Šparuge i more - nepresušne kombinacije
Na meniju valbandonskih i fažanskih ugostitelja, po promotivnim cijenama, naći će se domaći pljukanci sa šparugama i boškarinom, brodet od sipica i mažineta s njokima od buće, brodet od hobotnice s palentom, tagliatelle sa šparugama i sipom…
Od subote do subote, od 11. do 18. svibnja, na području Fažane odvijat će se 10. gastronomska manifestacija "Fažanski gušti i delicije" na kojoj će 15 ugostiteljskih objekata po promotivnim cijenama nuditi jela od šparuga i mesa boškarina te svježe namirnice mora kroz gušt brodeta. Lokalni su ugostitelji, kako kaže Melita Peroković, direktorica Turističke zajednice Fažana, koja i organizira manifestaciju, svojom kvalitetom oduvijek predstavljali bitan motiv dolaska gostiju i faktor koji je produžavao sezonu.
Bogati meniji
- Kroz proteklih 17 godina ugostitelji su se uključivali u razne manifestacije, i za ovu desetu ediciju uključilo ih se 15 iz Valbandona i Fažane da bi pripremili maštovite menije. Gotovo svi će imati u ponudi meni s tri slijeda i decilitar vina po promotivnoj cijeni od sto kuna, rijetki su se odlučili za pojedinačna jela po 50 kuna, a samo dva ugostitelja nude skuplje menije od 140, odnosno 150 kuna, rekla je Peroković.
U Valbandonu su u ovosezonske "Gušte i delicije" uključeni pizzeria/trattoria Navetta i restoran Rosignola, u Fažani Bistro K&F, pivnica Arboretum, trattoria Fasana, restoran-wine bar La Bodega, zatim konobe Feral, Stara konoba, Amfora, Vasianum, Ulika i Batana te restorani Sapore di mare, Korta i Marina. Na meniju će im se, između ostalog, naći proljetna salata sa šparugama, burger od boškarina u umaku od mladog luka, zapečeni šampinjoni punjeni pršutom, šparugama i sirom grana padana, domaći pljukanci sa šparugama i boškarinom, brodet od sipica i mažineta s njokima od buće, brodet od hobotnice s palentom, tagliatelle sa šparugama i sipom… Svi meniji mogu se naći i na web stranici TZ-a.
Bitna gastro ponuda
- Od Uskrsa do listopada naši ugostitelji, s obzirom na sezonu, namirnice i tematiku, daju obol našim manifestacijama. Poznato je da sudjeluju i na lipanjskoj manifestaciji "More na stolu" koja je tematski vezana za sardelu, srpanjskoj "Fešti od kužine" s maneštrom kao kraljicom večere, Festivalu sladoleda i Rimskom Valbandonu, kolovoškom "Valbandon ispod čripnje" i rujanskom Street Food festivalu. TZ ih prati i u edukaciji, u više navrata na razini klastera južne Istre, a ove godine i preko udruge ugostitelja i AZRRI-ja, sufinanciranjem gastronomskih radionica, kaže Peroković.
Da je gastronomska ponuda bitan segment fažanskog turizma, podsjećaju i uvijek dobro posjećeni tradicijski dani u sklopu Istra Gourmeta, koji se, od 15. lipnja do 15. rujna, svake srijede uz bogatu i autentičnu gastronomsku ponudu odvijaju u Fažani.
Plastika je u Fažani nepoželjna!
I TZ Fažane uključio se u trend koji se protivi korištenju plastičnog pribora pa će na svim gastronomskim manifestacijama jednokratni pribor - od čaša, preko piruna, do pijata za maneštru - biti izrađeni od reciklabilnih materijala. Od prošle godine, cijela je Fažana pokrivena i selektivnim sustavom gospodarenja otpadom pa i gosti trebaju znati da svi ugostitelji sudjeluju u reciklaži svakodnevnog otpada.