ENOTEKA

VINO SA SJEVERA PORTUGALA: Portugalski pjenušac

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Najpoznatija portugalska vina dolazila iz doline rijeke Douro i otoka Madeire, ali Portugal ima veliku raznolikost lokalnih sorti grožđa i vrlo široka paleta različitih vina prepoznatljive osobnosti. U tom kontekstu danas bih istaknuo vinsku regiju Vinho Verde u sjeverozapadnom dijelu Portugala

Portugal je zemlja s dugom tradicijom vinarstva i vinogradarstva koje su u tu regiju uvele još razne drevne civilizacije koje su stolovale na zapadnom dijelu Iberijskog poluotoka. To su redom bili Feničani, Kartažani, stari Grci i Rimljani. Upravo je Rimsko carstvo dugi niz godina bio glavni izvozni partner Portugalcima za plasman njihovih vina. U zadnjih 500 godina Portugalci su uvijek jako dobro trgovali sa zemljama s europskog sjevera, ponajviše Britancima. Kroz povijest, upravo je Britanska monarhija nekoliko puta financijski spašavala Portugalce kad bi ovi uspjeli bankrotirati, opterećeni svojim koloniziranjem prekomorskih destinacija.

Najpoznatija portugalska vina dolazila iz doline rijeke Douro i otoka Madeire, ali treba naglasiti da Portugal ima veliku raznolikost lokalnih sorti grožđa te se proizvodi vrlo široka paleta različitih vina prepoznatljive osobnosti. U tom kontekstu danas bih istaknuo vinsku regiju Vinho Verde. Za njih se veže zanimljiva priča kako su još u 15. i 16. stoljeću, kao dobri trgovci, izvozili vino u sjeverne zemlje na istim brodovima kojima je u Portugal dolazio bakalar, jedna od najpopularnijih namirnica u toj zemlji.

Sjeverna regija

Kako god bilo, danas je Vinho Verde vrlo zanimljiva vinska regija iz koje dolaze jako dobra vina. Ujedno je ovo i najsjevernija portugalska vinska regija koja pokriva sjeverozapadni dio Portugala. Podrijetlo imena Vinho Verde odnosi se na prirodne karakteristike vinograda koji su gusti sa zelenim lišćem, što također doprinosi profilu vina svježinom i lakoćom, a to su osnovne karakteristike njihovih vina. Vinho Verde ima šest vinogorja a to su: Monção, Lima, Braga, Penafiel, Basto i Amarante. Nedavno sam preko internetske trgovine Decantalo naručio jako dobar pjenušac iz ove regije, a proizvodi je vinarija Quinta de Soalheiro. Ovu obiteljsku vinariju, iz mjesta Alvaredo na samoj granici sa Španjolskom, osnovao je João Antonio Cerdeira 1982. godine, a danas je vodi njegov sin Luis. Quinta de Soalheiro obrađuje ukupno 14 hektara vlastitih vinograda koji su smješteni uz rijeku Miño na izvrsnim položajima okrenutim prema suncu te otud naziv branda Soalheiro ili „sunčano“ na hrvatskom jeziku. Najvažnija sorta grožđa u ovoj regiji je alvarinho. Upravo je ova vinarija jako puno napravila na širenju sorte alvarinho koja je sada glavna uzdanica svih vinarija u ovome kraju. Već preko granice, u španjolskoj regiji Galicija, ova sorta se zove albariño i također je vrlo značajna za njihovo vinogradarstvo. Quinta de Soalheiro na tržište plasira 16 etiketa vina od čega je 12 etiketa mirnih vina, a četiri su pjenušava vina te jedan vinjak.

Karakteristike

S Vama bih podijelio moje viđenje njihova pjenušca Soalheiro espumante brut, koji se dobiva u cijelosti od alvarinha. Nakon berbe koja se ručno odrađuje krajem kolovoza vino odležava u boci na kvascima u trajanju od 18 mjeseci. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, vino je živahno i po točenju u čašu iz nje izvire mnogo sitnih i brzih mjehurića. Na prvo mirisanje dominira nota zrele žute jabuke na koju se naslanja nota korice grejpa i malo bijeloga cvijeća. Kasnije dolazi nota livadnog meda i potom nota korice kruha i kvasaca, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a na drugoj strani ima dobru svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a u ustima traje sasvim solidno. Ovaj portugalski pjenušac je ukusan, lijepo se pije, harmoničan je, dok se na aftertasteu javlja nota žute kruške. Vino je u dobroj formi, ne treba ga čuvati već trošiti, a enogastronomski izvrsno paše kao aperitiv ili pak uz kanape sendviče s bakalarom.

Ime vina: Soalheiro Espumante Brut Alvarinho

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Quinta de Soalheiro

Lokacija: Melgaço / Portugal

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Kanape sendvič s bakalarom.

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Performance Champagne glass

Cijena (mpc): 18,40 eura/139,10 kuna (www.decantalo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater