MC 2016 je prava bordoška kupaža, a sastoji se od 65 posto merlota i 35 posto cabernet sauvignona. Sortiment kod Provića čine crvene sorte cabernet sauvignon, merlot i syrah te od bijelih chardonnay, muškat žuti i autohtona sorta zlatarica
Neretvansko vinogorje jedno je od trinaest vinogorja koja su se smjestila u podregiji srednja i južna Dalmacija. Delta rijeke Neretve u koju vinogorje i spada, veliki je poljoprivredni kraj koji pokriva više od 12.000 hektara obradivog zemljišta. Povijesno se ovdje zemlja otimala od mora dio po dio pa je stoga sastav tla vrlo zanimljiv. Na spomen Neretve, prvo na pamet zasigurno pada mandarina, ali i grožđe se tu već dugo uzgaja. Specifičnost ovoga kraja je da ljudi ponekad do polja moraju otići čamcima koje nazivaju „trupice“ koje za kišnih jeseni služe i za prijevoz grožđa. Osim u polju, vinograda ima i na okolnim brdima, a malo južnije smjestilo se najmlađe hrvatsko vinogorje Komarna-Slivno.
Wine bar u Splitu
U ovom lijepome poljoprivrednom kraju, u neposrednoj blizini Opuzena, u mjestu Podgradina smjestila se obiteljska vinarija Prović uz koju je i njihov hotel Merlot. Ovaj hotel s lijepim vinskim imenom ostao mi je u sjećanju kad sam se prije sedam godina vozio prema Dubrovniku te sam slučajno tamo stao na kavu. Tada sam prvi puta vidio da se obitelj Prović bavi i vinarstvom te sam na kraju umjesto kave popio čašu merlota. Vinarija Prović svoju noviju povijest bilježi od 2002. kada braća Mirko i Branko kreću s vlastitim nasadima vinograda. Danas imaju dva hektara vinograda, a grožđe otkupljuju i od kooperanata. Vinogradi vinarije Prović smješteni su na ravnom terenu u dolini male Neretve nedaleko od mora, na vrlo zanimljivom tlu koji je kombinacija morske mineralnosti, aluvijalnog tla i humusa koji nosi rijeka. Sortiment kod Provića čine crvene sorte cabernet sauvignon, merlot i syrah te od bijelih chardonnay, muškat žuti i autohtona sorta zlatarica. Zanimljivo je da je su upravo Provići bili prvi koji su posadili chardonnay u vinogorju Neretva, a uzor u toj ideji bio im je naš poznati vinar iz Kalifornije Miljenko Mike Grgich. Danas su vina Prović sve više prisutna na Hrvatskoj vinskoj sceni, a marketinški su se u cijelu priču uključili sestra i brat Monika i Vjekoslav Prović. Monika izvrsno odrađuje PR pa njezin prekrasni osmijeh možete vidjeti na raznim vinskim manifestacijama, a od nedavno vodi i vlastiti wine bar u Splitu te je veoma aktivna članica ženske udruge ljubiteljica vina WOW.
Rubin crvena boja
Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihove zanimljive kupaže „MC 2016“, kako je marketinški predstavljeno ovo vino. MC je prava bordoška kupaža s desne obale, a sastoji se od 65 posto merlota i 35 posto cabernet sauvignona. Nakon ručne berbe u kojoj je merlot bran krajem rujna, a cabernet sauvignon po običaju dva tjedna kasnije, slijedila je prerada te se kasnije odradila odvojena vinifikacija s maceracijom od desetak dana. Nakon toga vino se kupažiralo te premjestilo u barrique bačvice, u kombinaciji pola novih - pola rabljenih bačvi. Vino je u drvu provelo petnaestak mjeseci, zatim je premješteno na pet mjeseci u inox i onda punjeno u bocu u kojoj je provelo još najmanje nekoliko mjeseci prije puštanja na tržište. Vino nisam dekantirao nego sam ga samo natočio u veću bordošku čašu te pustio da se nadiše. Krasi ga lijepa rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto, na nosu se polako otvara i postaje vrlo ugodno. Na prvi miris javlja se nota dima, potom malo borovnice i kupine, kasnije dolazi nota prašine i malo papra te nota crvene mineralne zemlje i na kraju malo vanilije, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine mekane tanine sitne granulacije, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost u ustima je sasvim solidna. Vino je harmonično i lijepo se pije, na aftertasteu javlja mi se nota borovnice. U dobroj je kondiciji te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem tri, četiri godine. Enogastronomski ovakav stil vina fantastično paše uz janjetinu, a odlučio bih se za onu tradicionalnu dalmatinsku s ražnja.
Ime vina: Merlot Cabernet
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: Vinarstvo Prović
Lokacija: Opuzen / Srednja i južna Dalmacija
Temperatura serviranja: 14-16 °C
Gastro preporuka: Janjetina s ražnja
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass
Cijena (mpc): 80 kuna (Cicibela Rovinj )