BACKSTAGE LIVE U PULI 6. SRPNJA

Američki instrumentalni fusion kvartet FORQ: GLAZBA JE U SVOJEM NAJBOLJEM IZDANJU IZRAZ RADOSTI

Grupu Forq čine četvorica sjajnih improvizatora, ali i skladatelja koji najnevjerojatniji dojam ostavljaju svojim neobičnim i nezaboravnim izvedbama. Uoči dolaska u Hrvatsku publici su poručili da na njihovom koncertu u Puli može očekivati dinamičan glazbeni sklop, koji ima ponešto za svakoga. Na programu su i skladbe s novog albuma "Four"

| Autor: Davor HRVOJ
FORQ

FORQ


Forq, američki instrumentalni fusion kvartet koji izvodi dinamičnu glazbu i posvećen je istraživanju novih zvukova, će 6. srpnja nastupiti u Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Radi se o koncertu u programu Backstage Live u okviru kojeg će 15. srpnja nastupiti i Antonio Sanchez Quartet.

Grupu Forq čine četvorica sjajnih improvizatora, ali i skladatelja koji najnevjerojatniji dojam ostavljaju svojim neobičnim i nezaboravnim izvedbama. Sastav su utemeljili klavijaturist Henry Hey, koji je svirao s Davidom Bowiejem, Empire of the Sun i Jeffom Tainom Wattsom, i basist Michael League, Grammyjem nagrađeni voditelj sastava Snarky Puppy. Tijekom svoje bogate osmogodišnje koncertne aktivnosti sastav Forq je do sada svirao u SAD-u, Europi, Kini, Australiji, nastupivši na uglednim međunarodnim festivalima, uključujući North Sea Jazz Festival, Jazz A 'Vienne, Udine Jazz Festival, Upstream Festival, Wangaratta Jazz & Blues Festival u Australiji i GroundUP Festival u Miami Beachu.

Različiti žanrovi

Uoči dolaska u Hrvatsku publici su poručili da na njihovom koncertu u Puli može očekivati dinamičan glazbeni sklop, koji ima ponešto za svakoga. Na programu će biti skladbe sa svih četiriju njihovih albuma: "Forq", "Batch", "Threq" i "Four". Sviraju ih spontanim duhom jedinstvenim za svaki njihov nastup. Važno mjesto u njihovoj glazbi zauzima promišljanje zvuka i istraživanje novih zvukovnih mogućnosti. "Puno razmišljamo o zvuku", kažu članovi benda. "Zvukovi koje koristimo čine ogroman dio našeg procesa snimanja, trudimo se ponovo ih kreirati i na nastupima uživo."

Na programu njihovog koncerta u Puli bit će i skladbe s novog albuma "Four". Glazbu za taj CD napisali su u razdoblju od nekoliko mjeseci prije snimanja u studiju Power Station u New Englandu. I u tim skladbama njihova je glazba prožeta mješavinom žanrova. Nadahnjuje ih povijest snimljene glazbe iz cijelog svijeta. "Naši su ukusi prilično raznoliki pa crpimo iz mnogih mjesta", kažu. "Dopuštamo da se miješanje različitih stilova dogodi prirodno. Kad pišemo skladbe, koristimo uši i intuiciju. Ne pokušavamo forsirati različite stilove, ali obožavatelji smo različitih žanrova glazbe, pa se neki od njih prirodno odražavaju u skladbama koje pišemo. Ljubitelji smo toliko mnogo vrsta glazbe, a neprestano nas nadahnjuju glazbenici koji vladaju svojim instrumentom i sposobni su se jasno izraziti. Mnogo glazbe zasniva se na inspiraciji iz pop glazbe SAD-a 1980-ih, a neki zvukovi su iz videoigara iz istog vremenskog razdoblja."

Za Forq je iznimno važna i improvizacija. Naime, svi su odrasli svirajući jazz i druge vrste improvizirane glazbe, pa je improvizacija ključna za njihovu odluku da se bave glazbom. "Bez toga bi svaki koncert bio isti i bila bi to potpuno drukčija vrsta sastava", kažu.

Osobna estetika

Glazbenici koji su se okupili u sastavu Forq i prije su svirali zajedno, ali u tuđim projektima, među ostalima i u sastavu Snarky Puppy. Zapravo, mnogi od onih koji su svirali u sastavu vezani su za Snarky Puppy. Sadašnji članovi su glazbenici bogatog iskustva: gitarist Chris McQueen (Snarky Puppy, Bokanté), bubnjar Jason 'JT' Thomas (Roy Hargrove"s RH Faktor, Marcus Miller, Mark Lettieri Trio, Snarky Puppy) i basist Kevin Scott (Wayne Krantz, Jimmy Herring, Col. Bruce Hampton). Budući da se godinama poznaju, nije bilo potrebe za audicijom. "Važno je unaprijed znati kako netko svira glazbu na taj način da možete odabrati prave ljude i potom ih pustiti da imaju slobodu da sviraju kako žele", tvrde.

"Dolazimo iz sličnog glazbenog okružja, jer volimo jazz i improvizaciju, a volimo i glazbu iz cijelog svijeta. Naša je glazba slična glazbi Snarky Puppyja jer volimo kombinirati slične elemente, ali istodobno Forq je potpuno drukčiji projekt s vrlo drukčijom osobnošću. Forq je neobičan, smiješan, ponekad glasan i agresivan i svira u nekim žanrovima koje Snarky Puppy nikada ne bi, poput rocka, surfa, elektronike. Naša se glazba stalno mijenja i razvija, kombinacija je osobne estetike naših članova. Teško je to pretočiti u riječi, ali osjećaj možete dobiti slušajući glazbu i gledajući bend uživo. Naime, komunikacija između glazbenika i slušatelja nešto je što se osjeća na osobnoj razini i nemoguće je pretočiti u riječi. Svojom glazbom želimo uspostaviti vezu s nečim što je izvan nas samih. Glazba je u svom najboljem izdanju izraz radosti, a svijet treba još radosti. Glazba je važna, kao i uvijek, u okupljanju ljudi i podsjećanju da smo svi povezani."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater