u subotu sviraju na pulskom Kaštelu, a ovaj koncert koji počinje u 21.30 sati je nastavak 4. Open Season Festa kojeg organizira Incognito Agency. Ulaz na Kaštel se otvara u 20.30 sati, a DJ Mario Kovač iz Zagreba zagrijavat će publiku dok se na binu ne popnu zvijezde večeri Partibrejkersi u 21.30 sati. Za dugonoćni after party zadužen je ponovno DJ Mario Kovač koji donosi svoj "štala" set.

Partibrejkerse gotovo da nije potrebno posebno predstavljati. Ovaj je beogradski bend nastao u kasno ljeto 1982. godine, a punk energija, bluzerska duša i garage stav glavna su obilježja koja Partibrejkerse i njihovog frontmena Zorana Kostića - Caneta čine jednom od utjecajnijih rock’n’roll pojava na našem području.

Bend Partibrejkers je prošle godine proslavio 40 godina djelovanja, a tijekom četiri desetljeća postali su sinonim za rock'n'roll. Iskrene, sirove i žestoke svirke njihov su zaštitni znak, a njihovi su stihovi ušli u povijest. U biografiju Partibrejkersa uklesane su bezvremenske pjesme: "Kreni prema meni", "Sit gladan","Ako si…", "Stoj, Džoni", "Ti moraš biti moja", "Lobotomija", "Hoću da znam", "Zemljotres","Hipnotisana gomila", "Hiljadu godina", "Prsten", "Mesečeva kći"…

S impresivnim brojem koncerata iza sebe, Partibrejkersi još uvijek jednakom snagom i energijom sa svojom vjernom publikom dijele svoju glazbu i emocije te pune klubove i koncertne dvorane, a ususret pulskom koncertu porazgovarali smo s Canetom.

Autentični, originalni, svoji

- Plakat za Vaš pulski koncert prati naslov "40 godina rokenrola". Slavite 40 godina na sceni?

- Ne slavimo ništa nego tugujemo.

- Četrdeset godina ste na sceni. Cijeli je to jedan život, ali uvijek je tu iskrenost, poštenje, beskompromisnost. Niste se dali. Kako vam je to uspjelo?

- Slušao sam unutrašnji glas svog bića. Znači: tko laže, ništa ne vrijedi, živi samo onaj tko u istini živi - i to je to. Ništa naročito, samo smo autentični, originalni i samo svoji.

- To je zapravo glavna vaša priča?

- Ljubav, zezanje i sve to. Daj da vidimo stvari onakvima kakve jesu - to je partibrejker. To je onaj koji priča o onome što jeste, a nisu to bukvalna i vulgarna značenja te riječi. To je čovjek koji siječe lanac neistine, a tko je drugačiji uvijek budi sumnju.

- Ljubav, sloboda, čiste pobude, to su uvijek bile glavne odrednice Partibrejkersa. To publika prepoznaje. Vi s vašom publikom nemate nikakvih problema?

- Nemam, ni vjerskih ni nacionalnih. Mi pjevamo na narodnom jeziku, mi smo narodni ljudi. Svaki čovjek koji je u našem formatu je dobrodošao. Tko nije u našem formatu, a to se vidi veoma brzo, on postaje nepotreban, jer mi dolazimo da se obratimo jedni drugima. Mi bez publike ne postojimo i naše postojanje bez nje nema svrhe. Naše pjesme žive u ljudima koji dolaze na naše koncerte i u njihovim životima, olakšavaju im muke uslijed ovolike bruke.

- One i otvaraju oči na neki način?

- Ako žele da to vide i čuju, evo tu su im Brejkersi. Ali, nemojmo biti ozbiljni - sve je to rock'n'roll, ritam i blues, punk rock…

- Nećemo o politici.

- Ma 'ebo, politiku, to su niži oblici života. Živjela poezija i umjetnost.

Želja za životom i dobra energija

- S Artan Lili snimi ste "Rokenrol poslije rokenrola". Dakle, rock'n'roll je tu i dalje?

- Uvijek je tu rock'n'roll kao način nekog mišljenja i stava. Ja kad kažem rock'n'roll za mene je to dinamika, vitalitet, želja za životom, dobra energija. Upravo na to mislim. Znači, rock'n roll je lijek protiv gašenja bića. U ovom vremenu u kojem jesmo, možda je rock'n'roll ono što bi nekad bila čista poezija ili slikarstvo ili drvodjelstvo.

- Generacijska umjetnost. Odraz duha vremena?

- Ma da, nas vole i mladi, nismo mi gerijatrija. Nas vole i mlada bića kojima u ovom nevremenu moramo pomoći bilo kako. I da ih je pet posto, važno je da živimo za tih pet posto. A dajemo svima pa tko hoće da primi - eto mu.

- U Pulu dolazite nakon sedam godina, dolazite li s nostalgijom ili s novom energijom?

- Kakva nostalgija, nostalgija je otrov da ništa ne uradiš. Dolazimo s novom energijom. Puno sam puta bio u Puli, a ne znam da li sam ikada posjetio Arenu, pulski koloseum.

- Evo sada imate priliku?

- Da, ići ću ako se sjetim. Prebirem po svojim sjećanjima i nigdje ne mogu naći Arenu. I ne mogu se sjetiti da li sam ikad bio u pulskom amfiteatru.

- Vaš koncert u Puli se iskreno čeka, o njemu se priča. Što pulsku publiku očekuje na Kaštelu?

- Ljudski prijateljski dodir. Mi ćemo uvijek svirati isto. Uvijek isto. Evo tu je dobro raspoloženje i samo neka nas još posluži vrijeme.

- Hoćemo li čuti i neke nove stvari?

- Ne, čut ćete sve stare uspješnice.

- I za kraj poruka za pulsku publiku.

- Puljani, vidimo se na koncertu! Da ste mi živi i zdravi!

Ulaznice

Ulaznice za koncert mogu se pronaći u pretprodaji, dok se na dan koncerta ulaznice mogu kupiti preko entrio prodajnih mjesta te online ŕ https://entr.io/Partibrejkers_Pula i na ulazu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater