HUMANITARNA PLAYLISTA

VIŠE OD STO DOMAĆIH GLAZBENIH AUTORA DONIRAJU: I istarski glazbenici odriču se tantijema za razrušenu glazbenu školu u Sisku

| Autor: Zoran ANGELESKI
Playlista će se, kako se budu javljali njihovi vlasnici, osvježavati novim pjesmama

Playlista će se, kako se budu javljali njihovi vlasnici, osvježavati novim pjesmama


Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba ZAMP pokrenuli su ovih dana među svojim članovima akciju "Playlista za glazbenu školu Sisak" za obnovu potresom razrušene zgrade Glazbene škole Frana Lhotke. Pozivu se već sada odazvalo više od stotinu domaćih glazbenih autora, skladatelja, tekstopisaca, aranžera i izdavača koji će donirati tantijeme od svojih autorskih prava u humanitarnu svrhu.

Od autora iz Istre tantijeme na sav repertoar daruje Bashkim Shehu, na pjesmu "Barka na kraju" tantijeme daruje Erik Balija, Edi Maružin i Gustafi na pjesmu "Za ljubav se ne moli", Daniel Načinović na pjesmu "Kartulinica", Alessandro Pettener iz pulske Dogme na "Maske" i još pet pjesama, Elio Pisak na "Plamen stare ljubavi", Branko Škara na pjesmu "Chill" te Luka Žužić na pjesmu "Daj mi malo sebe" i još jednu pjesmu.

Akcija je pokrenuta po uzoru na uspješnu akciju iz 2014. "Playlista za Slavoniju" kojom su nositelji prava i HDS ZAMP tada donirali više od 440 tisuća kuna za poplavljena područja.

I sada su se mnogi glazbenici, članovi Hrvatskog društva skladatelja, odrekli autorskih honorara od jedne ili više svojih poznatih skladbi, a neki i cijelog svog repertoara. Svaki od njih se odrekao svoga udjela na pojedinoj pjesmi , a ti udjeli se razlikuju od pjesme do pjesme.

Ukupna svota generirana od javnog izvođenja i emitiranja ovih pjesama na radiju, televiziji i putem interneta, bit će uplaćena na račun za obnovu Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku.

O iznosu koji bi mogao biti prikupljen prerano je govoriti, jer je i situacija s javnim izvođenjem glazbe sada mnogo drukčija od one 2014. i do daljnjeg nema javnih koncerata i nastupa koji bi pomogli u povećanju svote.

- Playlista trenutno sadrži više od 200 pjesama različitih glazbenih žanrova i usmjerenja. Pop, rock i autori zabavne, klapske ili tamburaške glazbe zajedno će s kolegama iz jazza, alternativne i klasične glazbe svojom gestom pomoći povratku mladih glazbenih talenata u klupe, kako bi glazba nastavila živjeti u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, komentirao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, dodaje da će ukupni iznos sredstava prikupljenih na ime javnog priopćavanja skladbi s Playliste biti javno i transparentno obznanjen po obradi podataka, a i HDS ZAMP će se i ovaj put pridružiti tom iznosu donacijom iz troškova vlastitog poslovanja.

HDS zahvaljuje svim nositeljima koji su se odlučili na ovu nesebičnu gestu – posebno jer ona dolazi u razdoblju u kojem su za mnoge glazbenike autorska prava jedini izvor prihoda već neko vrijeme iza nas, ali i pred nama.

- Ljubazno molimo glazbene urednike radijskih i televizijskih postaja da, u skladu sa svojim programskim smjernicama, u narednom periodu emitiraju pjesme s Playliste kako bi prikupljeni iznos bio što veći. Znamo da će i njima biti drago pomoći obnovi škole na ovaj način, dodaju iz HDS ZAMP-a. Playlista redovito će se osvježavati novim pjesmama, kako budu pristizale izjave njihovih vlasnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini