4. BACKSTAGE LIVE PULA FESTIVAL

Ratko Zjača Nocturnal Four featuring John Riley u INK-u: HIPNOTIČKA LAKOĆA MUZICIRANJA MOĆNE "NOĆNE" ČETVORKE JAZZ VELIKANA

Životno i sviračko iskustvo potka su prepoznatljivog muziciranja svakog od glazbenika ponaosob, a oni svi skupa stvaraju koherentnu, živu, emocijama nabijenu glazbu koja slušatelja neodoljivo uvlači da u cijelosti uroni u ovo originalno i inovativno glazbeno iskustvo

| Autor: Tea TIDIĆ
Ratko Zjača Nocturnal Four featuring John Riley u INK-u (Snimio Danilo Memedović)

Ratko Zjača Nocturnal Four featuring John Riley u INK-u (Snimio Danilo Memedović)


Finale četvrtog izdanja Backstage Live Pula Festivala odigralo se u ponedjeljak navečer u pulskoj kazališnoj kući uz koncert dostojan bilo koje svjetske pozornice - gdje su "daske koje život znače" Istarskog narodnog kazališta ugostile četiri jazz velikana okupljena u sastavu Ratko Zjača Nocturnal Four featuring John Riley.

Nazvali su se "noćna četvorka", no po prezentiranom muziciranju bolje bi im pristajao opis moćna četvorka - gitarist Ratko Zjača, Hrvat s nizozemskom adresom, jedan je od naših najvažnijih jazz glazbenika baš kao i jedan od najvažnijih hrvatskih predstavnika na svjetskoj jazz sceni, te je objavio 16 hvaljenih albuma; bubnjar John Riley je svirao sa Stanom Getzom, Johnom Scofieldom, Milesom Davisom, The Vanguard Jazz Orchestrom, a čak i Frank Zappa ga je zvao na audiciju da dođe svirati s njegovim bandom; zatim su tu orguljaš i pijanist Renato Chicco, glazbenik koji je centar harmonije kvarteta i koji je sposoban kreirati u svakoj mogućoj glazbenoj situaciji, a saksofonist Stefano Bedetti je glazbenik koji ima nevjerojatnu energiju, glazbenu lucidnost i otvorenost.

Oni su pulsku publiku poveli su na pravo glazbeno putovanje kroz skladbe s njihova dva albuma "Life on Earth" i "Light in the World", a predstavili su i nekoliko novih s budućeg albuma, koji će snimati sljedeće godine.

(Snimio Danilo Memedović)

Koncert su započeli apsolutnom dekompozicijom svih glazbenih elemenata, poput supernove rasuvši zvuke u kaotičnom vrlogu, da bi se našli u skladnom epicentru melodične a istovremeno intrigantne glazbe, pune zaraznog groovea. Tehnički izrazito zahtjevne dionice izvodili su s nevjerojatnom, gotovo hipnotičkom lakoćom, nepretenciozno i nenametljivo stvarajući skladni glazbeni dijalog u kojem su svi itekako dolazili do izražaja. I mada se žanrovski svrstavaju u jazz, ovaj sastav po definiciji eskivira bilo koju kategorizaciju - sve predstavljene skladbe napisao je Ratko Zjača, a svaki od glazbenika unio je i dašak sebe u interpretaciju.

Životno i sviračko iskustvo potka su prepoznatljivog muziciranja svakog od glazbenika ponaosob, a oni svi skupa stvaraju koherentnu, živu, emocijama nabijenu glazbu koja slušatelja neodoljivo uvlači da u cijelosti uroni u ovo originalno i inovativno glazbeno iskustvo. Pulska publika se definitivno uživjela u sjajnu izvedbu ovih glazbenika, te je sa svakom skladbom aplauz bio sve jači i glasniji, da bi na samom kraju ovacijama dozvali Nocturnal Four na bis.

Ovo je bio drugi koncert u sklopu dvotjedne turneje Nocturnal four, a organizator koncerta, Dražen Kokanović, rekao je da je ovo i 17 u nizu koncert u sklopu Backstage Live Pula Festivala. Uz Nocturnal Four, 4. Backstage Live Pula je i ove godine ugostio još vrhunskih svjetskih glazbenika te je tako u lipnju nastupio Habib Koité & Bamada, a u srpnju Melissa Aldana Quartet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum